Son Mühür / Osman Günden - Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, Şehzadeler Belediye Başkanı Gülşah Durbay, Yunusemre Belediye Başkanı Semih Balaban ve Manisa’yı Mesiri Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık ile birlikte düzenlediği basın toplantısıyla 485’inci Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali’nin detaylarını kamuoyuyla paylaştı. Toplantıya, belediye yöneticileri ve bürokratlar da yoğun ilgi gösterdi.

22 Nisan'da başlayacakUNESCO

UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’nde yer alan bu tarihi etkinlik, 22 Nisan’da başlayacak. Başkan Zeyrek, bu yıl festivalin yepyeni bir vizyonla halkın karşısına çıkacağını belirterek, “Valimizin koordinasyonunda da ve onaylarıyla Şehzadeler, Yunusemre belediyelerimiz, Mesir Derneği’miz ve ilgili tüm kurumların katkılarıyla yepyeni bir görüntüyle karışınızda olacağız.

Logomuzu yeniledik, içeriğimizi hem çeşitlendirdik hem de zenginleştirdik. Dolayısıyla adına da ‘Dolu Dolu Festival’ dedik. Beş başlıkta festival programı hazırladık. Bu başlıklar; Kültür ve Sanat Dolu Festival, Şifa Dolu Festival, Lezzet Dolu Festival, Eğlence Dolu Festival ve son olarak Enerji Dolu Festival olacak” diye konuştu.

Ünlü sanatçılar festival sahnesindeSomut Olmayan Kültürel Miras Listesi

Festivalin açılışı, 22 Nisan akşamı Hakkı İplikçi Parkı’ndan Cumhuriyet Meydanı’na uzanacak renkli “Hoş Geldin Mesir” kortejiyle yapılacak. Korteje, yerli ve yabancı halk dansları ekipleri de eşlik edecek. 

Ardından sevilen sanatçı Sıla sahne alarak Manisalılara unutulmaz bir gece yaşatacak. Festivalin kapanışı ise Kenan Doğulu ile taçlanacak. 25 Nisan Cuma günü Can Bonomo, 24 Nisan’da ise konuk ülkelerin dansçılarıyla gerçekleşecek “Halk Dansları Gala Gecesi” ve ardından DJ Nihat Sırdar’ın 90’lar Kafası etkinliği, festivalin eğlence dolu yüzünü yansıtacak.

Sanat, tarih ve edebiyat buluşmaları

Festivalin yalnızca eğlence değil, kültür ve düşünce platformu da olacağını vurgulayan Başkan Ferdi Zeyrek, “Sadece konserlerle değil, birbirinden değerli sanatçılarla festivalimizin adını tüm yurtta ve uluslararası alanda duyurmayı hedefliyoruz” dedi. 

Bu yıl dünyaca ünlü ressam Devrim Erbil, “Bir Müzeye Doğru” isimli sergisiyle sanatseverlerle bir araya gelirken, sanatçının hayatını anlatan Netflix belgeseli de Manisa’da izleyiciyle buluşacak.

Ayrıca tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, “Manisa’nın Mesir Tarihi” üzerine bir söyleşi gerçekleştirecek. Polisiye roman yazarı Ahmet Ümit, yazar Tuğrul Keskin moderatörlüğünde edebiyatseverlerle buluşurken, tarihçi Emrah Safa Gürkan ile yönetmen Ezel Akay, “Tarihin Geleceği ve Geleceğin Tarihi” başlığıyla sahne alacak. 23 Nisan’da ise Sinan Meydan, çocuklarla “Atatürk’ün Yolunda” konulu özel bir oturum gerçekleştirecek.

Bu yıl birçok ilke imza atılacakManisa Mesir Macunu Festivali

Başkan Ferdi Zeyrek, festivalde ilk kez gerçekleştirilecek iki büyük organizasyonu da duyurdu. İlki, 1. Mesir Tiyatro Festivali olan ve Manisa Şehir Tiyatrosu ev sahipliğinde düzenlenecek etkinlikte, hem yetişkinlere hem de çocuklara yönelik 8 tiyatro oyunu sahnelenecek. Lorca ve Dario Fo gibi ustaların eserleri izleyiciyle buluşacak.

Bir diğer ilk ise 1. Ulusal Mesir Fotoğrafçılar Maratonu olacak ve Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu onaylı yarışmada, 22-27 Nisan tarihleri arasında Manisa’da çekilen kareler değerlendirilecek. 

Spor ve lezzet de festivalin parçası

23 Nisan’da çocuklar için özel etkinliklerin düzenleneceğini vurgulayan Başkan Ferdi Zeyrek, çocukların Atatürk Kent Parkı ve Kültür Merkezi’nde eğlence dolu bir gün geçireceğini ifade etti ve aynı zamanda doğa yürüyüşleri, Spil Dağı’nda yapılacağını, Satranç, tenis, atıcılık ve paraşüt sporları gibi etkinliklerin de gençlere hitap edeceğini belirtti. Bu yıl ayrıca, Manisa FIBA Gençler Basketbol Şampiyonlar Ligi finallerine de ev sahipliği yapacak.

Yeme içme tutkunları için ise Bülent Koşmaz Parkı’nda Gastronomi Panayırı kurulacak. 25 Nisan’da ünlü şef Hazer Amani, gastronomi meraklılarıyla buluşacak. Ayrıca Kurşunlu Han’da “Mesirden Doğaya: Şifalı Buluşma” başlığıyla bitkisel tedavi ve tamamlayıcı tıpla ilgili atölye ve söyleşiler düzenlenecek.

Fuar ve Saçım Töreni gelenekle buluşuyorMesir Macunu

Festivalde 27 Nisan Pazar günü saçım töreni gerçekleşecek. Geleneksel kortej, Manisa Valiliği’nden başlayarak Sultan Camii’ne ulaşacak ve burada Hafsa Sultan’ın Merkez Efendi’ye berat vermesi temsili olarak canlandırılacak. Ardından Sultan Camii kubbelerinden halka tonlarca mesir macunu saçılacak.

41 çeşit baharat için tarımsal proje 

Başkan Ferdi Zeyrek, mesir macununda kullanılan 41 çeşit baharatın korunması için yeni bir tarım projesi başlatacaklarını da duyurdu. Yunusemre Belediyesi’nden tahsis edilen 18 dönümlük arazide kurulacak serada, baharatların üretimi gerçekleştirilecek. Bu alanda kadın kooperatiflerine yer verilecek ve öğrencilere mesir üretim süreci öğretilecek.

Manisa’yı Mesiri Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık ise bu yıl 8 ton mesir macununun halka dağıtılacağını söyledi.

Baharatların Tarım Bakanlığı denetiminde hazırlandığını belirten Ufuk Tanık, üretim sürecinin de belediyeyle iş birliği içinde yürütüldüğünü ifade etti. Basın toplantısının sonunda başkanlar, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Muhabir: OSMAN GÜNDEN