Son Mühür / Merve Turan - İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde, İZFAŞ ve TACT Fuarcılık iş birliğiyle 18 Nisan’da Kültürpark’ta kapılarını açan 5. İzmir Kitap Fuarı, "Çocuk ve Sanat" temasıyla kitapseverlerin yoğun ilgisiyle karşılaştı.
Ünlü felsefeci İzmirlilerle buluştu
Yüzlerce yayınevinin stantlarında kitap alışverişi yapan ziyaretçiler, sahaflar, müzayedeler, söyleşiler, imza günleri ve sergilerle kültür dolu bir deneyim yaşıyor. Fuarın uluslararası onur konuğu, ünlü felsefeci ve yazar Wilhelm Schmid, İzmirli okuyucularla Uzun Havuz Etkinlik Alanı’nda buluştu. Willhelm Schmid, en çok okunan kitabı “Mutsuz Olmak” hakkında bir söyleşi düzenleyerek mutluluk ve mutsuzluk üzerine düşüncelerini paylaştı ve ardından kitaplarını imzaladı.
“İnsanlar mutlu olmadıklarında mutluluğun peşine düşerler”
Türkiye’de en çok okunan kitabının “Mutsuz Olmak” olduğunu öğrendiğinde şaşıran Wilhelm Schmid, Batı dünyasında mutluluğun sürekli peşinden koşulduğuna dikkat çekerek, “Almanya’da hangi konuda konuşalım diye sorduğumda cevap ‘Mutluluk' olur. Bütün Batı dünyasında insanlar mutluluğun peşinde.
Sahip olmadığımız şeyler için çıldırırız. İnsanlar mutlu olmadıklarında mutluluğun peşine düşerler. Mutluluk felsefenin en eski sorularından biri. Bütün insanlar içten içe hayatın yalnızca güzel yanlarının olmadığını, keyifsiz ve üzücü tarafları olduğunu da bilir. Yalnızca başarı değil, başarısızlıkların da olduğunu bilirler.
Ancak modern insanlar bunu kabullenmekte zorluk çekiyor. Modern insanlar hayatın yalnızca olumlu gitmesini ister. Bu da onların mutsuzluk kaynağı olur. İnsanlar mutluluğun peşinde koşarken mutsuzluğu yaşıyor. Ondan sonra da asıl büyük sorunlar başlıyor. Mutsuzluk durumu kabullenilmediği sürece bununla baş edilemiyor. Ancak kabullendiğimiz sürece bununla baş edebiliriz” dedi.
“Mutlaka kitaplara bir şans verin"
Fuarı ziyaret eden kitapseverler, hem stantlardan hem de etkinliklerden memnun olduklarını belirttiler. Elvan Emekli, fuarın açık alanda yapılmasının çok hoş bir deneyim sunduğunu ifade ederek, ‘Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?’ derler. Çok gezemeyecekseniz mutlaka kitaplara bir şans verin. Şu anda çok fazla iletişim aracı ve dikkat çalan çok fazla yöntem var ama kitabın ömrü ve şarjı bitmez” diye konuştu.
“Ailenin küçük yaşta sevdirmesi gerekiyor"
Figen Varol, çocukken aile üyeleriyle kitap okuma alışkanlığını kazandığını vurgularken, “Fuarı güzel buldum. Bu yıl daha çok yayınevi gelmiş. Kitap okumayı ailenin küçük yaşta sevdirmesi gerekiyor. Küçük yaşta kitabı severseniz büyüyünce okumaya doyamazsınız. Ben çok kitap okurum. Çocukluğumda da yatmadan önce kitap okurduk. Biri okur, herkes dinlerdi. Şu anda da okumadan uyuyamam. Bugün daha çok sahaflardan bilim ve inceleme türünde kitaplar aldım” diye konuştu.
İkiz kardeşler kitap fuarını çok sevdi
İzmirli 11 yaşındaki ikiz kardeşler Ayça ve Cemre Yavaş, fuarda distopya türü kitaplar aldıklarını ve kitapları dönüşümlü okuyacaklarını söylediler.
“Bazı kitaplar çok değerli”
13 yaşındaki Mina Sevimlican, fuarda istediği kitapları bulduğunu ve yazarlarla fotoğraf çektirdiğini belirtti ve “Yayınevlerini gezip aradığım kitapları aldım. Yazar Nagihan Kabal ile fotoğraf çektirdim. Çok güzel bir gün geçirdim. Söyleşi ve imza günlerini daha çok annem takip ediyor. Kitap okumayı çok seviyorum. Bazı kitaplar çok değerli. Küçük yaşta başlayıp klasik romanlara geçebiliriz.” diye ekledi.
“Çocuklar kitap okumaya daha fazla özen göstersin”
Ayhan Zafer Ertürk de fuarı ailesiyle gezdi ve kitapları keşfetmekten keyif aldığını belirterek, “Fuarda fazla kitap çeşidi var, çok beğendim. Test kitabı ve okuma kitabı aldım. Ben daha çok roman okumayı seviyorum. Çocuklar telefon ve tablete mümkün oldukça az vakit harcasın, kitap okumaya daha fazla özen göstersin” dedi.
Çocuklar fuardan mutlu ayrıldı
10 yaşındaki Hamza Eren ve 11 yaşındaki Tutku Yardımcı, fuarın keyifli geçtiğini, bolca kitap aldıklarını ve depremle ilgili bir söyleşi katıldıklarını ifade ettiler.
Fuar 27 Nisan’a kadar açık
5. İzmir Kitap Fuarı, 27 Nisan’a kadar ziyaretçilerini ağırlamaya devam edecek. Fuarda, yazarlar ve konuşmacılar arasında Behiç Ak, Wilhelm Schmid, Ahmet Ümit, İlber Ortaylı, Ayşe Tolga ve birçok ünlü isim yer alacak. Ziyaretçiler, söyleşiler, imza etkinlikleri ve kitap tanıtımlarına katılabilecek.