EKONOMİ HABERLERİ

Konutlar sorun yumağı: Çatılar akıyor, cüzdanlar deliği kapatamıyor

TÜİK verilerine göre, Türkiye'deki nüfusun %31,3'ü çatı sızıntısı, nemli duvarlar ve çürümüş pencere çerçevesi gibi sorunlarla karşılaşıyor. Halkın %30,2'si ısınma problemleri, %21,7'si ise çevre kirliliğiyle mücadele ediyor.

SON MÜHÜR - GAMZE ESKİKÖY Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı son verilere göre, ülkenin önemli bir kısmı konut ve çevresel sorunlarla mücadele ediyor. Araştırma, kurumsal olmayan nüfusun %31,3'ünün çatı sızıntısı, nemli duvarlar ve çürümüş pencere çerçeveleri gibi yapısal problemler yaşadığını ortaya koydu.

Bunun yanında, nüfusun %30,2'si konutlarındaki yetersiz izolasyon nedeniyle ısınma problemiyle karşılaşıyor. Kış aylarının yaklaştığı bu günlerde, özellikle düşük gelirli hanelerde bu sorunun daha belirgin olduğu belirtiliyor.

Raporda ayrıca, nüfusun %21,7'sinin trafik veya sanayi kaynaklı hava kirliliği, çevre kirliliği ya da diğer çevresel sorunlardan olumsuz etkilendiği vurgulanıyor. Uzmanlar, bu durumun halk sağlığını tehdit ettiğine dikkat çekiyor.

Konut ve çevre problemlerinin çözümü için daha kapsamlı politikaların geliştirilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, özellikle izolasyon sorunlarının giderilmesiyle enerji tasarrufu sağlanabileceğini ve yaşam kalitesinin artırılabileceğini ifade ediyor.


Sosyal konut formülü zorunlu hale geldi: Dar gelirlilere yeni umut


Tüm Emlak Danışmanları Birliği (TEDB) Başkanı Hakan Akçam, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sosyal konut projelerine ilişkin açıklamalarını değerli bulduklarını ifade etti. Akçam, bu projelerin dar gelirli vatandaşların barınma sorununu çözmek için önemli bir adım olduğunu belirterek, sosyal konut seferberliği için üzerlerine düşen her türlü sorumluluğu üstlenmeye hazır olduklarını söyledi.


Akçam, projelerin konut ve kira fiyatlarındaki balonu söndüreceğine dikkat çekerek, "Bu girişimi 'Ev sahibi devlet, kiracı vatandaş olsun' projesinin işaret fişeği olarak görüyoruz. Gayrimenkul ve inşaat sektöründe yaşanan krizlerin ardından bu tür sosyal konut projeleri zorunlu hale gelmiştir" dedi.


Özellikle alt gelir grubundaki ailelerin konut ihtiyacını karşılamanın önemine vurgu yapan Akçam, TOKİ ve Emlak Konut gibi kurumların sosyal konut üretimini artırması gerektiğini belirtti. "Ürettikleri konutların yüzde 10'unun sosyal konut olarak ayrılması ve bu konutların gerçekten ihtiyacı olan ailelere hibe edilmesi, çözüm için kritik bir adım olacaktır" diye konuştu.