Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği Başkanı, Şair, Yazar Ümit Yaşar Işıkhan, Son Mühür TV’de yayınlanan Sıcak Bakış programında Ayşegül Koç’un sorularını yanıtladı. Işıkhan, Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği'nin gelecekteki planlarından bahsederek, yönetim kadrosunda gençleşme stratejisini vurguladı. Işıkhan; "Ben önümüzdeki seçimlerde başkanlığa aday değilim, gençlerin önünü açmak lazım. Gençlerle birlikte çalışarak, uluslararası düzeyde daha etkin bir şekilde kültür ve sanat projeleri gerçekleştirmeyi planlıyoruz” dedi.

Işıkhan’ın Balkan Edebiyatı ile temasları…

1987 yılında İzmir'de Temmuz Edebiyat Dergisi'ni yayınlamaya başlayan Işıkhan, bu süreçte Balkan edebiyatıyla olan bağlarını güçlendirdiği söyledi. Işıkhan; "1987 yılında ben İzmir'de Temmuz Edebiyat Dergisi'ni yayınlıyordum. Dergi yayınlarken, doğal olarak yurt dışı ilişkilerim de vardı. En çok da ilgimi çeken Balkan edebiyatıydı" dedi. Işıkhan, o dönemde Yugoslavya'nın bir parçası olan Makedonya ile kurduğu temaslar sayesinde, Sesler Dergisi ile kardeş dergi ilişkisi kurduklarını ve bu dergi aracılığıyla Makedonya'daki edebiyatçılarla diyalog geliştirdiklerini belirtti. 1990 yılında Balkan Yazarlar Birliği’nin davetlisi olarak Belgrad’a yaptığı ziyaret sırasında, Işıkhan, ünlü yazar Feyza Hepçilingirler ile birlikte bölgedeki edebiyatçıları tanıma fırsatı bulduğunu söyledi. Balkan edebiyatının Türkiye'ye tanıtılmasında önemli bir rol oynayan Necati Zekeriya’yı da anlatan Işıkhan, "Necati Zekeriya hocamız, sadece Türkleri değil, Sırp ve Hırvat yazarları da Türkiye’ye tanıttı. Onun çevirileri sayesinde bu edebiyatçılar Türkiye’de tanındı" şeklinde konuştu.

TİKA ve Yunus Emre Enstitüsü’nün çalışmaları…

Işıkhan, Kuzey Makedonya’ya yapılan son ziyaretin de önemine değindi. Işıkhan, Ziyaret sırasında, Kuzey Makedonya Büyükelçisi Fatih Ulusoy, TİKA Başkanı Mehmet Bayrak ve Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Arif Konak'ın sağladığı ev sahipliği için teşekkür etti. Işıkhan, Türk kültürünün korunması ve yaygınlaştırılması konusundaki önemli katkılardan dolayı TİKA ve Yunus Emre Enstitüsü’nü övgüyle değerlendirdi. Işıkhan, bu kurumların kültürel mirası yaşatmada ve gelecek nesillere aktarmada büyük başarılar sağladığını belirtti. Işıkhan, TİKA’nın 1992 yılında kurularak Türk kültürünün ve değerlerinin yaşatılması amacıyla yürüttüğü projelere de değindi. Özellikle Üsküp’te gerçekleştirilen 1200 projeyle Türk kültürünün bölgedeki etkisinin devam ettirildiğini vurgulayan Işıkhan; “Makedonya ile olan bu uzun ve derin ilişkiler, sadece bireysel anılarla değil, aynı zamanda kültürel işbirlikleriyle de devam etmeli” dedi. Işıkhan, TİKA’nın Türk köylerindeki okulların tamiri ve malzemelerinin temininde üstlendiği önemli rolü vurgulayarak; "TİKA, Türk okullarının ve köylerindeki okulların tamiri, tadilatı ve malzemelerinin alınması konusunda müthiş işler yapıyor. Geçmiş kültürümüzü korudukları gibi gelecek kuşaklara da aktarıyorlar" dedi. Ayrıca, göçün kültürel mirası yok edebileceğine dikkat çeken Işıkhan, TİKA’nın bu göçleri önlemek için sunduğu arıcılık, fide dikme ve seracılık kursları gibi projelerin önemli olduğunu da söyledi. Işıkhan, Yunus Emre Enstitüsü’nün de kültür ve sanat faaliyetlerinin yaygınlaştırılması konusunda önemli katkılar sağladığını belirtti. Işıkhan; "2009 yılında kurulan Yunus Emre Enstitüsü, yurt dışında kültürümüzü tanıtmak ve korumak adına müthiş bir iş çıkarıyor. Yurt dışında lobilerimiz yokken, bu enstitü bu eksikliği kapatarak Türk kültürünü tanıtıyor ve geliştiriyor" şeklinde konuştu.

Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği Başkanı, Şair, Yazar Ümit Yaşar IşıkhanManastır ve Konak Belediyeleri arasındaki işbirliği

Makedonya gezisinin en önemli kısmı Manastır gezisi idi diyen Işıkhan; “Manastır’daki Atatürk Evi’ni ziyaret ettik, Mustafa Kemal Atatürk’ün ilk aşkı Eleni’nin evini gördük. Birçok noktayı Manastır Belediye Başkanı ile gezdik, Büyükelçimiz ile birlikte başkan bize rehberlik etti. Manastır Belediye Başkanı Türkiye’den Konak Belediyesi ile kardeş şehiriz dedi. Size içimi dökeyim dedi. ‘Konak ile kardeş şehir olduk ama ölü kardeş olduk. Ne arıyorlar, ne soruyorlar… Sadece kağıtta kaldı kardeşliğimiz’ dedi. Biz bunu canlandırmak istiyoruz. Manastır Belediye Başkanı, Konak Belediyesi ile olan kardeş şehir ilişkisini canlandırmak istediklerini belirtti. Ben de bu teklifi Konak Belediye Başkanı’na ileteceğim. Ben zaten Makedonya ziyareti öncesi Konak Belediye Başkanımızla görüşmüştüm. Biz zaten bu köprüleri kurmak istiyorduk. Bu karşılama da yerinde oldu” diye konuştu.

‘Dünyayı sanat kurtaracak’ 

Azerbaycan’daki faaliyetlerine de değinen Işıkhan, Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği olarak çocuklar için düzenledikleri sanat sergisinden de bahsetti. Işıkhan; "Nevai Metin Mehmetoğlu ile birlikte Azerbaycan'da çocuk ressamlardan oluşan bir sergi düzenledik. Bu sergi, genç sanatçıları teşvik etmek ve gelecekteki sanatçılara ilham vermek açısından çok önemli. Bu çalışmaları kataloglaştırdık. Benzer çalışmayı ‘Dünyayı Sanat Kurtaracak’ sloganıyla yetişkinler için de düzenledik. Önümüzdeki günlerde de benzer çalışmayı Türkiye’de gerçekleştirmek istiyoruz" dedi. 

“Başkanlığa tekrar aday değilim”

Işıkhan, Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği'nin gelecekteki planlarından da bahsederek, yönetim kadrosunda gençleşme stratejisini vurguladı. Işıkhan; "Ben önümüzdeki seçimlerde başkanlığa aday değilim gençlerin önünü açmak lazım. Gençlerle birlikte çalışarak, uluslararası düzeyde daha etkin bir şekilde kültür ve sanat projeleri gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Bu geçiş sürecinde gençlerin katkılarıyla yeni projeler geliştireceğiz" dedi.

Muhabir: Ayşegül Koç