2025-2026 Eğitim öğretim yılının ilk zil sesi 9 Eylül Pazartesi çalacak. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ana harcama gruplarına istinaden yıllık eğitim değişim oranların geçen sene 48,61 oran iken, bu sene ağustos ayı 104,50 oranla oldu. Veliler ve öğrencilerin okul alışverişi heyecanı pahalılık nedeniyle hevesleri kursaklarda bıraktı.
Veliler kırtasiye ürünlerine isyan etti. En düşük sırt çantası fiyatı 1500, kalemlik 275, kurşun kalem 20, defter 55, uhu 65, tükenmez kalem 75 TL’den raflarını yerine aldı. Hal böyle olunca kırtasiyeler sinek avladı.
‘’Zam yapmaya bahane arıyorlar’’
Geçen sene aldığımız kırtasiye ürünleri ile bu yıl arasında fiyat farkı uçurum oldu. Geçtiğimiz yıl 500 TL olan çanta bu yıl minimum 1500 TL’ye kadar çıktı. 3 çocuk okutan bir vatandaş tepkilerini şu şekilde gösterdi. ‘’Geçen sene aldığımız defter kitap kalem çantalar olsun 4 katı oldu. 10 liraya alınacak kalem olmuş 40 TL. 400 TL ödeyip, 3 ürün alıp çıkıyoruz. Bu da çanta olmadan doldurulmamış hali. Okullar açılacak, insanlar zaten mecburen alacak diye fiyatlar uçmuş. Zam yapmaya bahane arıyorlar. Hayatta herşey pahalı ama eğitim amaçlı şeyler için bu kadar pahalı olmamalı. Biz veliler olarak bu durumdan çok şikayetçiyiz. 1 ay önce 700 TL olan çanta okul açılacak diye 1500 TL olamaz’’.
‘’Fakir ailenin çocuğu zenginden eksik kalıyor’’
Kırtasiye alışverişine çıkan bir vatandaş ‘’Fiyatlar çok yüksek. Veliler olarak biz bu konuda çok şikayetçiyiz. Sırf çantası kalem defter okul kıyafetleri ateş pahası. Geçen sene aldığım okul kıyafetleri zaten olmuyor. Bu pahalılıkla kimse çocuğunu okutacak gücü bulamıyor. Asgari ücret ile geçinen bir ailenin çocuğu zengin ailenin çocuğundan eksik kalıyor. Yetkililerden yardım istiyoruz’’ dedi.
‘’Piyasanın kaymağını 3 harfliler yiyor’’
Zam kurbanı kırtasiye esnafı da bu durumdan şikayetçi olduklarını belirtti. Biz dev marketlerin altında eziliyoruz, 3 harfli marketler çok güçlü diyen bir esnaf sözlerini şu şekilde sürdürdü. ‘’ Veliler marketlerin reklamlarını bekliyor. Çünkü onlar dev, biz onların yanında çok küçüğüz. Onlar dev olduğu için onlarla yarışmıyoruz. Onların satamadığını biz satıyoruz. Onlar çok güçlü olduğu için piyasanın kaymağını onlar yiyor, 5 trilyonluk malın 3 trilyonunu satıyor. Reklam personel raf bedeli alıyorlar. Bozulanı kurulanı karşı tarafı satıyor. Ama bizim kırtasiye sektörünün böyle bir lüksü yok. Ben sattığım malın arkasında duruyorum’’ dedi.
‘’Öğrencilerimizin yanında olmaya çalışıyoruz’’
‘’Ama biz yine velilerimizin öğrencilerimizin yanındayız. Bizim elimizden geldiğince fiyatları düşük tutmak zorundayız. Çünkü bizim dev gibi rakiplerimiz var. Onlarla yarışmak için insanlarla daha ilgili olan firma olmalıyız. Yoksa biz teknolojik çağında onların altında ezilip gideriz’’ diyerek sözlerini noktaladı.