Son Mühür / Merve Turan - Balıkesir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, 1-31 Mart tarihleri arasında kutlanan Kolorektal Kanser Farkındalık Ayı dolayısıyla önemli açıklamalarda bulundu. 

Kolorektal kanserlerin dünya genelinde ve Türkiye'de oldukça yaygın kanser türlerinden biri olduğunu belirten Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, bu hastalığın özellikle erken teşhisle mücadelede büyük önem taşıdığını vurguladı. 

"En sık görülen 3. kanser türüdür"Kolorektal kanser

Balıkesir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin en sık görülen kanser türü olduğunu ifade ederek, "Kolorektal kanserler dünyada ve ülkemizde yaygın görülen kanser türleri arasında yer almaktadır. 

Ülkemizde kolorektal kanser hem erkeklerde hem de kadınlarda en sık görülen 3. kanser türüdür.Tarama programları sayesinde erken evrede teşhis edilen kolorektal kanserlerde yaşam süresinin uzadığı ve tedavi başarısının arttığı kanıtlanmıştır." ifadelerini kullandı.

Kolorektal kanserin risk faktörleri

Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, kolorektal kanserin önlenebilir bir hastalık olduğunu ifade ederek, bu kanser türünün risk faktörlerine dikkat çekti. 

Risk faktörleri arasında aşırı kilolu olmak, fiziksel aktivitenin yetersiz olması, aşırı işlenmiş et tüketimi (sosis, salam vb.) ve kırmızı et tüketiminin fazla olması gibi unsurlarında bulunduğunu belirtti ve Ayrıca alkol ve tütün kullanımı, ileri yaş ve ailede kolorektal kanser öyküsünün de bu kanser türü için risk oluşturduğunu aktardı.

Kolorektal kanser belirtileriUzm. Dr. Serkan Kadir Keskin

Kolorektal kanser, çoğu zaman poliplerin büyümesiyle birlikte belirtiler gösterdiğini, ancak erken aşamalarda çoğu zaman belirti vermediğini ifade eden Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, Belirtilerin ortaya çıktığında ise çeşitli şikâyetler görülebileceğini ifade ederek kolorektal kanserin erken dönemlerinde gözlemlenen başlıca belirtileri şu şekilde sıraladı; 

  • Bağırsak alışkanlıklarında ishal veya kabızlık gibi değişiklikler ve bu değişikliklerin birkaç günden uzun sürmesi
  • Bağırsakta tam boşalmama hissi, ağrılı dışkılama
  • Parlak ya da koyu kırmızı kanla karakterize rektal kanama
  • Karında şişkinlik, kramp tarzında ağrı veya gaz şikâyeti
  • Bilinen bir neden olmaksızın kilo kaybı, kansızlık (anemi), halsizlik ve yorgunluk

"2 yılda bir ücretsiz olarak tarama yapılmaktadır"

Erken tanının tedavi sürecindeki etkinliği artırdığına dikkat çeken Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, "50-70 yaş arasındaki kadın ve erkek nüfusa Toplum Sağlığı Merkezleri(TSM), Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) ve Aile Sağlığı Merkezleri (ASM)’nde Gaitada Gizli Kan kiti yardımıyla hızlı, pratik ve güvenilir bir şekilde 2 yılda bir ücretsiz olarak tarama yapılmaktadır" ifadelerini kullandı.

Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, kolorektal kanserden korunmak için sağlıklı yaşam tarzının önemine vurgu yaparak, vatandaşları sağlıklı beslenmeye, düzenli egzersiz yapmaya ve tarama teslerini ihmal etmemeye davet etti.

Ayrıca “Kolorektal Kanserlerden Korunmak Sizin Elinizde" diyen Serkan Kadir Keskin, halkı bilinçlendirme çağrısında bulundu.

Muhabir: MERVE TURAN