Konak Belediyesi, Konak Kent Konseyi, İzmir Afet Bilinci, Çevre ve İklim Farkındalığı Derneği (İZ-AFED) ve İzmir Afet Derneği (İZAD), İzmir’de 117 kişinin hayatını kaybettiği 30 Ekim depreminin 4. yıl dönümünde Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir farkındalık ve anma programı gerçekleştirdi. Depremde yaşamını yitirenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan etkinliğe, Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, Konak Belediye Meclis Üyeleri, CHP İl ve İlçe yöneticileri, Konak Kent Konseyi Başkan Yardımcısı Ertan Parlar, İZ-AFED Başkanı Servet Ertaş, İZAD Başkanı Ufuk Muştu, belediye bürokratları, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı. “Deprem Değil Bilinçsizlik Yıkar” yazılı pankartın açıldığı etkinlikte depremin yarattığı yıkımı gösteren fotoğraflar da sergilendi.
"Bugün hem bir anma günü hem de bir farkındalık günü"
Afet bilinciyle toplumu bilinçlendirmeyi amaçladıklarını ifade eden İZ-AFED Başkanı Servet Ertaş, “Bugün acı bir gün, bundan 4 yıl önce 117 vatandaşımızı yitirdik, binlerce vatandaşımız da evsiz kaldı. Bugün hem bir anma günü hem de bir farkındalık günü. Deprem bir doğa olayıdır. Depremi afete dönüştüren yapı stoğunun eski olması ve toplumun bilinçsiz olmasıdır. Biz de bu gerçek üzerine yaklaşık 4 yıldır afet bilinci çalışmalarına devam ediyoruz. Bugün de bu anlamda farkındalık etkinliği için buradayız” dedi.
"Afet konusunda eğitim vermeye çalışıyoruz"
İZAD Başkanı Ufuk Muştu, derneğin 24 yıldır afet eğitimleriyle faaliyet gösterdiğini belirterek, “Sivil toplum kuruluşlarına ve talep eden okullara afet konusunda eğitim vermeye çalışıyoruz. Önümüzdeki süreçte de çabalamaya devam edeceğiz. Kaybettiğimiz canları saygıyla anıyorum.” diye konuştu.
"Riskli yapılar tespit edilip güvenli hale getirilmelidir"
Anma programında paydaşlar adına ortak açıklamayı yapan Konak Kent Konseyi Başkan Yardımcısı Ertan Parlar, “Depremin yarattığı yıkımın ve yaşadığımız toplumsal travmanın büyüklüğüne rağmen, aradan geçen 4 yıl boyunca deprem gerçeği ile gerçekten yüzleştiğimiz, yeni depremlere hazırlanma konusunda mesafe kat ettiğimiz söylenemez. Ülke genelindeki yapılar incelenerek riskli yapılar tespit edilip güvenli hale getirilmelidir. Uygun olmayan zemin ve arazilerdeki güvensiz yapılar derhal boşaltılmalıdır. Tüm yaşam alanlarımız bilimin ve teknolojinin rehberliğinde, insanların ihtiyaçları doğrultusunda ve doğayla barışık biçimde yapılandırılmalıdır. İmar barışı adı altında ruhsatlandırılan yapılar derhal denetlenmeli, kaçak yapılar hiçbir biçimde affedilmemelidir. Çıkarılan deprem yönetmelikleri geliştirilmeli ve harfiyen uygulamaya konmalı, yönetmeliklere aykırı tüm işlemlerin tesis edilmesi engellenmelidir. Ülkemizde yaşadığımız acıları yeniden yaşamamamız için ülke olarak depreme hazırlıklı olmamız gerekiyor. Depreme hazırlıklı olmak için de bilimin, tekniğin ve doğanın sesine kulak vermemiz gerekiyor” dedi.
Tiyatral gösteriyle farkındalık oluşturuldu
Basın açıklamasının ardından İZ-AFED tarafından “Hazır mıyız?” isimli tiyatral gösteri sahnelenerek deprem hakkında yanlış bilinen konular ele alındı, ardından bir şiir dinletisi sunuldu. Programın son bölümünde ise, Konak Belediyesi Afet İşleri Müdürü Şebnem Firdevs Karakaya’nın moderatörlüğünde Jeoloji Mühendisi Okşen Mersin, İnşaat Mühendisi Selma Nalbantoğlu, İnşaat Yüksek Mühendisi ve İş Güvenliği Uzmanı Mutlu Burak Paksoy’un konuşmacı olduğu panelde, afet yönetimi ve dirençli şehirler konuları derinlemesine ele alındı.