MANİSA HABERLERİ

Kula-Salihli Jeoparkı, Avrupa akademisyenlerini iklim değişikliği için buluşturdu

Manisa'ya İzlanda, Polonya ve Romanya'dan gelen akademisyenler, Türkiye'deki Kula-Salihli UNESCO Global Jeoparkı'nı ziyaret ederek iklim değişikliği üzerine araştırmalar yaptı.

Kula-Salihli Jeoparkı, Avrupa akademisyenlerini iklim değişikliği için buluşturdu

Son Mühür / Merve Turan - Erasmus Plus Stratejik Ortaklık Projesi Geoschools; İklim Değişikliğinin Yenilikçi Öğretimi çerçevesinde akademisyenler ve eğitimciler, Kula-Salihli UNESCO Global Jeoparkı’nda gerçekleştirdikleri ziyaretle 3 kilometrelik bir yürüyüş parkurunda jeolojik oluşumları inceledi. İzlandalı akademisyen Olafur Jon Arnbjörnsson, jeoparkta iklim değişikliği üzerine araştırmalar yapmak amacıyla burayı ziyaret ettiklerini belirtti.

“İçinde yaşadığımız çevreyi anlamak gerekiyor”Erasmus Plus Stratejik Ortaklık Projesi

Olafur Jon Arnbjörnsson, Kula’yı çevremizi anlamaya başlamak için ideal bir yer olarak tanımladı. İzlanda’dan gelen Arnbjörnsson, “İzlanda’dan harika bir projenin, bir ekibin parçası olmak için buraya geldim. Küresel ısınma ile ilgili ve genç insanlara eğitim vermek için aslında herkese eğitim vermek için buradayım. 

Türkiye'ye ilk defa geliyorum. Kısa bir süredir buradayım, ama bu ülkenin ne kadar harika olduğunu da söylemek isterim. Özelikle de insanları, kültürü ve arkadaşlığı. Buradaki jeoparkı ziyaret ettik. Harika bir yer. Ana görevlerimizden biri iklim değişikliği ile başa çıkmak için insanları bilinçlendirmek. 

İklim değişikliği ile başa çıkmak için Toprak Ana’yı anlamamız gerekiyor. İçinde yaşadığımız çevreyi anlamak gerekiyor. Kula, buna başlamak için, insanları bilinçlendirmek için harika bir yer. İnsanları dağa, doğaya çıkarın ve daha iyi anlayacaklardır” dedi.

Eğitimde doğaya dayalı yöntemler UNESCO Global Jeoparkı

Proje ortaklarından Alaşehir Bilim Sanat Merkezi Öğretmeni Özlem Kaya, jeoparkların iklim değişikliği üzerine gözlemler yapabilmek için mükemmel alanlar olduğunu belirtti. Özlem Kaya, “Jeoparklar, iklim değişikliğinin gözlenebileceği en iyi alanlardan biri. Öğretmenler ve öğrenciler için ise adeta bir açık hava laboratuvarı. 

Geoschools Projesi, 2 yıllık bir proje. İklim değişikliğinin öğretilmesinde nasıl canlı bilimi önemliyse canlı olmayan yeryüzü biliminin de çok önemli olduğunu öğrencilere öğretmenin önemiyle ilgili bir proje. Jeoparklarla okulların birleştirilip eğitimin doğada yapılması amaçlanıyor. 

Aynı zamanda misafirlerimizle onların jeoparklarıyla bizim jeoparkımızı karşılaştırıp onlar ne şekilde eğitimde kullanıyorlarsa bizim de ne şekilde kalabileceğimizle ilgili görüşler alıyoruz. Karşılıklı görüş bildiriminde bulunuyoruz ve ders planları geliştiriyoruz” diye ekledi.

“Ülkemizdeki jeoparklardan farklı olması harika bir şey”

Proje Koordinatörü Polonyalı Katarzyna Kaliszewska, Kula-Salihli UNESCO Global Jeoparkı'nın çok özel ve benzersiz olduğunu vurguladı. Kaliszewska, “Erasmus projesinin koordinatörüyüm. Bu tür projeler özellikle genç insanlar için çok önemli. Jeoparklar harika yerler. 

Bizim ülkemizdeki jeoparklardan farklı olması harika bir şey. Bizde daha farklı jeoparklar var ama bu jeopark bizim için sıra dışı. Bizde volkanlar yok bu yüzden bu jeopark çok farklı ve özel. Yerinde incelemek istedik” dedi.

Ziyaretçi sayısında artış

Kula-Salihli UNESCO Global Jeoparkı, 2024 yılı itibarıyla 18 bin 620 ziyaretçi ağırladı. Bu yılın ilk üç ayında ise 3 bin 852 kişi jeoparkı ziyaret etti. Bu dönemde Hollanda, Fransa, İsviçre, Rusya ve İtalya gibi 8 farklı ülkeden ve Türkiye’nin 23 farklı ilinden ziyaretçiler Jeopark’ı gezdi.