SİYASET HABERLERİ

Kurultay delegesi Azimet Gürbüz, CHP'de nasıl bir tüzük olmalı sorusuna madde madde yanıt verdi...

CHP'de 8 Eylül'de gerçekleştirilecek tüzük kurultayı için geri sayım başladı. Şu ana kadar on bine yakın tüzük değişikliği önerisinin geldiği partide yaklaşık bin 400 kurultay delegesi CHP'nin yeni yol haritasını belirlemek için oy kullanacak. Kurultay delegesi Azimet Gürbüz 'tüzük partide yalnız idari kuralları koyan bir metin olmamalı. Ayni şekilde örgütün fonksiyonel bir işleve kavuşması için de kural koymalıdır' hatırlatmasında bulundu.

Özgür Özel liderliğindeki CHP 8 Eylül'de yaklaşık bin 400 delegenin katılacağı tüzük kurultayında partinin anayasası sayılan tüzüğüne yeni bir soluk getirmeye hazırlanıyor. Kemal Kılıçdaroğlu döneminde Genel Merkez'e gelen 6 bin dolayındaki tüzük değişikliği önerisi son dönemde artan tempoyla on bine yaklaşmış durumda. CHP'nin yeni dönemdeki yol haritasını çizecek olan bin 400 kurultay delegesinden biri olan Azimet Gürbüz, tüzük kurultayı öncesi dikkat çeken bir çalışmaya imza atarak, nasıl bir tüzük sorusuna cevap aradı.

Nasıl bir tüzük olmalı?

'CHP tüzük değişikliği sürecinde özellikle Parti tabanının "koşulsuz ön seçim" talebi elbette çok önemli ancak nasıl bir ön seçim?' sorusunu gündeme getiren Azimet Gürbüz, 'ön seçimde kimlerin oy kullanacağı konusu ise çok az tartışılıyor. Bu nedenle; günümüz iletişim koşullarında, gerçekleri ters-yüz edebilen propagandayla yeni "egemenler" yaratmadan,  ya da parti tabanının fazla etkilenmeyeceği yöntemleri de bulup tartışmamız gerekir' hatırlatmasında bulundu.

Örgütün fonksiyonel işlev kazanması için...

'Tüzük partide yalnız idari kuralları koyan bir metin olmamalı. Ayni şekilde örgütün fonksiyonel bir işleve kavuşması için de kural koymalıdır' hatırlatmasında bulunan Azimet Gürbüz, 'çok detaya girmeden parti ilkelerine uygun toplumda görülen sorunları giderecek, çağdaş toplumların öngördüğü amaç ve hedeflere ulaşacak, politik öngörüleri olan, araştırmacı, birikimli,  uygun siyasileri öne çıkarıp, bu hedefleri gerçekleştirecek kadrolar ile, parti programını hayata geçirecek " yereli tanıyan" siyasileri, yönetim bilgisi olan, uygulamacilari farklı belirlemeli, ve ayırt edebilmeli..."Ben milletvekiliyim, ben Belediye Başkanıyim her konu uzmanlık alanim" düşüncesi günümüz yönetim tarzıyla bağdaşmayan bir durumdur.
Örgutlerin bu günün koşullarında çok rahatsız olduğu yerel yöneticilerin hakimiyetinden en az nasıl etkileneceği de bu dayanaga göre tartışılıp, kurallara bağlanmalıdır' mesajı verdi.
İşte Azimet Gürbüz'e göre tüzükte olması gereken değişiklikler...

Parti Meclisi kaç kişi olmalı?..

Parti Meclisi 80 kişi olmalıdır. Merkez Yönetim Kurulu Genel Başkanın önerdiği Parti Meclisi üyeleri arasından seçilerek belirlenir.

Cinsiyet kotası nasıl uygulanmalı?.. 

Örgüt seçimlerinde kadın erkek eşit sayıda temsil edilmelidir. Oluşan yapıda bu eşitlik sağlanmamişsa aday olmuş kadınlardan aldıkları oy oranına bakmadan erkek arkadaşların en az oy alandan başlayarak elemine edip kadın erkek  eşitliği sağlanmalıdır. 
Gençlik kotasını kabul etmiyorum. CHP İzmir örgütünün gecmisinde bu konuda çok çarpıcı örnekler var. Yüksel Çakmur 26 yaşında önseçimle Bucada Belediye Başkanı oldu, 30 yaşında Gençlik Spor Bakanı oldu. Rahmetli Süleyman Genç seçilme yaşı 30 olduğu yıllarda yaşını mahkeme kararıyla büyüterek 28 den 30 a çıkarıp önseçimle milletvekili oldu. 
Bir genç parti tabanında çalışarak yönetime giremiyorsa Partinin Gençlik Örgütlerinde ya da politikalarında gözden geçirilmesi gereken konular var demektir.

Ön seçim delegeliği için...

Partide 2 yıl parti üyeliği yapmış tüm üyeler ön seçim delegesi olur. İlçe yönetimi 2 yılını dolduran üyeye bu amaçla bir kart düzenler verir.

Mahalle temsilcileri için...

İlçe başkanı İlçe seçiminden sonra mahalle üyelerinden en az iki kişiyi mahalle temsilcisi olarak seçimle belirler. Üyemizin olmadığı mahallelere de iki partili üyeyi atayarak görevlendirir. Bir yıl içinde o mahallelerde parti üyesi sağlanamamişsa görevli arkadaşların başarısızlığı parti ilan tablosunda duyurulmalidir. 

İlçelerde belediye başkanı olabilmek için... 

Partinin İl, İlçe Örgütleri yönetiminde görev almayanlar İlçe Belediye başkanı olarak atanamazlar, aday olarak önsecime giremezler.
Büyükşehir ve İl Belediye Başkanları hariç, görevde bulunan Belediye başkanları İlçe, il ve kurultay delegesi olamazlar. 

Delegelerin görev sınırlaması...

Delegelik, görev belirleme ya da görevde olanları sorgulama ve görevden alma yetkilerine sahiptirler.
İlçe Başkanı hariç, İlçe yöneticileri il delegesi ve kurultay delegesi olamazlar. Ayni şekilde il başkanı hariç il yöneticileri de kurultay delegesi olamazlar. 
Parti tüzüğüyle önlenemeyen "SEN BENI ATA BEN DE SENI" kuralı uygulanamaz düzeye getirilmelidir.