GÜNDEM HABERLERİ

Meteoroloji'den ''Türkiye'nin büyük bölümü için olağanüstü kuraklık'' alarmı!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü uyardı. Türkiye genelinde yağış miktarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 67, normal dönemlere göre ise yüzde 50 düşüş var!

Su kaybı her geçen gün artıyor

Türkiye'de, küresel ısınma ve çevresel kirlilik gibi etkenlerle sulak alanlarda yaşanan su kaybı her yıl daha da hızlanıyor. Bu durum, yoğun buharlaşma, azalan yağış miktarı ve artan sıcaklıklar gibi olumsuzluklara sebep oluyor. 2024 yılı, özellikle Ocak ayından itibaren uzun yıllar ortalamasına göre daha sıcak geçti. Nisan ayı, son 53 yılın en sıcak nisan ayı olarak kaydedildi ve yağışlarda yüzde 50'ye varan düşüş yaşandı.

Türkiye'de olağanüstü ve şiddetli kuraklık yaşanıyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün raporlarına göre, Türkiye genelinde olağanüstü ve şiddetli kuraklık yaşandığı belirlendi. Normalin Yüzdesi İndeksi (PNI) haritasına göre, Trakya, Çanakkale, Muğla, Mersin ve Güneydoğu Anadolu'nun batısındaki bölgeler hariç, Türkiye'nin büyük kısmında şiddetli kuraklık alarmı verildi. SPI haritasına göre ise Orta Karadeniz, Muğla'nın doğusundan Antalya'nın batısına kadar olan bölge, Uşak-Kütahya'nın bir kısmı, Bolu ve Kırşehir'de olağanüstü kuraklık yaşandı.

Nisan ayı yağışları normaline göre yüzde 50 azalırken, geçen yılın nisan ayı yağışlarına göre yüzde 67 azaldı. Özellikle Bilecik, Bursa, Kastamonu, Samsun, Amasya, Tokat, Giresun, Rize, Trabzon, Bayburt, Artvin, Ardahan, Burdur, Afyonkarahisar, Denizli ve Antalya sahil kesimlerinde yağışlarda yüzde 80'in üzerinde azalma gözlendi. Karadeniz Bölgesi ise son 64 yılın en düşük yağış seviyesini yaşadı.

Hakkari'de ise en fazla yağış miktarı kaydedilirken, Çanakkale'de yağışlarda yüzde 61 artış görüldü. Türkiye genelinde yağışlı günlerin ortalaması 5,9 güne düşerken, Ege Bölgesi, İç Anadolu'nun ve Akdeniz Bölgesi'nin batısı, Bolu, Bursa, Bilecik, Mersin, Şanlıurfa, Mardin, Bingöl, Siirt, Şırnak ve Artvin çevrelerinde yağışlı gün sayısı 5'in altına geriledi.