MANİSA HABERLERİ

Manisa’da kooperatiflerin sorunları görüşüldü

Manisa Büyükşehir Belediyesi, tarımda faaliyet gösteren sulama kooperatiflerinin sorunları ve çözüm önerilerini görüşmek amacıyla bir toplantı düzenledi.

Manisa Büyükşehir Belediyesi, tarımsal kalkınmayı desteklemek ve üreticilerin gelirini artırmak amacıyla düzenlediği toplantılara devam ediyor. Tarımda suyun verimli kullanımını sağlamak için Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek, Turgutlu, Kırkağaç, Ahmetli, Şehzadeler ve Yunusemre ilçelerinde faaliyet gösteren sulama kooperatiflerinin başkanları ve temsilcileri ile bir araya geldi. Toplantıya, Genel Sekreter Yardımcıları Ali Kılıç ve Oğuz Murat Pınar ile Başkan Danışmanı Prof. Dr. Yusuf Kurucu da katıldı. Toplantıda, sulama kooperatiflerinin sorunları, karşılaştıkları zorluklar ve çözüm önerileri masaya yatırıldı.

"Üreticimiz kazanınca ülkemiz kazanacak”

Manisa’nın bir tarım şehri olduğunu vurgulayan Başkan Ferdi Zeyrek, Manisa’da üretilen tarım ürünlerinin 81 ilimize gönderildiğini belirterek, Manisa’nın ürettiği ürünler 81 ilimize sevk ediliyor. Burada üretilen ürünlerden herkes faydalanıyor ama bir tek üreticimiz faydalanamıyor. Üreticimiz, ürettiği ürünlerden para kazanamıyor. Bu durumun düzeltilmesi için çalışmalarımız sürüyor. Üreticiye desteğimizi kooperatifler aracılığıyla yapacağız. Kooperatiflerimizi destekleyeceğiz, üreticimiz kazanacak. Üreticimizin yüzü gülecek. Üreticimiz kazanınca ülkemiz kazanacak. Sorunlarınızı, yaşadığınız güçlükleri burada dile getirin, bizler de ortak aklı oluşturarak çözüm yollarını bulalım. Birlikte yol yürüyelim, birlikte kazanalım” dedi.

"Ortak çalışmaları birlikte yürütmemiz gerektiğini düşünüyoruz”

Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Oğuz Murat Pınar, sulama kooperatiflerinin Manisa için önemli olduğuna dikkat çekerek, “Su kaynaklarımızın yüzde 70’i, neredeyse tamamı tarımsal sulamada kullanılıyor. Yılın 12 ayında aktif tarımın yapıldığı bir ilde yaşıyoruz. Su kaynaklarımızın etkili kullanımı çok önemli. Su fakiri bir şehiriz. Gerekli çalışmaları yapıp, önlemlerimizi almak zorundayız. Yapmazsak belki 10-15 yıl sonra Turgutlu, Ahmetli, Salihli, Alaşehir ve Sarıgöl ekseninde üzüm yetiştiriciliği hayal olabilir. Sizler sahada aktif bulunuyorsunuz. Önceden 60-70 metrelerden aldığımız suyu şu anda 100-150 metrelerden alıyoruz. Bunun için sulama kooperatiflerinin aktiviteleri ve kaynakları optimum seviyede kullanmayla ilgili ortak çalışmaları birlikte yürütmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Sorunlarınızı, problemlerinizi, çözümlerini, hem su kullanım maliyetlerini düşürecek hem de suyu etkin şekilde kullanımını sağlayacak neler yapabiliriz kısmını sizlerle istişare etmek istiyoruz. Su kaynaklarının korunması, aktif zirai yaşamda hem kalitenin arttırılması hem de sorunların çözümü, çiftçinin mağduriyet yaşamaması, çiftçinin memnuniyetine gidecek yolda hep beraber yürümemiz gerektiğine inanan ve bunun çaba harcayan bir başkanımız var. Bunun için sizleri tek tek dinlemek isteriz. İstekleriniz, sorunlarınız nedir, çözüm önerileriniz nelerdir” ifadelerini kullandı.

"Su ihtiyacımızın büyük bir kısmını karşılamak için gayret içindeyiz”

Sulama teknikleri ve teknolojileri konusunda önemli çalışmalar yapan Manisa Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Prof. Dr. Yusuf Kurucu’ya değinen Pınar, “Susuzluk riskini ortadan kaldıracak hamleleri birlikte yapmak istiyoruz. Ortak akılla yol haritası çıkartıp onun üzerine gitmek istiyoruz. Manisa’da ‘Su Çalıştayı’ düzenledik. Başkanımız Gediz Havzası Eylem Planı’nın icra kurulunda yer alıyor. Manisa Büyükşehir Belediyesi, Gediz Havzası eylem planının çözüm ortağı oldu. Bu bizim için hem Gediz’i yaşatmak hem de tarımsal sulamadaki ileri teknolojileri buraya getirmek için fırsat oluşturuyor. Bunların hepsini harmanlayalım, beraber neler yapabileceğimizi konuşalım. Alıştığımız vahşi sulama tekniklerinden vazgeçmemizin maliyetlerini tartışalım. Biz yerel yönetim olarak size ne gibi destekler verebiliriz, sizler bizlerden neler bekliyorsunuz. Prof. Dr. Yusuf Kurucu hocamız tarafından yapılan bir çalışma var. Bu çalışmada arıtmalardan geri dönüşüm suyunun tarımsal sulamaya elverişli hale getirilmesiyle tarımsal sulamadaki su ihtiyacımızın büyük bir kısmını karşılamak için gayret içindeyiz. Bunların hepsini tek tek masaya yatırmak istiyoruz. Sizden ricamız, sorunlarınızı açık bir dille ifade etmeniz, bizden beklentilerinizi dile getirmenizdir. Burada bizim üzerimize düşen yük neyse, biz o yükü alarak devam etmek istiyoruz” dedi.

Toplantı, sulama kooperatiflerinin başkanları ve temsilcilerinin yaşadıkları sorunları ve çözüm önerilerini paylaşmasıyla sona erdi.