Bozdoğan ilçesinin Örentaht Mahallesi’nde, 78 hektarlık tarım ve orman arazisinde planlanan linyit kömür ocağı projesi, köylüleri yerlerinden edilme tehlikesiyle karşı karşıya bıraktı. DYG Madencilik Şirketi tarafından Yatağan Termik Enerji Santrali’nin linyit ihtiyacını karşılamak üzere planlanan proje için “ÇED Gerekli Değildir” kararı verilmişti. Ancak köylüler, çevre dernekleri ve hukukçular bu karara itiraz ederek Aydın İdare Mahkemesi’ne dava açtı.

aydın maden ocağı

Acele kamulaştırma ve göç tehlikesi... 

Hukukçu Mehmet Çilsal, projenin başlangıçta 683 hektarlık bir ruhsat sahası kapsadığını ancak süreç içerisinde ÇED alanının 78 hektara düşürüldüğünü belirtti. Çilsal, bu alanın hem mera, çayır ve otlak, hem de tarım ve orman vasfı taşıdığını vurgulayarak, kömür madeni projesinin bölgedeki yaşamı tamamen tehdit ettiğini söyledi. Cumhurbaşkanlığı kararıyla acele kamulaştırma kararı alınan tarım arazileri, köylülerin evlerini ve geçim kaynaklarını kaybetmesine neden olabilir. Çilsal, “2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu’nun 27’nci maddesi kapsamında alınan bu karar, köylüleri zorunlu göçe zorlayacak. Böylesi bir proje tarım ve doğal dengeyi altüst edecek” dedi.

aydon maden ocağı

"Konuyu TBMM'ye taşıyacağız"

Adliye binası önünde bir açıklama yapan Latmos Platformu ve AYÇED temsilcisi Mehmet Vergili, köylülerin yanında olduklarını belirtti. Vergili, “Örentahtlıların kömür ocakları yüzünden yerinden edilmesine sessiz kalmayacağız. Hukuki süreçlerin yanında konuyu gerekirse TBMM’ye taşıyacağız” ifadelerini kullandı.

Muhabir: Alper Temiz