Son Mühür/Merve Turan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan yeni yönetmelik ile, 1 Eylül 2025'ten itibaren öğretmen atamalarında KPSS puanı şartı kaldırılacak.
Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeye göre, öğretmen adayları artık KPSS yerine "Akademi Giriş Sınavı" (AGS) sonuçları ile atamaya tabi tutulacak.
Akademi Giriş Sınavı (AGS) uygulaması başlıyor
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 2025 yılında öğretmen adaylarının KPSS ile değil, AGS sınavıyla değerlendirileceğini daha önce duyurmuştu.
Tekin, 2025 yılının Temmuz ayında ilk kez yapılacak AGS'nin ardından, Milli Eğitim Akademisi'ne giriş sürecinin başlayacağını belirtti. Akademideki eğitim süreci tamamlandıktan sonra öğretmen adayları göreve başlayacak.
AGS ve ÖABT'nin rolü
AGS, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) tarafından düzenlenecek ve sınavda Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından onaylanan programlar dikkate alınacak.
Öğretmen adayları, hem AGS hem de Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) puanlarıyla değerlendirilecek. Alan öğretmenliği için AGS puanının %50'si ve ÖABT puanının %50'si birleştirilerek MEB-AGS puanı hesaplanacak.
Yabancı dil alanında farklı bir değerlendirme yöntemi
Yabancı dil öğretmenliği adayları için ise AGS puanı ile Yabancı Dil Seviye Tespit Sınavı (YDS veya e-YDS) puanı birlikte değerlendirilecek. Bu adaylar için en yüksek YDS veya e-YDS puanı ile AGS puanlarının %50'lik katkıları birleştirilecek.
Sınav içeriği ve yapısı
AGS, öğretmen adaylarına 80 soru sorulacak ve sınavda sözel ve sayısal yetenek, eğitim temelleri, Türk millî eğitim sistemi gibi konular yer alacak. Ayrıca, ÖABT oturumunda adayların alan bilgisi ile ilgili 50 soru sorulacak.
Bu değişiklik, öğretmen adaylarının yalnızca sınav puanlarıyla değil, eğitim ve uygulama süreçlerine dayalı olarak daha kapsamlı bir şekilde değerlendirilmelerini sağlamayı amaçlıyor.