Son Mühür - BDDK'nın açıklamalarına göre, geçen yılın sonunda %3,9 olan TGA artışı, bu yıl 4 Nisan itibarıyla %22'ye çıkarak önemli bir yükseliş gösterdi. Bu, haftalık bazda yaklaşık 10 milyar TL'lik bir artışa karşılık gelirken, tahsili gecikmiş alacaklar (TGA)'ın aylık artışı geçen yılın ortalama 12,3 milyar TL'sinden, bu yıl 23 milyar TL'ye kadar yükseldi.

Kredi 1TGA tutarı hızla yükseliyor

2024 yılı itibarıyla bankaların tahsili gecikmiş alacaklarının toplam tutarı 294 milyar TL'den 358,3 milyar TL'ye çıktı. Bu hızlı artış, bankaların alacaklarını tahsil etmekte ne kadar zorlandıklarını gözler önüne seriyor. Yılbaşından bu yana TGA'daki artış oranı %17 iken, 19 Mart'ta yaşanan operasyonlar sonrasında durum daha da kötüleşti. Son dört haftada TGA artış hızı büyük bir hızla yükseldi ve haftalık artış oranı %7,2'ye ulaştı.

Kredi 2Kredi borçları artıyor, takip süreçleri hızlanıyor

Bankalar, yalnızca bireysel kredilerde değil, aynı zamanda ticari kredilerde de alacaklarını tahsil etmekte zorlanıyor. Bu durum, ticari kredi ve kredi kartı alacaklarının tahsilat süreçlerinin de daralmasına neden olmuş durumda. Son dört hafta içinde hem bireysel hem de ticari kredilerde tahsili gecikmiş alacakların parasal tutarı 9,3 milyar TL'yi buldu.

Banka alacaklarının tahsili konusunda yaşanan bu zorluklar, yasal takip süreçlerini de hızlandırmış durumda. Tahsili gecikmiş alacaklar, haftada yaklaşık 10 milyar TL kadar bir artış gösteriyor ve bu alacakların yasal takip süreçleriyle birlikte maliyetler de hızla büyüyor.

Kredi 3Bankaların karları zora girdi

2024 yılı itibarıyla, tahsili gecikmiş alacakların bankaların net kârına oranı %23 iken, bu yılın ilk dört ayında bu oran %39'a yükseldi. Bu da, bankaların kârlarının büyük kısmının, tahsil edemedikleri alacaklar nedeniyle baskı altında kaldığını gösteriyor.

Kaynak: Haber Merkezi