Dünya genelinde Temmuz 2024, şimdiye kadar kaydedilen en sıcak temmuz ayı olarak tarihe geçti. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'nin (NOAA) verilerine göre, bu ay boyunca ölçülen ortalama küresel yüzey sıcaklığı, 20. yüzyıl ortalamasının 1,21 derece üzerinde gerçekleşti. Bu durum, yalnızca temmuz ayı için değil, aynı zamanda art arda en yüksek sıcaklıkların yaşandığı 14. ay olarak da dikkat çekiyor.
Afrika, Avrupa ve Asya kıtaları, tarih boyunca kaydedilen "en sıcak temmuz" ayını yaşarken, Kuzey Amerika "en sıcak ikinci temmuz" rekorunu kırdı. Özellikle Akdeniz bölgesi ve Güney Avrupa'da sıcaklıklar, tarihsel normların çok üzerinde seyretti ve pek çok ülkede sağlık uyarıları yapıldı.
En sıcak ikinci temmuz
Deniz yüzeyi sıcaklıkları da benzer şekilde artış gösterdi ve "en sıcak ikinci temmuz" olarak kaydedildi. Bu artış, deniz ekosistemleri üzerinde olumsuz etkiler yaratırken, deniz seviyelerinin yükselmesine de katkı sağladı.
NOAA'nın Ulusal Çevresel Bilgi Merkezi'nin (NCEI) küresel sıcaklık sıralaması tahminlerine göre, 2024 yılı, kayıtlara geçen "en sıcak yıl" olma ihtimali yüzde 77 olarak değerlendirildi. NCEI ayrıca, 2024'ün en sıcak 5 yıl arasında yer almasının ise kesin olduğunu belirtiyor.
Bu rekor sıcaklıklar, iklim değişikliğinin etkilerini bir kez daha gözler önüne seriyor. Bilim insanları, küresel ısınmanın hızla devam ettiğini ve bu durumun, yalnızca çevresel değil, ekonomik ve toplumsal sonuçları da olacağını vurguluyor. Dünya genelinde artan sıcaklıklar, tarım üretiminden enerji tüketimine, sağlık sorunlarından su kaynaklarının tükenmesine kadar geniş bir yelpazede etkiler yaratmaya devam ediyor.