Son Mühür / Atakan Başpehlivan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay,  bu yıl otuzuncusu düzenlenen Marble İzmir Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’nın açılış töreninde önemli açıklamalarda bulunarak, sektörün önde gelen isimleriyle bir araya geldi. İlçe belediye başkanlarının ve iş dünyasından önemli isimlerin katıldığı fuarda, sektörün önde gelen isimleri kürsüden önemli mesajlar verdi.

Abdullah Tancan: Süreçleri kolaylaştırmak için çalışacağız

Marble İzmir’in Türkiye’nin ve sektörün en önemli etkinliklerinden biri olduğunun altını çizen ve dünyanın birçok yerinden katılımcının bugün İzmir’de olduğunu kaydeden Enerj ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, “Bugün burada, ülkemizin ve sektörümüzün en önemli etkinliklerden biri gerçekleştiriyoruz. Bu fuar sadece Türkiye’den değil, dünyanın her yerinden sektörün önde gelenleri bir araya toplamaktadır.

Ülkemiz yaklaşık 50 milyar ton doğaltaş potansiyeli ve mermer çeşitleriyle küresel pazarda güçlü bir oyuncu pozisyonundadır. Günümüzde doğaltaş sektörü artık ocaktan çıkarılan bloklarla değil, bu taşların işlenmesi, tasarımı ve sürdürülebilir üretim yöntemleriyle bütüncül bir yapıya kavuşmuştur. Ülkemizde doğaltaş sektörü madencilik sektörü içinde en hızlı gelişen sektör olmuştur. Madencilik sektörü sadece yeraltı kaynaklarımıza ekonomimize kazandırmakla kalmayıp binlerce aileye geçim kaynağı açarak, sosyal kalkınmanın da temel taşlarından olmuştur. Süreçlerin kolaylaştırılması açısından yasal bir çalışma içerisinde olduğumuzu belirtmekte fayda görüyorum.” dedi.

Cemil Tugay:  Bizim yatırımcılarla ilişkimizde çok eksiklerimiz var

Konuşmasına Marble İzmir’in kent için çok önemli bir girişim ve fuar olduğunu belirterek başlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Marble İzmir’in değerinin yeterince anlaşılmadığını vurgulayarak, “Marble İzmir, sektörün önemli girişimlerindendir. İZFAŞ ailesi ile beraber böyle bir işin paydaşı olmaktan büyük onur duyuyorum. Bu fuarın en iyi şekilde yapılması için büyük çaba gösterdik. Bu fuar otuz yıldır, sektör temsilcileri dışında değeri bence anlaşılmamış bir fuardır. İzmir için değeri, Türkiye içi değeri, Türkiye’nin ihracatı için değeri yeterince anlatılamamış bir fuardır. Bu nedenle arkadaşlarımıza bir süredir bunu söylüyorum bizim bu fuarı daha iyi tanıtmamız gerekiyor. Bu fuarın anlamı çok büyüktür.

İzmir, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün İktisat Kongresi’nde bir takım görevler verdiği bir şehirdir. O dönemlerden bu döneme, Türkiye’ni dışarı açılan kapısı olduk. Bu nedenle biz bu görevlerin yerine getirmek için canla başla çalışıyoruz. Eğer, sorunları birbirimize anlatacak şekilde konuşabilirsek, ülkenin menfaatine göre düşünerek tartışabilirsek, her şeyi halledebiliriz. Bizim yatırımcı insanlarla ilişkimizde çok eksiklerimiz var. Türkiye’nin doğaltaşları kendiliğinden bir dünya markasıdır. Hak ettikleri değeri görmüyorlar ve en önemli nedeni biz pazarlamayı bilmiyoruz. Bu yolda hep birlikte çalışmaya devam edeceğimizi söylemek isterim.” diye konuştu.

Selami Özpoyraz: En önemli amacımız kentimize yeni fuarlar kazandırmaktır

İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Selami Özpoyraz, “Otuz yıl önce mütevazı adımlarla başlayan Marble artık sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en önemli fuarlarından biri haline geldi. Marble Fuarı’nın kentimize önemli bir katkı sağladığı herkesin kabul ettiği bir durum.

İzmir, Marble Fuarı’nın oluşturduğu görevdeşlik ile yeni ve nitelikli fuarlara ev sahipliği yapmaktadır. Doğaltaş sektörü, Türkiye’nin en önemli ihracat kalemlerinden biridir. Fuarlar konusunda İZTO olarak en önemli amacımız İzmir’e yeni fuarlar kazandırmaktır.” diye konuştu.

Jak Eskinazi: Türkiye’yi marka haline getirmekte kararlıyız

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, “Türkiye’nin yer altı zenginliklerini ekonomiye katan, 30. Marble Fuarı’nda olmaktan bugün büyük gurur duyuyoruz. Bugün gelinen noktada Türkiye’nin doğaltaş ihracatı başta ABD olmak üzere devam etmektedir.

ABD Başkanı Trump’ın açıkladığı ilave vergilerde Türkiye’nin yüzde 10 ile karşı karşıya kaldığını biliyoruz. Bu olay ABD ile ticari ilişkilerimiz açısından hayati bir önem taşımaktadır. Gelecek dönemde de Çin başta olmak üzere dünyanın dört bir yanında ilişkilerimizi büyütmeye ve Türkiye’yi marka haline getirmekte kararlıyız.” ifadelerini kullandı.

Hanifi Şimşek: Sektörümle gurur duyuyorum

Tüm Mermer, Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hanifi Şimşek, “Bu fuarımızı 30 yıl önce 10 katılımcı ile gerçekleştirdik. Bugün ise 1000’in üzerine katılımcı firmamızla birlikte çalışıyoruz. Gerçekten zor bir iş yapıyoruz. Sektörümle gurur duyuyorum. Bugün 2 buçuk milyon liralık ihracat gerçekleştiriyoruz.” dedi.

Mehmet Yılmaz: İnsanı ve çevre önemseyerek katma değer madencilik yapmalıyız 

Türkiye Madenciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz, “Burası Türk doğal taşının podyumudur. Bu bizim için çok önemli çünkü Türk doğal taşının antik çağlardan itibaren çok güzel örnekleri var. Dünyada artık yeraltı kaynakları, jeopolitik değişim temel ögesini oluşturuyor. Biz artık sadece madencilik yapmalıyız demiyoruz, insanı ve çevre önemseyerek katma değer madencilik yapmalıyız diye düşünüyoruz.” diye konuştu.

Muhabir: ATAKAN BAŞPEHLİVAN