GÜNDEM HABERLERİ

Milli uçak gemisi geliyor: Özellikleri nedir? Hangi kabiliyetlere sahip olacak?

Milli uçak gemisi projesinde çalışmalara başlandı.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na balı Dizayn Proje Ofisi, milli uçak gemisinin tasarımlarına başladı. 

Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi TCG Anadolu’dan daha büyük olacak olan milli uçak gemisi, pek çok yerli platformu bünyesinde barındıracak. 

MSB Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı uzman personelin katılımıyla 110 kişilik uçak gemisi yapımı çalışmalarıma başladı. 

Türkiye’nin milli uçak gemisi üzerinde 2 kalkış ve 1 iniş pisti yer alacak. Asgari 50 insanlı ve insansız hava aracı kapasitesine sahip olacak. 

TUSAŞ ve Baykar ile çalışmalar yapıldı 
Milli uçak gemisinde kullanılması için Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı kuruluşlarından Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş. ile çalışmalar yapıldı. 

TUSAŞ’a ait Anka-3 İnsansız Hava Aracı (İHA)  ve Hürjet gibi platformların uçak gemisine konuşlandırılması düşünülüyor. 

Ayrıca Baykar firması ile de görüşmeler yapıldı. 

Baykar’a ait Bayraktar TB-3 İHA ve Kızılelma hava unsuru gemiye konuşlandırılabilir. 

Tasarım aşamasında hızla ilerleniyor 
Türk tasarımcılar geminin en kritik tasarım aşamalarını başarıyla tamamladı ve klonsept tasarım çalışmaları bitirildi. 3 boyutlu genel yerleşim için ise çalışmalar hızla sürüyor. 

Milli uçak gemisinin tekne formu belirlendi. Direnç ve sevk analizleri gerçekleştirildi. Sessiz pervanesinin tasarımı da bitti. 

Gemi 258 metre uzunluğunda ve 72 metre genişliğinde olacak. Deplasman ağırlığı60 bin ton olarak planlandı. Gemi, asgari 25 knot sürate erişebilecek ve yakıt ikmalsiz 10 bin deniz mili seyir yapabilecek. 

Dizayn Proje Ofisi Müdürü Doç. Dr. Mühendis Albay Hakan Uçar, yaptığı değerlendirmede "Deniz Kuvvetlerimizin deniz aşırı etki ve ilgi alanlarındaki hak ve menfaatleri korunacak ve çok amaçlı operasyonların gerçekleştirilmesi ile ülke savunmasının daha etkin yapılabilmesi için önemli bir gücü teşkil edecektir" dedi. 

Ön tasarımın tamamlanmasıyla detay tasarımına başlanacak. Sonrasında ise askeri tersanelerde geminin inşa sürecine geçilecek. 

Doç. Dr. Albay Uçar, milli uçak gemisini TCG Anadolu ile kıyasladı.  

Albay Uçar  "Milli uçak gemimiz, TCG Anadolu'dan deplasman ve boyut olarak 2 katından daha büyük olacak. TCG Anadolu'dan en az 2 kat daha fazla hava aracının konuşlanabilmesi planlanmaktadır. Seyir siası TCG Anadolu için 9 bin deniz mili iken milli uçak gemimizde 10 bin deniz miline çıkartılmıştır. Ayrıca, mevcut ana tahrik sistemi konfigürasyonu ile TCG Anadolu'dan daha yüksek süratlere çıkabilmektedir" dedi. 

Türk savunma sanayisinin her bir parçasını taşıyacak 
Gemi, Türk savunma sanayisinin her bir bölümünden izler taşıyacak. 

Gemiye füze ve drone sistemlerine karşı korunması amacı ile ASELSAN tarafından geliştirilen Gökdeniz CIWS sistemi entegre edilecek. 

Ayrıca gemide ROKETSAN ve ASELSAN iş birliği ile geliştirilen MİLDAS (Milli Dikey Atım Lançer Sistemi) bulunacak. Bu sistem ile gemi hava savunma kabiliyetine de erişecek. 

Bu geminin kendisini ve görev grubunu koruması için önemli bir stratejik özelliği kazandıracak. 

Boyut olarak Birleşik Krallık Donanması envanterinde hizmet veren HMS Queen Elizabeth uçak gemisi ile benzerlik taşıyan milli uçak gemisinin yaklaşık 30-40 adet uçak ile görev yapabileceği düşünülüyor.