Geçmişi 1884’den 2004 yılına kadar Tekel Fabrikası olarak kullanılan tarihi yerleşke, Kültür Turizm Bakanlığı bu mirasa sahip çıkarak, 2021 yılında çalışmaları başlattı. 29 Nisan 2023 tarihinde ziyaretçilere kapılarını açtı.
Fabrikanın içinde neler var?
İzmir Kültür Sanat Fabrikası, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün adını taşıyan kütüphaneleri, geçmişimize götürecek tarih dokuları, Resim ve heykel müzesi, Arkeoloji ve etnografya müzesini içinde barındırıyor. Öğrencisinden, akademisyenine, İzmirlisinden yerli ve yabancı turistini bir alanda topluyor.
Kolay ulaşım
İzmir Kültür Sanat Fabrikası ziyaretçilere 09:00 21:00 saatleri arasında ziyaretçilerine kapısını açıyor. İzmir’in merkezinde bulunan Kültür Sanat Fabrikasına ulaşım oldukça kolay. Ziyaretçiler, Konak tramvay durağında binip, Alsancak Gar durağında indikten sonra sadece 4 dakikalık yürüme mesafesi ile kültür fabrikasına kavuşuluyor.
Tarihe yolculuk
Öğrenciler ve emekli öğretmenler için 30 TL, diğer vatandaşlar için 60 TL ücret karşılığında, kimlik ibraz etmek şartıyla tüm vatandaşlar girebiliyor.
Fabrikanın içinde bulunan 2 katlı müzeye zemin katından 2. Kata kadar tarih yolculuğu yaşatıyor. Zemin katında bulunan ‘’Ölümün sembolleri’’, Mermerden yaratılmış miras’’, ‘’Denizden gelen güç’’, ‘’Eğlencenin ruhu’’ temaları mevcut. Antik Çağdan, Roma dönemine ait birçok tarihi dokuyu barındırıyor.
İzmir Kültür Sanat Fabrikası, restorasyonu ve çok amaçlı kullanıma yönelik yeniden işlevlendirilmesi sayesinde kültürel mirası korumaya, kente yeniden kazandırmaya, etkili bir şekilde tanıtmaya ve gelecek nesillere aktarmaya önemli katkılarda bulunuyor.
Ziyaretçiler çok mutlu
Ziyaretçilerden biri, ‘’Ben burayı tesadüfen gördüm, Yemyeşil bir alan. Kültürel etkinliklerin bir arada burada toplanması çok ilgimi çekti. Bu yüzden buraya girip görmek istedim. Tertemiz, modern bir yer. Eğer İzmir’deyseniz kesinlikle buraya gelmelerini tavsiye ederim. Her İzmir’e gelişimde uğrayacağım yerler arasında’’ dedi.
Malezya’dan gelen bir turist ise, ‘’Gerçekten çok etkileyici bir yer burası, sizler çok şanslısınız. Hem tarihi hem modern alanları bir arada görmek harika, Türklerin tarihini bu kadar canlı görmek çok ilginç. Tatile gelip, müzeye gezeceğimi hiç hayal etmezdim. 10 gün daha buradayım, bu ana tanık olmak çok güzel’’ şeklinde konuştu.
Öğrencilerin 2.evi
Kütüphaneyi daha çok öğrenci kesim kullanıyor. Ev ortamından daha çok konfor alanın olduğunu belirten öğrenciler, ‘’Bura benim 2.evim, YKS sınavına hazırlıyorum, buradaki kitap kaynakları benim çok işime yarıyor. Sessiz, temiz ve nezih bir ortam. Dikkatimi zor toplayan bir öğrenci olmama rağmen, buraya geldiğimde verimli çalışıyorum. Ders çalışmak için en çok tercih ettiğim bir yer burası’’ dedi.