Etkinlik, lojistik sektörünün önde gelen isimlerini bir araya getirerek, Türkiye’nin lojistik performansını artırmak için gerekli stratejileri tartıştı. Fuarın en dikkat çeken bölümlerinden biri, İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mihri Çelik'in başkanlık ettiği Başkanlar Oturumu oldu. Bu oturumda, Türkiye'nin lojistik altyapısının güçlendirilmesi ve ülkenin küresel taşımacılık koridorlarına entegrasyonu için yapılması gerekenler detaylı bir şekilde ele alındı.

“Hava kargoya olan talep artıyor”

Türk Hava Yolları (THY) Kargo Satış Başkan Yardımcısı Ahmet Kaya, pandemi sonrası değişen tüketim alışkanlıkları ve e-ticaretin etkisiyle hava kargo taşımacılığına olan talebin arttığını belirtti. Kaya, “E-ticaretin pandemiyle birlikte artması, hava kargo taşımacılığını canlandıran ana etmenlerden biri oldu. Özellikle son dakika teslimatlar ve hızla dönen stoklarla alakalı hava kargo hizmetlerine olan talep arttı. Türkiye’nin coğrafi konumu, tedarik akışında çok önemli role sahip. İstanbul Havalimanı, dünyanın en modern, önemli, en büyük hava merkezlerinden biri haline geldi. THY, dünyada en geniş uçuş ağına sahip havayolu. Bununla birlikte gelen imkanlar, kaliteli sunulan hizmetler, büyüyen kargo operasyonları ile Türkiye’nin dış ticaret kapasitesini artırma açısından çok ciddi bir kaldıraç rolünü oynuyoruz hep beraber” dedi.

Türkiye, hedeflerinin üzerine çıkabilir“Türkiye, hedeflerinin üzerine çıkabilir”

Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Bilgehan Engin, pandemi sürecinin küresel tedarik zincirlerindeki kırılmalar ve diğer jeopolitik gelişmelerin Türkiye’ye yeni fırsatlar sunduğunu ifade etti. Engin, “Pandeminin yarattığı şartlarda Avrupa, Türkiye için çok önemli bir pazar haline geldi. Küresel tedarik süreçlerinin kırılganlığı, Türkiye’ye önemli bir rol biçiyor. Türkiye doğru hareket ederse bu rolden kazançlı çıkabilir. Özellikle demiryolu tarafında yapılacak yatırımlar ve transit taşımacılığın teşvik edileceği mevzuat düzenlemeleri ile Türkiye, bu avantajlı pozisyonu nakde çevirebilir ve bölgesel gücünü sağlamlaştırabilir. Türkiye, Dünya Bankası Lojistik Performans Endeksi’nde hedefinin üstüne geçebilir. İhracatımızı katma değeri yüksek, teknolojik üretimlerle güçlendirmeliyiz” diye konuştu.

Dijital ve yeşil dönüşümün önemi

Türkiye Liman İşletmecileri Derneği (TÜRKLİM) Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Erçelik, limanların dijital ve yeşil dönüşümünün önemine vurgu yaptı. Erçelik, “Türkiye bir yarımada ülkesi ve kıyı anlamında oldukça zenginiz, ancak limanlarımız sınırlı. Dijitalleşme, mevcut limanları daha verimli hale getirmek için kritik. Avrupa’nın yeşil dönüşüm hedefleri ve sınırda karbon vergileri, dijital ve yeşil dönüşüm adımlarını zorunlu kılıyor. Limanların verimliliğini artırmak, iki kat kapasite artışı sağlamak için dijitalleşme ve yeşil dönüşüm çok önemli. Eğer bu adımları atmazsak, zor bir dönem bizi bekliyor” dedi.
Erçelik ayrıca Alsancak Limanı'nın geleceğine dair görüşlerini de paylaştı: “Alsancak Limanı'nın şehirle olan ticari kimliği devam etmeli. Yük elleçlemeye devam edip etmemesi tartışılabilir, ancak kamunun limanlardaki rolü devam etmeli. Özel sektör ve kamu işbirliğiyle liman işletmeleri daha iyi bir noktaya gelebilir.”

Konak Meclisi'nde 'Stratejik Plan' tartışması! Konak Meclisi'nde 'Stratejik Plan' tartışması!

Kapasite ve verimlilik artışı kritik“Kapasite ve verimlilik artışı kritik”

İzmir Deniz Nakliyecileri Derneği (DND) Yönetim Kurulu Başkanı Şükriye Vardar, Türkiye limanlarının dünya ile rekabet edebilecek seviyede olduğunu ve ilk 100’de dört liman bulunduğunu belirtti. Vardar, “Kalite konusunda sıkıntımız yok. Ancak kapasite ve verimliliği artırmak, daha büyük gemiler için derin su hattı inşa etmek, demiryolu, karayolu ve iç suyolu bağlantıları kritik önem taşıyor” dedi.

Muhabir: Gamze Eskiköy