ALPER TEMİZ / SON MÜHÜR Manisa’nın Gördes ilçesi Kalemoğlu Köyü'nde bir süredir devam eden nikel madeni genişleme çalışmalarına karşı köylülerin başlattığı direniş geniş yankı uyandırmıştı. Zorlu Holding'e bağlı Meta Nikel Kobalt Madencilik A.Ş'nin Kalemoğlu Köyü ormanına dek uzayacak olan maden genişletme çabası ve geçtiğimiz hafta sondaj makinelerinin ormanlık alana sokulmaya çalışılması, köylülerin engeliyle karşılaşmış, şirket yetkilileri ise "Yasal hakkımız bulunuyor" cevabı vermişti. Bugünse çeşitli siyasi partiler ve çevre savunucuları bölgeye giderek direnişe destek verdi ve bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

I M G 20240520 W A0038

Açıklamaya, Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP), Akhisar Belediye Başkanı Besim Dutlulu, Gördes Belediye Başkanı İbrahim Büke, CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakiroğlu, SOL Parti, Emek Partisi (EMEP), Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) ve Ege Bölgesi'nin dört bir yanından desteğe gelen çevre savunucuları katıldı.

"Yurttaş olmanın ne olduğunu gösterdiler"
Yapılan basın açıklaması, şirketin 'yasal hak' savunması üzerineydi. Köylülerin, şirket tarafından ormanlık alana sokmaya çalıştığı sondaj makinelerine engel olması, karşı tarafı hukuki zemin aramaya itmişti. Ancak yaşam savunucuları, "Hukuk; yaşama, doğaya ve tüm canlılara karşı etik ve sürdürülebilir olmalıdır" vurgusu yaptı. EGEÇEP sözcüsü Baha Okar, "Kadını, çocuğu ve yaşlısı; köylüler ormanlar için bir duruş sergiledi" diye konuştu. Okar daha sonra, "Kalemoğlu köylüleri yurttaş olmanın ne olduğunu tüm Türkiye'ye gösterdi. Biz, bu maden sahasının genişlemesine engel olarak, doğayı savunmaya devam edeceğiz. Halk, hukun kendinden yana olduğunu hissetmelidir. Nitekim burada, maden çalışmasını ısrarla sürdürmek, yaşamı bitirecektir" açıklamasını yaptı.

I M G 20240520 W A0036

"Madende hem eşimi hem oğlumu kaybettim"

Kalemoğlu Köyü'nden Atiye teyze ise, "Madende hem eşimi hem oğlumu kaybettim. Kimse beni aramadı. Ormanımı kimseye vermeyeceğim. Zorlu Holding'e bağlı Meta Gordes Nikel İşletmesi 2010 yılından beri faaliyette bunuyor. 15 yıl önce bu şirket, köylüleri, iş imkânı vaadiyle ikna etti" diye konuştu.

Bunun üzerine EGEÇEP Bilim Kurulu Üyesi Erhan İçöz söz aldı ve uluslararası sözleşmelere göre halkın istemediği birşeyin yapılamayacağını dile getirip, halka, maden işletmesi isteyip istemediklerini sordu. Bunun üzerine köylüler "Kesinlikle istemiyoruz" diye yanıt verdi.

Muhabir: Alper Temiz