GAMZE ESKİKÖY- Kıyı Ege Belediyeler Birliği, Ekim Ayı Meclis toplantısını İzmir’deki Haytt Regency İzmir İstinyepark Hotel’de gerçekleştirdi. Toplantıya Muğla Belediye Başkanı ve Birlik Başkanı Ahmet Aras başkanlık etti. Meclis divanına ise Bornova Belediyesi Meclis Üyesi Yağmur Yurdakul Özkan ile Konak Belediyesi Meclis Üyesi Emine Işık Doğrusoy seçildi. Toplantıya katılan önceki dönem başkanı Abdül Batur, salona Başkan Aras ile birlikte girdi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından konuşan Başkan Aras, Batur’a, belediyelere katkılarından dolayı bir plaket takdim etti. Aras, belediyelerin karşılaştığı zorlukları dile getirerek, “Ülkedeki ortak, çöküş durumları, sorun ve sıkıntılar belediyelerimizden beklentiyi büyük ölçüde artırdı. Belde halkalarımızın ihtiyaçları artış gösterdi. Yıllardır konuşulan yerel yönetimlerin güçlendirilmesi gibi bazı müdahalelerin gerekli olduğunu hepimiz biliyoruz” dedi.

Belediyelerin SGK borçları konuşuldu

Aras, Türkiye genelinde toplam 900 milyar TL SGK borcu bulunduğunu ve belediyelerin bu borcun 90 milyar TL’sini oluşturduğunu belirtti. “Belediyeleri ülkenin ekonomisini batıran kuruluşlar olarak görmek çok yanlış. SGK alacağı 900 milyar, belediyelerin SGK borçları ise 90 milyar. Bu durumun ülke ekonomisini batırıyor gibi bir algı oluşturulması büyük bir haksızlık” ifadelerini kullandı. “Belediyeler borcunu ödeyemiyorsa ya maaş ödüyor ya da hizmet yapıyordur.” diyen Aras, gelirlerde bir iyileştirme olmaksızın giderlerin arttığını vurguladı. “Akaryakıt, personel giderleri ve malzeme alımlarındaki artış, belediyeleri yönetilemez hale getirdi. Hükümetin üstüne düşen belediye gelirlerini artırmaktır. Bu da atla deve değildir.” diyerek, motorlu taşıtlar vergisinin belediyelere yansımadığını belirtti.

Eğitim ve yerel yönetimlerin güçlendirilmesi değerlendirildi

Aras, belediyelerin eğitimlerine yerinde destek vermeye hazır olduklarını ifade etti. “Daha önce yapılan eğitimler sadece bir konferanstan ibaret oluyordu. Biz eğitimin görev başında, yerinde verilmesinin daha doğru olacağını düşünüyoruz.” dedi. Yerel yönetimlerin demokratik uygulamalarının, ülke demokrasisine katkı sağladığını belirten Aras, “Temsili demokrasinin işlemediğini hepimiz görüyoruz. O yüzden vatandaşın kent kararlarına katılımı büyük önem taşımakta.” diye ekledi.

Toplumsal konularda aktif olunması gerektiği vurgulandı

Son dönemde artan kadın cinayetleri ve toplumsal şiddete dikkat çeken Aras, “Bu ülkede kadın, çocuk ve sokak hayvanı olmak istemem. Her gün bir cinayet, bir çatışma var. Toplum olarak örseleniyoruz. Bir an önce bu konuda çalışma yapılmalı.” dedi. Belediyelerin sosyal konularda da söz sahibi olması gerektiğini belirterek, “Hükümetimiz bir yere yetişemiyorsa o açığı biz kapatmalıyız.” ifadesini kullandı.
Kuraklık ve çevre sorunlarına da değinen Aras, “Yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmeliyiz. Bu konuda da belediyelerimize rehberlik etmeye hazırız. Uluslararası fonlar, yatırımcılar geliyor, belediyelerimizde temiz enerji lisans hakkını para ödemeden bu firmalara ihale ederek yaptırabilirsiniz.” dedi.

Filistin sorunu da konuşuldu

Başkan Aras, dünya genelindeki savaş ve çatışmalara da dikkat çekerek, “İsrail’in zulmü, 40 binin üzerinde Filistinli kardeşimiz hayatını kaybetti ve dünya sessiz kalıyor. Eğer doğru çalışırsak, yerelde halkın birinci temsilcisi olan belediyeler adil, demokratik bir geleceği inşa edebilir.” şeklinde konuştu.
Kardeş belediye kavramının son dönemde romantik bir algıya dönüştüğünü belirten Aras, “Artık ortak projeler yapıp, sonrasında kardeş kent olmayı ortaya koymak daha etkili.” ifadelerini kullandı.
Son olarak, “Belediyelerimizin kurumsal gücünü artıracağız. Yoksulluk, eğitimde fırsat eşitliği, kadına yönelik şiddette büyük sorumluluklar alıyoruz. Merkezi hükümetin görevlerini tam olarak yapmak durumundadır.” diyen Aras, “Toplumun her kesimini kucaklıyoruz, tüm belediyelerimiz aynı. Dayanışma ve işbirliğine dayalı bir anlayışla çok daha fazla çalışacağız.” diyerek konuşmasını tamamladı.

Muhabir: GAMZE ESKİKÖY