Afrika Birliği Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (Africa CDC) Genel Direktörü Jean Kaseya, maymun çiçeği salgınıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Maymun çiçeği hastalığını Kıta Güvenliği Halk Sağlığı Acil Durumu olarak ilan etmek keyfi bir durum değil, sorumluluktur." ifadelerini kullandı.

Kaseya, Afrika'daki hükümetlere çağrıda bulunarak, maymun çiçeği hastalığının yayılmasını önlemek amacıyla Africa CDC ile iş birliği yapmalarını istedi ve salgına karşı kıtaya aşı temin etme taahhüdünde bulundu. Ayrıca, vaka ve ölüm sayılarına ilişkin haftalık toplantıların düzenleneceğini belirtti.

Africa CDC'nin 9 Ağustos'ta yayımladığı rapora göre, 1 Ocak - 8 Ağustos tarihleri arasında 13 Afrika ülkesinde 2.822 kişi maymun çiçeği virüsüne yakalandı, ayrıca 14.719 şüpheli vaka kaydedildi. Virüs nedeniyle 517 kişi hayatını kaybederken, bu ölümlerin 511'i Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde gerçekleşti.

İlk belirtiler 

Maymun çiçeği virüsü, fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan ya da enfekte bireylerden bulaşabiliyor. Virüsün yayılmasında, enfekte vücut döküntülerine dokunmak, bu döküntülerin temas ettiği giysi, çarşaf, havlu gibi eşyaları kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas etmek önemli rol oynuyor.

Rusya Su-57 savaş uçağını ABD'nin dolaylı yardımı ile üretiyor: Paravan şirket iş başında Rusya Su-57 savaş uçağını ABD'nin dolaylı yardımı ile üretiyor: Paravan şirket iş başında

Virüsün ilk belirtileri, enfeksiyonu aldıktan 5 ila 21 gün sonra ortaya çıkabiliyor. Genellikle yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrıları, lenf bezlerinde şişme, yorgunluk, üşüme, titreme ve su çiçeğine benzer cilt kabarcıkları gibi semptomlar görülüyor.

Hastalığın özel bir tedavisi olmamakla birlikte, tedavi antiviral ilaçlarla gerçekleştiriliyor. Vakaların çoğu hastalığı hafif atlatıyor ve birkaç hafta içinde iyileşiyor.

Kaynak: Haber Merkezi