Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) Başkanı Recep Ergül ve Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği (MSG) Başkanı Ferhat Göçer, bazı yayın organlarında yer alan ve kuaförler ile güzellik merkezlerinden metrekare başına 6 bin TL telif talep edildiği yönündeki haberlere ilişkin ortak bir açıklama yayınladı. İki başkanın imzasıyla duyurulan metinde, söz konusu haberlerin gerçeği çarpıttığı ve yanlış bilgiler içerdiği özellikle vurgulandı.
Yıllık ortalama telif bedeli 6 bin TL
Açıklamada, bir kuaför veya güzellik salonunun tüm alanı için ödemesi gereken yıllık ortalama telif ücretinin yaklaşık 6 bin TL olduğu belirtilerek, bu bedelin aslında oldukça makul olduğu savunuldu. Hatta, "Günlük sadece bir müşterinin saçını kesme hizmeti bile, çalınan müziğin yıllık telif giderini karşılamaktadır," ifadeleriyle bu durum somutlaştırıldı. Talep edilen bu ücretin, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'ndan doğan eser sahiplerinin yasal hakkı olduğu özellikle altı çizildi.
"Asıl mağdur eser sahipleri"
MESAM ve MSG başkanları, asıl mağdurun, ürettikleri müziklerin karşılığını alamayan eser sahipleri olduğunu vurguladı. Açıklamada, "Eser sahiplerinin büyük bir bölümü sosyal güvenceden yoksun ve zorlu şartlarda hayatlarını idame ettirmeye çalışırken, bir saatlik kazançlarıyla bile bir yıl boyunca çaldıkları müziğin telifini ödemek istemeyen işletmelerin ne tür bir mağduriyeti olabilir?" sorusuyla işletmelerin tutumuna eleştirel bir bakış açısı getirildi.
"Müzik kullanımının bedeli Elektrik faturasından bile daha düşük!"
Eğer bir işletme müziğe ihtiyaç duymuyor ve çalmıyorsa, hiçbir meslek birliğinin telif talep etme yetkisinin olmadığı açıkça belirtildi. Ancak ticari bir işletmede müzik yayını yapılıyorsa, kullanılan cihazın türüne bakılmaksızın ilgili yasa gereği telif ödenmesi gerektiği hatırlatıldı. Ödenecek bu bedelin, işletmelerin tükettiği elektrik maliyetinden bile daha düşük olduğuna dikkat çekilerek, bunun dahi ödenmek istenmemesinin kabul edilemez olduğu ifade edildi. Bir şarkının ortaya çıkmasının ardındaki manevi emeğin yanı sıra yaklaşık 300 bin TL'lik maddi bir yatırım olduğu belirtilerek, sanatçıların bu harcamaları yaparken eserlerinin her yerde ücretsiz tüketilmesini beklemedikleri vurgulandı. Açıklamada, "Şikayetçi olan kuaför salonlarına gidip hiçbir ücret ödemeden hizmet alabiliyor muyuz mesela?" sorusuyla da konuya farklı bir perspektif sunuldu.
Eser sahiplerinin hakları korunmaya devam edecek
Toplu hak takibi yapan meslek birlikleri olarak, 5846 sayılı FSEK ile güvence altına alınmış eser sahiplerinin haklarını kararlılıkla korumaya devam edecekleri kamuoyuna duyuruldu.