Son Mühür / Osman Günden - İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZFAŞ iş birliğiyle bu yıl 30. kez düzenlenen Marble İzmir – Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı, 9-12 Nisan tarihleri arasında kapılarını dünyaya açtı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da İzmir’in ev sahipliğinde gerçekleşen organizasyon, kentin ekonomisine ve ticaret hacmine önemli katkılar sundu.

Dünyanın dört bir yanından ülkeleri ağırladıTüm Mermer, Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği

Dünyanın dört bir yanından gelen sektör profesyonellerini buluşturan fuarda; İtalya, Fransa, Çin, Güney Kore, Rusya, Hollanda ve Suudi Arabistan başta olmak üzere 17 ülkeden alım heyetleri ağırlandı. 

Türkiye genelinde 49 şehirden firmalarla birlikte toplamda 27 farklı ülkeden 188 yabancı katılımcı, Marble İzmir’de yer aldı. Fuarda yerli ve yabancı olmak üzere 1000’i aşkın katılımcı stant açtı.

Yaklaşık 150 bin metrekarelik bir alanda düzenlenen etkinlik, dört gün boyunca ziyaretçi akınına uğradı. Adana’dan Trabzon’a, İstanbul’dan Gaziantep’e kadar Türkiye’nin dört bir yanından sektör temsilcileri fuara ilgi gösterdi. Ayrıca Almanya, ABD, Avustralya, Birleşik Arap Emirlikleri, Japonya, Hindistan, İngiltere ve daha birçok ülkeden ziyaretçiler de İzmir’deydi.

“Marble İzmir’i 50’nci, 100’üncü yıllara taşıyacağız”Marble İzmir

İZFAŞ Genel Müdürü Tuğçe Cumalıoğlu, fuarın 30 yıllık geçmişine dikkat çekerek, mermerin ilk kez Kültürpark’ta sergilendiği yılları da hesaba katarsak aslında 35 yıllık bir serüvenden söz edilebileceğini ifade etti.

Bu yıl 27 ülkeden 188 yabancı firmanın katılım sağladığını belirten Tuğçe Cumalıoğlu, “Türkiye’nin 49 ilinden mermer üreticilerini, teknoloji ve makine üreticilerini fuar alanında ağırladık. 30’uncu yıl coşkusu bizim için çok kıymetliydi.

Türkiye’deki siyasi ve ekonomik konjonktürü düşündüğümüzde, bu sene beklentinin üstüne çıkan bir fuar gerçekleştirdiğimizi söylemek mümkün. Katılımcılarımızdan da aynı şekilde geri dönüşler alıyoruz” ifadelerini kullandı.

Tuğçe Cumalıoğlu, Marble İzmir’in uluslararası alanda daha da görünür olması için çalışmaların sürdüğünü vurgulayarak, “Hemen önümüzdeki senenin çalışmalarına başlamayı hedefliyoruz. Dünyanın dört bir tarafındaki hem ticaret ataşelerimizle, hem uluslararası mermer üretici birlikleriyle, hem de makine üretici birlikleriyle iletişim halindeyiz. Çok daha güçlü bir şekilde Marble İzmir’i 50’nci, 100’üncü yıllara taşıyacağız” dedi.

“Bugünden itibaren düğmeye basacağız”TÜMMER

TÜMMER (Tüm Mermer, Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği) Yönetim Kurulu Başkanı Hanifi Şimşek de fuarın sektör açısından son derece verimli geçtiğini dile getirdi. Bölgesel zorluklara rağmen güçlü bir katılım sağlandığını belirten Hanifi  Şimşek, “Ülkemizin etrafı ateş çemberine dönmüş durumda. Her şeye rağmen fuar gayet güzel, bereketli geçti. Artık işimize dört elle sarılacağız. 

İhracatımızı nasıl artırırız bunun gayreti içinde olacağız. Biz bir numarayız diyorum. 1989 yılında 77 milyon dolar olan ihracatımız bugün 2 milyar doların üzerine çıktı. Gurur duyulacak bir sektör. 

Bu fuara sahip çıkmamız lazım, fuar 85 milyonundur. Danışma Kurulu toplantılarımızı yapıp önümüzdeki yılın fuarına hazırlanacağız. 2026 yılı için bugünden itibaren düğmeye basacağız, daha etkili, coşkulu bir fuar yapacağız”diye konuştu.

Hanifi Şimşek, 2026 yılı fuarı için de kolları şimdiden sıvadıklarını belirterek, daha güçlü, daha coşkulu bir organizasyon hedeflediklerini söyledi.

Muhabir: OSMAN GÜNDEN