KRAL MİDAS VE SEÇİMLER ÜZERİNE

Araştırma sonuçlarından birine göre seçim tahminleri aşağı yukarı aynı. İnterneten baktım. Araştırma yapacak halim yok ya. Ama keser kendine yontuyor olsa da farklı anketlerde yaklaşık %15' e varan 'kararsızlar' konusunda neredeyse ortak nokta. Bu durumda bana ilginç gelen şu: Sonucu %15 e varan kararsızlar belirleyecek sanki.
Tuhaf değil mi? Çoğu  apolitik insanların olan, derinleşmemiş, kemikleşmemiş oyları Türkiye'yi kimin yöneteceğine karar verecek.
Hani o kadar sosyal medyada hayatta, iyi olduğuna ya da iyi olacağına inandığımız partiyi savunmak için birbirimizi kırmalar mı ararsınız, uğruna kendimizi silercesine aidiyetler, öyle denişik psikolojiler mi ararsınız?
Kemik particiler, 'koyu'lar kıçını yırtsın ama sonucu apolitik ve kararsızlar belirlesin: Çelişkinin absürdün daniskası, desek yeri.
Film prodüksiyonu gibi seçim kampanyaları, sosyal psikolojik araçlar, algı yönetimleri, basın medya, internet... derken sapla samanın birbirine girdiği, bir siyasi bombardıman altında seçmenler. Bunca güzel, mükemmel, kusursuz, Yarı Tanrı aday arasında başa baş seçmek ne zor.
En azında bana zor geliyor.
Yahudi, sıkışınca eski defterleri açarmış alacakları toplamak için. 
O hesap benimkisi de… Sıkışınca eski defterlerini karıştırayım dedim dünyanın.
Harici belleklerimi karıştırırken 2006 yılında kurucusu bulunduğum BEKABEKA  Anaokulu Öğrencilerine  Kral Midas'ı yazıp oynadığımızı hatırladım.  O zaman 5 yaşında olan çocuklar bugün yirmili  yaşlarda. Zaman 18 kez biçmiş tırpanıyla yılları.
Bugüne anlam veremeyince ve geleceği merak edince bunlarla ilgili sorulara geçmişte bir çözüm aramak ben de belki de mesleki bir hastalık.  Boşuna mı anlattırıyoruz psikoloji seanslarında, terapilerde çocukluğunuzu 
Son yıllarda da Masal Terapisi yaparken masallarda ve mitolojide sosyolojik şifreler okumaya çalışıyoruz.
Neyse...Şimdi sizle biraz geçmişe gidelim.
Kral Midas kaynaklara göre M.Ö. 738 ile M.Ö. 696 yılları arasında Frigya Başkenti Gordion’da yaşamış ve efsanelere konu olmuş bir kraldır. Asur kaynaklarında kendisi ile ilgili “Muşkili Mita” olarak bahsedilir. (Asur Kralı Sargon’un çivili yazılarında bu isimle anılır.) “Kral Gordios” ile beraber bilinen en meşhur iki Frigya kralından biridir. Yaşamı ve ölümü ile ilgili birçok mitolojik efsane ve hikâyeye konu olmuştur.
Antik çağlarda yer alan kaynaklara göre Frigya en parlak dönemini Kral Midas zamanında yaşamıştır.
Gordion, eskiçağda Anadolu'da kurulmuş olan Frigya Krallığı'nın başkentidir.
Kral Midas, Gordion kentinde yaşamış efsanevi Frigya kralı.  Kral oluşu gibi yaşamı ve ölümü üzerine de mitolojiler yazılmıştır. Yaşamı boyunca acılar çekmiş olan Midas, "eşek kulak"larıyla ya da "dokunduğu herşeyi altına çevirmesiyle" ünlenmiştir.
Yapılan bilimsel çalışmalarda, Midas`ın ana karnında bir hastalığa yakalandığı ve kulak kanalları asimetrik olarak doğduğu anlaşılmıştır. Asimetrik kulak yapısı nadir görülen bir hastalık şeklidir. Önden veya arkadan bakıldığı zaman bir kulağın diğerinden çok daha yukarıda veya aşağıda olduğu görülür. Çirkin bir görünüm oluşturan bu hastalık Midas`ın kafatasında belirgin izler de bırakmıştır. Halkından utanan Midas`ın sürekli olarak başına geçirdiği bir serpuşla gezdiği, kulaklarını hiçbir zaman göremeyen halkının ise, Krallarının kulakları hakkında yorum yaparak, göremedikleri kulakları eşek kulağına benzeterek Kralları hakkında dedikodu yaptıkları düşüncesi kuvvet kazanmıştır.
Kralların dedikodusu biter mi?
MİDAS`IN KRALLIĞA GİDEN YOLU
"Antik Telmesos`tan başlayıp, Ankara`da sona eren kader çizgisinin ünlü yolcusu Kral Midas`ın acı dolu yaşam öyküsü" Demir çemberli tekerlerin aşındırdığı Kral Yolu`nda bir gün eski bir araba yol almaktadır.Arabayı kullanan gence yaşlı annesi ve orman işçisi babası eşlik etmektedir.Annesinin doğduğu Telmesos`u bugünkü Fethiye`yi ve liman kenti Patara`yı arkalarında bırakalı günler olmuştu. Bey dağlarını ve Batı Toroslar`ı aşıp kuzeye Frig ülkesine doğru yönelmektedirler. Frig Kralı Gordios ölmüştür.Halk çok üzgündür.Kralın yerine geçecek kimse yoktur.Ülkenin ileri gelenleri toplanır ve kahinlerden yardım ister.Kahinler kehanette bulunurlar ve şu andan itibaren  Gordion`a arabasıyla ilk giren kraldır.
