Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nin yürütücülüğündeki TÜBİTAK destekli projede, Ankara Üniversitesi, Eskişehir Teknik Üniversitesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi ve Kocaeli Üniversitesi'nden 12 bilim insanı, Kula-Salihli jeoparkının çeşitli bölgelerine özel tasarım 15 "sismometre" yerleştirdi. Araştırmalar, yerin 5 ila 30 kilometre derinliğinde toplam 8 magma odasının varlığını ortaya koydu.

P Yn Hwl O F9 Ui Pry0I Jw3 J A

Magma Odalarının Yüzeye Yakınlığı Endişe Veriyor

Proje yürütücüsü Prof. Dr. Özgür Karaoğlu, magma odalarının en büyüğünün yeryüzüne yaklaşık 5 kilometre derinliğe kadar uzandığını belirtti. Bu magma odalarının yer kabuğundaki hareketlerden etkilenerek püskürme riski taşıdığı değerlendiriliyor. Karaoğlu, "Bu magma kütlesinin yüzeye yükseldiğini tespit ettik." dedi.

Karaoğlu, bölgenin yaklaşık 2 milyon yıldır volkanik faaliyetlere sahne olduğunu ve en son aktivitenin 4 bin 700 yıl önce gerçekleştiğini ifade etti. Ayrıca, aktif fay hatlarının varlığı ve depremlerin magmayı tetikleyebileceği uyarısında bulundu.

Manisanin Yanik Ulkesi Kula Global Jeoparki 1595753834 6007

Ankara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Bülent Kaypak, 3 bine yakın küçük deprem tespit ettiklerini ve bu verileri kullanarak magma odalarının yer altındaki tomografik kesitini oluşturduklarını açıkladı. Kaypak, "Bu çalışma, Türkiye'de nitelik anlamında bir ilktir ve bilim dünyasına büyük katkı sağlayacaktır." dedi.

Kaynak: Haber Merkezi