Türkiye genelinde etkili olan zirai don, meyve üretiminde ciddi kayıplara neden olurken, Bursa Ovası bu olumsuz hava koşullarından sınırlı etkilendi. Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, özellikle armut ve şeftali üretiminde Bursa Ovası’nın büyük zarar görmediğini, üretimin önemli ölçüde devam ettiğini açıkladı.
Gürsu, armutta umut vadediyor
Dönmez, Türkiye’de armut üretiminin yaklaşık yarısının Bursa’dan karşılandığını, bunun da önemli bir kısmının Gürsu ilçesinden geldiğini belirtti. Bursa genelinde yıllık yaklaşık 250 bin ton deveci ve santa maria armudu üretildiğini kaydeden Dönmez, bu yıl zirai don nedeniyle üretimin 170-180 bin ton seviyelerine gerileyebileceğini öngördü. Gürsu'da ise herhangi bir doğal afet yaşanmaması durumunda 60 bin tona yakın deveci, 45-50 bin ton da santa maria armudu rekoltesi bekleniyor.
Şeftalide Bursa geneline kayıp, Ovada durum daha iyi
Zirai donun, Gürsu’nun da içinde bulunduğu Kestel, Yıldırım ve Osmangazi’nin bazı mahallelerini kapsayan Bursa Ovası’nda armut ve şeftalide büyük bir zarara neden olmadığını vurgulayan Dönmez, "Bursa Ovası'nda eksi 1,5 ila 2 derece arasında değişen düşük sıcaklıklar, meyve ağaçlarında ciddi tahribata yol açmadı" dedi.
Ancak Bursa genelinde, özellikle şeftalide verimin yüzde 50 oranında düşebileceği tahmin ediliyor. Gürsu özelinde ise şeftalideki verim kaybı daha sınırlı kaldı.
“Ürün az, fiyat yüksek” senaryosu gündemde
Zirai donun etkili olduğu dönemde bazı ilçelerde sıcaklıkların sıfırın altında uzun süre seyrettiğini, özellikle İznik, Yenişehir, İnegöl ve Orhangazi'de ciddi hasar oluştuğunu dile getiren Dönmez, “Bu yıl birçok bölgede armut ve şeftalide yüzde 90’a varan ürün kayıpları yaşandı. Ancak Bursa Ovası, ülke genelinde en az etkilenen bölgeler arasında yer aldı. Üretim az olduğu için tüketici meyveyi yüksek fiyatla almak zorunda kalabilir. Ancak çiftçi bu az üründen kâr edebilecek mi, zamanla göreceğiz” ifadelerini kullandı.