Ve mutlu son. Tesadüf ki tam o sırada Gordion'a arabasıyla Midas girer ve Kral oluverir bir anda.
Duruma önce şaşan sonra da benimseyen Kral Midas bir onu Kral seçen halkını azarlar hemen:
- ULAN MANYAK MISIN? Böyle Kral seçilir mi başınıza! Ya ben değil de başkası girseydi şu an Gordion'a? Dua edin ki ben girdim....
Kral Midas`tır artık O. Midas Frig ülkesinin bilinen iki kralından bir tanesidir. Frig kralları ya Gordios yada Midas olarak anılırdı. Ele geçirilen çok az belgeye dayanarak başkent Gordion`un Gordios ünvanlı bir kralın kurduğunu Midas`ın ise bundan sonra krallık yaptığı tahmin edilmektedir.
KRAL MİDAS`IN ÖLÜMÜ
Midas`ın kral seçilişi ve yaşamına hüzün veren eşek kulakları ne kadar efsanevi ise ölümüde o denli efsanelere konu olmuştur. Midas kendini görkemli ve zapdedilmesi imkansız bir başkente sahip sanır.Ancak bugün daha surları ve kale kapısı ile görenleri şaşırtan Midas`ın Gordion`u M.Ö 695 yılında İran`dan gelen ve adeta çekirge sürüsü gibi Anadolu`yu yiyip bitiren Kimmer Baskısına dayanamayarak yerle bir olmuştur.Midas bu baskından sağ kurtulur ama o günden sonra sıkıntılı bir hayat sürmüştür.Gordion`lu Midas artık kendi kaderini kendi tayin etmiş ve harap olan Gordion yıkıntıları üzerinde dolaşırken mitolojiye göre boğa kanı içerek intihar etmiştir. Fakat uzmanlar tarafından Kral Midas`ın kafatası 3 boyutlu tomogrofisi çekilerek incelenmiştir.Bu incelemeler sonucunda kafatasının iç yapılarında büyük ölçüde değişiklikler tespit edilmiştir.Kafatasının göz çukurunun sağ köşesinden yukarı doğru giden bir kırık hattı görülmüştür.Alınan küçük bir parça patoloji uzmanları tarafından dikkatle incelenerek kemik dokusunda büyük bir değişiklik olmamakla beraber mikroskobik seviyede yer yer kahverengi lekeler olduğu saptandı.Kullanılan özel boya ile bu yer yer görülen kahverengi lekelerin demir içeren ve kan elemanlarının kalıntısından ortaya çıkan pigment olduğu patologlar tarafından ortaya çıkarılmıştır. Midas`ın ölüm sebebinin mitolojide söylendiği gibi boğa kanı içerek intihar etmesinden değil, başının sağ tarafına aldığı ağır bir darbe ile öldürüldüğü ispatlanmıştır.
Yapılan çalışmalar sırasında ilgililerce var olduğu söylenen Midas`a ait vücut iskeletinin kaybolduğu iddia edilir. 1992 yılından başlayarak üzerinde çeşitli araştırmalar yapılan kafatası ise bugün layık olduğu yer olan Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi`nde sergilenmektedir.
Ne çok şey anlatıyor masallar.
'Şehre ilk gireni Kral seçenlerden Gordion'lulardan  çok farkımız olduğuna inanmıyorum ve seçilenin de tıpkı Kral Midas gibi bizi karşısına çekip;
- Ülen manyaklar, girin hizaya? Ya ben aday olmasaydım? Bok gibi kalmıştınız ortada! derse şaşmayalım.
Demokrasi bugünkü kullanımıyla geçerliğini yitirmiş ve çok da pahalıdır.
Üstelik o  kadar masraf,  o kadar zahmet... Yazık!
Kendimize yönetenler seçecegiz diye milletin kaynaklarını bir zarfa iki pusulaya harcıyoruz 
Demokrasinin daha ucuz  ve iyiyi yanlışı ayırt edebilecek ölçekleri ve  yolları aranmalı artık.
(Bu seçimin maliyeti 2 katrilyon imiş.)  belki de evet belki de siyaset felsefesi bilimi,  Demokrasinin ucuz ve daha az yanıltmaya müsait bir  şeklini önermeli ve Kral Midas hep anılmalı.
Göngör Dilmem Kral Midas'ın hikayelerinden çok güzel oyunlar yazmıştır:  Midas'ın Kulakları, Mdas'ın Altınları, Midas'ın Kördüğümü....
Altın! Kördüğüm! Kulak...
Belki yeniden Kral Midas oynamanın zamanıdır. Kim bilir, dedik ve  Netekim 2020 de Foça’da   tekrar oynadık Midas’ı. 

*
Her ne kadar deforme olsa da 'edep', anadolu insanda genetik bir arketip olarak genlerindedir.
Yere düşene vurulmaz, üç kişi bir kişiye girişilmez vs...
Akıllı olun! Oy veren akıl değil duygudur.
Fanatikleşen ve holiganlaşan edepsiz siyaset, keskin sirke misali küpüne zarar.
Tuttuğun parti uğruna, senin partini tutmayan, senden olmaya seçmenlere yaptığın aşağılamayla, kararsızları ve  partisizleri etkilediğinin ve hatta partinden soğuttuğunun farkında bile değilsin.
Böğürmeyle bağırmayla olmaz bu işler. 
Bizden söylemesi:  Nasreddin'i de mi bilmezsin... Bindiğin dalı kesme.
Hadi Nasreddin Hoca’yı bilmiyorsun, diyelim. Kral Midas’ı da mı hiç duymadın…


Psikolojik Danışman / Meddah Ümit Görgülü