Aydın’ın Kuşadası ilçesinde, nesli tehdit altındaki caretta caretta türü bir deniz kaplumbağası karaya vurmuş halde bulundu. Doğal yapısını büyük ölçüde koruyan ve bölgenin ender bakir noktalarından biri olan Yılancı Burnu kıyılarında yaşanan olay, doğaseverleri üzdü.

Boğularak can vermiş olabileceği değerlendiriliyor

Ege kıyılarında sıklıkla rastlanan caretta carettaların, bu dönemde üreme amacıyla kıyıya yaklaştıkları biliniyor. Uzmanlar, karaya vuran kaplumbağanın yapılan incelemelerinde türünün İrbaş Deniz Kaplumbağası (Caretta caretta) olduğunu belirledi. Kaplumbağanın muhtemelen hedef dışı avlanma sonucu balıkçı ağlarına takıldığı, nefes almak için su yüzeyine çıkamayınca boğularak yaşamını yitirdiği düşünülüyor.

Bilimsel inceleme için örnekler alındı

Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, yaşamını yitiren kaplumbağadan doku ve keratin örnekleri alındığını ve bilimsel inceleme yapılmak üzere Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Biyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Oğuz Türkozan’a gönderildiğini belirtti. Kaplumbağanın ölçüleri de kayıt altına alındı.

Caretta carettalara dikkat çağrısı

Sürücü, Caretta carettaların 2011 yılından bu yana Kuşadası sahillerinde yuvalama yaptığına dikkat çekerek, şu dönemlerin üreme dönemi olduğunu vurguladı. "Kaplumbağalar bu mevsimde çiftleşmek için kıyılara yaklaşır. Özellikle su yüzeyinde çiftleşen bireylere yaklaşılmamalı, deniz araçları çarpmalara karşı dikkatli olmalıdır. Jet ski ve sürat tekneleri gibi araçlar, kıyı yakınlarında düşük hızda seyretmeli." dedi.

Yuva yapan kaplumbağalara müdahale edilmemeli

Kaplumbağaların sahile çıkarak yuva yapabileceğini de hatırlatan Sürücü, “Yuva yapmasına izin verilmeli ve yanına yaklaşılmamalı, ışık tutulmamalı ve mutlaka haber verilmelidir. Kaplumbağalara yapılacak her türlü müdahale çiftleşmelerini olumsuz etkileyebilir"  uyarısında bulundu.

Kaynak: İHA