28.Dönem 3. Yasama Yılı’nın ilk TBMM Genel Kurulu Toplantısı’na Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katıldı. Erdoğan, TBMM’ye gelişinde Başkanvekili Celal Adan tarafından resmi törenle karşılandı. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ise Cumhurbaşkanı’nı Şeref Kapısı önünde karşıladı.
"CHP'liler beş yıl sonra Erdoğan'ı ayakta karşıladı"
Cumhuriyet Halk Partisi, TBMM yeni yasama yılı açılışında, Erdoğan’ı ayakta karşılama kararını milletvekillerine tebliğ etti. TBMM Genel Kurulu salonuna gelen Erdoğan’ı CHP grubunun ayağa kalkarak karşıladığı ancak alkışlamadığı gözlemlendi.
Genel Kurul’da milletvekillerine hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni yasama yılının Türkiye ve milletvekilleri için hayırlı olmasını dileyerek konuşmasına başladı. Erdoğan, şunları söyledi:
"TBMM'nin 28. Dönem 3. Yasama Yılı'nın milletvekillerimizle birlikte ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Türkiye Büyük Millet Meclisimizin ilk başkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü ve Kurtuluş Savaşımızın tüm gazi ve şehitlerini bugün bir kez daha saygıyla yadediyorum. Yeni yasama yılının uyum, uzlaşma, karşılıklı anlayış içinde hepiniz için, özellikle aziz milletimiz için hayırlı ve bereketli bir yıl olmasını niyaz ediyorum. Bu yüksek şuurla milletimize hizmet edecek siyasi partilere, milletvekili arkadaşlarımıza yeni yasama yılında başarı dileklerimi iletiyorum. Bölge ülkeleriyle kıyaslandığında parlamento tecrübemiz oldukça erken başlamıştır."
"Yeni anayasa kutuplaştırıcı değil, birleştirici olmalı"
Erdoğan, anayasa değişikliği hakkında da şu ifadeleri kullandı:
"82 Anayasası'nın miadı artık dolmuştur. Yeni anayasa ile ilgili olarak biz kendi hazırlıklarımızı çok titiz bir şekilde yapıyoruz. Bu diğer fikirlere kapalı olduğumuz anlamına gelmiyor. Her yapıcı teklifi değerlendiririz. Yeni anayasa devlet ile milleti buluşturan niteliklere haiz olmalıdır. Yeni anayasa kutuplaştırıcı değil birleştirici olmalı. Hukuk, düzen devletimizin ve milletimizin temel dayanağıdır. Anayasayı milletin temsilcisi bu Meclis ile yapacağız."
Erdoğan, ayrıca yargı bağımsızlığı ile ilgili de uyarıda bulunarak şunları kaydetti:
"Hiç kimse mahkemelerimizi baskı altına almaya kalkışmamalıdır. Mahkemelerimin tehdit edilmesine müsaade etmemeliyiz."
"Cari açığı sürdürülebilir düzeye çektik"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomik reformlara da değindi ve sözlerine şu şekilde devam etti:
"14-28 Mayıs seçimleri sonrasında uygulamaya başladığımız istikrar ve reform programımız meyvelerini veriyor. Türkiye'nin artık rezerv meselesi yoktur. Cari açığı sürdürülebilir düzeye çektik. Cari açık temmuzda 20 milyar doların altına indi. 2023'te ihracatımız 256 milyar dolarla rekor kırdı."
Erdoğan İsrail'in katliamlarına da tepki gösterdi, şöyle konuştu:
"Birileri ısrarla görmek istemese de Netanyahu hükümeti Anadolu’yu da içine alan bir ham hayal kurmaktadır. Vadedilmiş topraklar hezeyanıyla hareket eden İsrail yönetiminin, Filistin ve Lübnan’dan sonra gözünü dikeceği yer bizim vatan topraklarımız olacaktır."
"İsrail'in hedefindeki ülkelerden biri de Türkiye"
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ise Meclis'te yaptığı konuşmada İsrail’in saldırgan politikalarını eleştirerek, "İsrail iyice şirazeden çıktı. İsrail'in hedefindeki ülkelerden biri de Türkiye. Filistin davası artık bütün bölge halklarının ortak davası haline gelmiştir. TBMM olarak bu saldırganlığa karşı her alanda mücadele etmeye kararlıyız. Demokrat, katılımcı, kuşatıcı, özgürlükçü ve güçler ayrımını esas alan yeni bir anayasa ile Türkiye'ye nefes aldırmak mümkün olacaktır." dedi.