Konuyla ilgili konuşan uzman Münevver Özdemir, öğrencilere LGS’de yerleştirme ve nakil takvimine dair şu bilgileri verdi: “Merkezi sınav puanı ile öğrenci alan okullar için en fazla 3, yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar için en fazla 3, pansiyonlu okullar için ise en fazla 3 okul tercihi yapılabilir. Millî Eğitim Bakanlığı, LGS sınavı sonucuna göre ilk yerleştirmede bir okula yerleşemeyen ya da yerleştiği okulu değiştirmek isteyen öğrenciler için yerleştirmeye esas nakil tercihlerinin iki dönemde yapılacağını açıkladı. Birinci nakil tercih dönemi 22 - 26 Temmuz tarihleri arasında yapılacak ve sonuçlar 29 Temmuz'da açıklanacak. İkinci nakil tercih başvuruları ise 29 Temmuz - 2 Ağustos tarihleri arasında alınacak, sonuçlar ise 5 Ağustos'ta ilan edilecek. Ayrıca, 6 - 14 Ağustos tarihleri arasında boş kalan kontenjanlara yerleştirilmek üzere, hiçbir yere yerleşemeyen öğrenciler için il/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarınca başvurular alınacaktır. Okul ve kurumlar yatılılık başvurularını 19 - 23 Ağustos tarihleri arasında alacak ve 26 Ağustos'ta yatılılık yerleştirme sonuçları açıklanacaktır.”
"Başarıya duyulan inanç sürecin başından sınav gününe kadar aynı ölçüde devam etmelidir”
Özdemir, 2025 yılı LGS sınavına hazırlanan ilköğretim öğrencilerine yönelik tavsiyelerde de bulundu: “Öğrencilerin LGS sınavı sonrası sıralamada üstlerde yer alabilmeleri için sınava hazırlanmaya çok önceden başlamaları gerekir. Başarıyı yakalamak için mevcut ders çalışma yöntemlerini mutlaka gözden geçirmelidirler. LGS başarısı elde eden öğrencilerin benzer çalışma yöntemlerini uyguladığını görüyoruz; sınav başarısı modellenebilir. Sıralamalarda en üstlerde yer alan öğrenciler öncelikle günlük hayatlarında rahatlıkla uygulayabilecekleri bir çalışma takvimi ayarlıyor, konuları iyi öğrenip yoğun biçimde test çözüp eksiklerini kapatıyorlar. Sık sık yapılan tekrarlarla konuların unutulmasını engelliyorlar. En önemlisi ise motivasyonu hiç kaybetmemek. Başarıya duyulan inanç sürecin başından sınav gününe kadar aynı ölçüde devam etmelidir.”
‘Dikkati artırma ve algıda seçicilik’
Özdemir, dikkat hatalarının önüne geçmek için öğrencilere yönelik ‘Dikkati artırma ve algıda seçicilik’ üzerine çalışma takvimleri uygulandığını ve LGS deneme sınavlarıyla öğrencilerin gerçek sınava hazırlandığını belirtti. “Hazırlık döneminde dikkat hatalarını minimize etmek, hatta mümkünse hiç yapılmamasını sağlamak çok önemlidir. Bu sınavlarda yapılan hatalar hızlı biçimde telafi edilmelidir” şeklinde konuştu.
2024-2025 eğitim öğretim döneminde tüm öğrencilere başarılar dileyen Özdemir, “Hayattaki en önemli değer sağlıktır. Hiçbir ebeveyn ve öğrenci sınav stresinden dolayı kendisini yıpratmamalıdır” dedi.