ÇANAKKALE HABERLERİ

Marmara Denizi'nde Lüfer akını gerçekleşmedi!

Marmara Denizi'nde bu yıl beklenen 'denizin prensi' olarak bilinen lüfer akını, deniz suyunun mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle gerçekleşmedi.

Deniz ürünleri avcılığında önemli bir dönem olan 1 Eylül itibarıyla av yasağının kalkmasının ardından balıkçılar, yeni sezon için denizlere açıldı. Ancak, Marmara Denizi’nde bu yıl 'denizin prensi' olarak adlandırılan lüferin beklenen akını yaşanmadı.

Naci Karabiber, deniz suyu sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle lüfer göçünün gerçekleşmediğini ifade etti. "Su sıcaklıkları geçen yıllara oranla biraz yüksek gitti ve deniz soğumadı. Bu yüzden lüfer göçü Marmara'ya uğramadı.

Şu an itibarıyla Marmara Denizi'nde lüfer avcılığı yapılmıyor ve ilerleyen günlerde de lüfer akını beklenmiyor" şeklinde konuştu.

Palamut Avı Yoğunlaştı, Hamsi Azaldı

Denizlerin diğer önemli balık türlerinden biri olan palamutun avcılığı ise Doğu Karadeniz’de oldukça yoğunlaştı. Karabiber, palamudun bol olduğu yıllarda hamsinin denizde azaldığını, özellikle Karadeniz’in doğusunda hamsi göçünün gözlemlenmediğini belirtti.

Batı Karadeniz’de ise Aralık ayında 15-20 gün süren hamsi avcılığı yaşandığına dikkat çekti. Ancak deniz suyu sıcaklıklarının yüksek seyretmesi, hamsi göçünü olumsuz etkileyerek avcılığın zayıflamasına yol açtı.

Müsilaj Sorunu ve Hamsi Avcılığı

Marmara Denizi'ndeki müsilaj sorunu, hamsi avcılığını engelleyen bir diğer etken oldu. Naci Karabiber, Marmara bölgesinde hamsi avcılığının iyi bir popülasyona ulaşmasıyla birlikte müsilajın yeniden baş gösterdiğini, bunun da avcılığı olumsuz yönde etkilediğini belirtti.

"Hamsi popülasyonu, geçmiş yıllara göre daha iyi durumda. Ancak müsilaj bu balığın avcılığını engelleyen bir tehdit oluşturuyor. Eğer müsilaj baskın olmazsa, hamsi avcılığı devam eder" diye konuştu.

Marmara Denizi'ndeki balıkçılar için umut veren bir diğer gelişme ise çinekop ve sardalya avcılığındaki artış oldu. İstanbul Boğazı’nda Batı Karadeniz'den gelen çinekop akını, Tekirdağ, Gelibolu, Şarköy, Karabiga ve Güney Marmara bölgelerinde balıkçılar için fırsatlar yaratabilir.

"Fırtınayla birlikte Batı Karadeniz'den İstanbul Boğazı’na önemli bir çinekop akını oldu. Bu çinekopların, Güney Marmara'ya doğru yayılması bekleniyor" diyen Karabiber, bu yıl çinekop avcılığının olabileceğini tahmin etti.