Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla tarımda modern sulama uygulamalarını yaygınlaştırmak ve tarımsal verimliliği artırmak için yoğun bir çaba sarf ediyor. Bakanlık, musluklara sağlıklı içme suyu ulaştırmak ve tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak amacıyla tüm gücünü seferber ederken, Güveli Barajı’ndaki çalışmalarda da sona yaklaşılıyor.

Son 3 ay

Son yıllarda endemik ürünleriyle dikkat çeken Manisa Demirci’ye büyük bir bereket gelmek üzere. 2022 yılında tamamlanan Güveli Barajı’nın sulama şebekesindeki son aşamalara gelindi. Projenin 3 ay içinde tamamlanması bekleniyor. 2025 yaz sulama sezonu itibarıyla, barajın sulama sistemi 1000 dekar tarım arazisine hayat verecek. Bölgedeki üreticilerin 2024 yılı verileriyle yılda 8.5 milyon lira ek gelir elde etmesi öngörülüyor.

Mehmet Aki̇f Balta Dsi̇ Genel Müdürü 7400 Metre boru döşendi

DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, 2022 yılında tamamlanan Demirci Güveli Barajı’nın 690 bin m³ depolama hacmine sahip olduğunu hatırlatarak, “Barajda 2022 yılı Ocak ayı itibari ile su tutmuştuk. Vakit kaybetmeden sulama şebekesi ile ilgili çalışmalara hız verdik. 7 bin 400 metrelik boruyu döşedik. Sadece 200 metrelik bir bölümde çalışmalarımız devam ediyor. Yılbaşına kadar sanat yapıları ve mekanik işlemleri de tamamlayıp, projeyi tüm imalatları ile bitirmek istiyoruz.” dedi.

Demirci Güveli Barajı Ve Sulaması  Üreticiye yılda 8,5 milyon lira ek gelir

Balta, temelden yüksekliği 31 metre olan Demirci Güveli Barajı’nın, 2025 yaz sulama sezonundan itibaren tarlalara can vereceğini belirtti. “Güveli Barajımız Manisa Demirci’de yaklaşık 1000 dekar araziyi borulu basınçlı sistemle sulayacak. Projemiz sayesinde bölgedeki sulama maliyetleri düşecek. Yeraltı suyu kullanımı azalacak. Bölge üreticisi 2024 yılı rakamlarıyla yılda 8,5 milyon lira ek gelire kavuşacak. Manisalı üreticilerimize hayırlı olsun.” diye konuştu.

Yerel kalkınma da desteklenecek

Bu projeyle birlikte Güveli Barajı, bölgedeki tarımsal üretimin artırılmasına ve yerel ekonominin güçlenmesine önemli katkılarda bulunacak. Üreticiler, sulama sisteminin sağladığı avantajlarla daha verimli bir tarım yapma imkanı bulacak. Bu da hem yerel kalkınmayı destekleyecek hem de tarımda sürdürülebilirliği artıracak. 2025 yazına doğru yapılan bu yatırımlarla birlikte Güveli, bereketli topraklarıyla adını daha da fazla duyuracak.

Muhabir: Osman Günden