Son Mühür/Gamze Eskiköy- Kuşadası Kent Dayanışması adına Cangı Avukatlık Bürosu tarafından açılan davada, Aydın Valiliği'nin “MAİA PERLA” isimli 153 odalı otel projesine ilişkin verdiği “ÇED Gerekli Değildir” kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali isteniyor. Davayı, Avukatlar Arif Ali Cangı ve İpek Sarıca yürütüyor.

Davacılar, Kuşadası’nda kıyı kenar çizgisine bitişik olan, halk arasında “Adagöl” olarak bilinen doğal alanın yapılaşmaya açılmasının, hem çevreye hem de kamu yararına aykırı olduğunu savunuyor.

Proje ve planlama arasında çelişki

Dava dilekçesinde, projenin farklı kamu kurumları tarafından 130, 153 ve 156 oda olarak raporlandığı, bu durumun proje tanıtım dosyası ile kurumsal görüşler arasında ciddi tutarsızlıklar oluşturduğu belirtiliyor. Bu çelişkilerin, “ÇED Gerekli Değildir” kararının dayanağının güvenilirliğini zedelediği ifade ediliyor.

kuşadası otel çed

Planlara ve kanunlara aykırılık iddiaları

Proje alanının, Aydın-Muğla-Denizli 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda “Makilik-Fundalık-Çalılık Alan” ve “Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi” lejantında kaldığı, bu alanlarda konaklama tesislerine izin verilmediği vurgulanıyor.

Ayrıca, kıyı kenar çizgisine bitişik konumu nedeniyle Kıyı Kanunu’na aykırılık oluşturduğu; sahil şeridinde yapılaşmanın yalnızca kamu yararına açık günübirlik tesislerle sınırlı olduğu hatırlatıldı.

Tehlike altındaki türler ve ekolojik risk

Proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre, etki alanında IUCN Kırmızı Liste kapsamında değerlendirilen kuş türleri (Kumru, Kır Kırlangıcı, Saka, Kınalı Keklik, Bıldırcın) yaşıyor. Dilekçede bu durumun, otel projesi nedeniyle ekosistemin zarar göreceği riskini doğurduğu ifade ediliyor.

Dava dilekçesinde, Türkiye'nin taraf olduğu çevre koruma sözleşmeleri ve Anayasa'nın 56. ile 90. maddeleri hatırlatılıyor. ÇED muafiyetinin çevre hukukuna açıkça aykırı olduğu savunuluyor.

“İhtiyat İlkesi” gereği yürütmeyi durdurma talebi

Dilekçede, çevre hukukunun temel taşlarından olan “ihtiyat ilkesi”ne vurgu yapılarak, bilimsel belirsizlik durumlarında dahi çevresel zararın önlenmesi gerektiği belirtiliyor. Hukuka aykırı işlemin uygulanmasının geri dönüşü olmayan zararlar yaratabileceği gerekçesiyle yürütmenin durdurulması talep ediliyor.

Dayanışmadan kamuoyuna çağrı: “Kıyılar hepimizin”

Kuşadası Kent Dayanışması, ilçedeki tüm sivil toplum örgütlerini, meslek odalarını, sendikaları ve yurttaşları davaya müdahil olmaya davet ediyor. Planlaması kesinleştikten sonra Adagöl'de yapılacak basın açıklaması için de destek çağrısı yapılıyor.

Muhabir: GAMZE ESKİKÖY