SON MÜHÜR- BERİVAN KAYA/İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Aziz Kocaoğlu gündeme ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulunurken, Basmane Çukuru, belediye binası ve İzmir Körfezi hakkında değerlendirmeler yaptı.
ÇAKMUR'U İKNA EDEMEDİK...
Basmane Çukuru'nu kurtarmak için 15 sene mücadele ettiğine dikkat çeken Aziz Kocaoğlu, "Yaptığımız en önemli şey ise yüzde 12 olan hisse için taraflarla konuştuk, meslek odalarıyla konuştuk. Rahmetli Kemal Zorlu büyük fedakarlıkta bulundular. 9'ar hisse verdiler ve 12 hisseyi yüzde 30'a çıkardık. Bu Türkiye tarihinde ilk defa mağduriyet gideren bir işlemdir. Buna ben öncülük yaptım ama EGS'nin hem de Güçbirliği'nin sayesinde bunu başardık. Meslek odaları da destek oldu. Yüksel Çakmur'u ikna edemediğimiz için halledilemedi" dedi.
KEMERALTI'NI ÖLDÜRÜR SÖYLEMLERİNE YANIT: ALAKASI YOK!
Basmane Çukuru'nun çok değerli bir gayrimenkul olduğuna dikkat çeken Kocaoğlu, "Kemeraltı'nı öldürür' gibi söylemler var. Bizim zamanımızda böyle bir durum yoktu. Kemeraltı'nın ayrı problemleri var. Kemeraltı'nın ayağa kalkmasıyla Basmane Çukuru'nun alakası yok. Kemeraltı tek tarihi dokudur. Orada bir kiliseyi, türbeyi restore ettik. Hisarönü'nde kullanılmayan belediye otogarını yıkarak desteklemeye çalıştık. Altyapı projeleri yaptık. Basmane Çukuru, İnciraltı yeşil alan olsun ancak devlet ya da belediye parayı versin kamulaştırsın ve yeşil alan olsun. Ancak buradaki insanları mağdur etmenin bir anlamı yok. Düşük yoğunluklu olsun, kente değer katsın ve konut olmasın. O gayrimenkulun değerlendirilmesi gerekir" ifadelerine yer verdi.
TAKAS YÖNTEMİNE UYARI: KAMU ZARARI DOĞAR
Takas yönteminin kamu zararına yol açacağını dile getiren Aziz Kocaoğlu, "Basmane Çukuru'nun yüzde 30'u Büyükşehir Belediyesi'nin. Buraya bir ticari alan yapıldığında gayrimenkulun değeri nedir? Konak'a yapılacak binanın maliyetini karşılayacaktır. Bu işe şaibe de bulaşmaz. Kamu bir yerde takasa girerse kamu zarar eder. O iş yanlış olur" dedi.
ANA HİZMET BİNASININ YIKIMINA BEN VE TUNÇAĞ KARŞI ÇIKTIK
İzmir Büyükşehir Belediyesi ana hizmet binası yıkımına karşı çıktıklarını hatırlatan Kocaoğlu, "Belediye binasının yıkılmasına karşı çıktık. Bizim zamanımızda güçlendirilme projesi yapılmıştı. Eski Konak Belediye Başkanımız Muzaffer Tunçağ öncülüğünde projeyi yapmıştık. Bina güçlendirilecek ve kullanılacaktı. Binayı yıktı ve simge bina yapacağını söyledi. Burada bir değer var... Belediye serveti 4,5 milyon İzmirlinin malıdır. Servet tüketmek yanlış. Cemil Bey sanırım eski projeye eşdeğer bir proje yapacak. Bunu yapması doğru. SGK binalarını mı, merkez bankasını mı, Sümerbank'ı mı yıkacaklar? Eski haline nasıl dönecek? Mevcudu muhafaza etmek gerekiyor. Belediye binası Kemeraltı'nı besliyordu. Yıkımına ben ve Muzaffer Tunçağ karşı çıktı" ifadelerini kullandı.
BAKANLIK SAMİMİ OLURSA KÖRFEZ KURTULUR
İzmir Körfezi'nin tarihine yönelik açıklamalarda bulunan Aziz Kocaoğlu, "‘Çevre, körfez konusu bakanlığın işi’ noktasında kafamda soru işaretleri var. Körfez’in iki sahibi var biri İzmir Büyükşehir Belediyesi biri de limandan dolayı TCDD ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı. Körfez’i esas olarak Gediz dolduruyor, 7 defa yeri değiştiriliyor ve bugünkü yerine geliyor. Körfez’e bakılmamış. Biz ne yapabiliriz diye Dokuz Eylül Üniversitesi ile uzun süre çalıştık. Bir rapor aldık, Körfez’in rehabilite edilmesi için ÇED raporu almak amacıyla çalıştık. ‘Hükümet bana burada çelme takar, liman da bakanlığın’ diyerek ÇED’e beraber çıkalım dedik. TCDD’nin navigasyon bizim de sirkülasyon kanalı yapmamız gerekiyordu. Biz, uygulama projesinin ihalesine çıktık. Bu arada da tüp geçit projesi ortaya çıktı ve ÇED ihalesini, sirkülasyon ve navigasyon kanalı için bizim raporumuzu da hazırlayan firma aldı. Firma, tüp geçit yapılırsa Körfez’de yüzde 40’lık iyileştirme sağlayacak sirkülasyon kanalının etkisinin yüzde 10’un altına düşeceğini belirtti. Benim dönemimde bu navigasyon kanalı projenin uygulama ihalesine çıkılmadı. Bakan şimdi navigasyon kanalını yapacağız diyor. Yapılsaydı üçüncü nesil derin gemiler girecekti, İzmir Limanı aynı prestijine kavuşacak ve İzmir kalkınacak Ege Bölgesi’nin lojistik üssü olacaktı. İnşallah bakan samimidir ve yapar. Körfez de kurtulur İzmir de zenginleşir" ifadelerine yer verdi.
15 SENE HER SABAH KÖRFEZ'İN RENGİNE BAKTIM...
Çamur çürütme ve kurutmaların çalıştırılmadığına dikkat çeken Kocaoğlu, "Körfez ile ilgili asıl mesela şu; İzmir Büyükşehir Belediyesi çamur çürütme yaptı, geçmiş dönemde çalıştırılmadı. Biz çalışır teslim ettik. Çamur kurutma yaptı, çalıştırılmadı. Büyük arıtmada çamur olmaması lazımdı, rastgele bir arkadaşa telefon ettiğinde ‘5 senedir çalışmıyor’ dedi. Tüp geçitten vazgeçerlerse paran olduğu kadar ekipmanı yığar ihaleye çıkarsın ve çok kısa bir sürede sirkülasyon kanalını yaparsın. Ama tüp geçit sallandığı müddetçe İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin işe para harcaması ve işe yaramaması gibi bir durumla karşı karşıya. Tunç Bey, Körfez kendi kendisini temizleyecek demişti. Kendi kendisine temizlemez, müdahale etmek gerekir. Çünkü müdahale ile geliyor. Bizim zamanınızda zaten Körfez temizdi, bakarsan temizliyor. Rahmetli Ahmet Piriştina 5, ben 15 sene her sabah Körfez’in rengine baktık. Bakarsan bağ bakmazsan dağ olur. Bakmazsan böyle olur" dedi.