Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi'nde yaşanan müsilaj sorununa dikkat çekmek için sosyal medya hesabı üzerinden çarpıcı bir açıklama yaptı.

Müsilajın nedenlerinin başında kirliliğin olduğunu belirten Prof. Dr. Sarı, Marmara Denizi'ndeki atıkların denize boşaltılması konusundaki uygulamalara karşı uyardı.

Derin Deşarj Uygulamasına Tepki Gösterdi

Prof. Dr. Sarı, sosyal medya paylaşımlarında Marmara Denizi'ne yapılan derin deşarj yöntemine tepki gösterdi. Kaydedilen 20 metre derinlikteki görüntülerle açıklamalarını destekleyen Sarı, "Arıtılmamış atıkların denize boşaltıldığı bir sahneyle karşı karşıyayız.

Ancak denizin, suyun dili yok ki yapılanı söyleyebilsin!" diyerek, yapılan atık boşaltımlarının deniz ekosistemine verdiği zarara dikkat çekti.

Müsilaj

İleri Biyolojik Arıtma Şart

Prof. Dr. Sarı, derin deşarjın yalnızca ileri biyolojik arıtma yapılmış atıklar için kullanılabileceğini belirterek, bu tür uygulamaların kirliliği ertelemekten başka bir işe yaramadığını vurguladı.

Marmara Denizi'nin hassas ekosistemine zarar verilmemesi için 1 litre bile arıtılmamış atığın denize verilmemesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, müsilajın kirliliğin bir sonucu olduğunu belirterek, kirliliği önlemeden Marmara Denizi’nin korunamayacağını dile getirdi.

Kirliliği Durdurmadan Marmara’yı Koruyamayız

Müsilajın kirliliğin doğrudan bir sonucu olduğunu söyleyen Prof. Dr. Sarı, Marmara Denizi'nin korunması için daha kapsamlı önlemler alınması gerektiğini vurguladı. “Kirliliği durdurmadan, Marmara Denizi'ni koruyamayız” diyen Sarı, bu sorunun çözülmesi için toplumun çevre bilincini artırması ve daha fazla önlem alınması gerektiğinin altını çizdi.

Kaynak: İHA