GÜNDEM HABERLERİ

İzmir Mimarlar Odası Başkanı Yıldırım'dan 'Kartalkaya' açıklaması : Yerel yönetimler yetkisiz!

Bolu Kartalkaya'da meydana gelen faciaya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Mimarlar Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Yıldırım, "Burası bir turizm tesisi olduğu için denetim yetkisi Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndadır. Verdiğiniz turizm belgesinin gerekliliklerinin yerine getirilip getirilmediğini denetlemek zorundasınız. Bazı özel alanlarda, kültür ve turizm yapılarında yerel yönetimler yetkisiz kalıyor." dedi.

SON MÜHÜR- BERİVAN KAYA/ Bolu'da 78 kişinin hayatını kaybettiği Kartalkaya Kayak Merkezi'nde bulunan Grand Kartal Otel'de meydana gelen yangın faciasına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulunan Mimarlar Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Yıldırım, sorumluluğun Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda olduğunu dile getirdi. 

MESELE AHŞAP DEĞİL, ISI YALITIM 

Otelin ahşap olması akıllara İzmir Narlıdere'de Folkart'ta meydana gelen yangını getirdi. Ahşap malzemenin zor yandığına dikkat çeken Mimarlar Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Yıldırım, "Ahşap yanan bir malzeme ancak doğru uygulanmasıyla zor alevlenir. Folkart yangınında da bunu çok konuştuk. 76 vatandaşımızın hayatını kaybettiği Bolu Kartalkaya faciasında da gündeme geldi. Uygulamalarda seçilen malzemenin doğru yöntemle uygulanıp, uygulanmadığını denetimi yapılmıyor. Ahşap malzeme olması yangının yayılmasına yol açmıştır. Ancak Folkart yangınında cephe malzemesinin değil ısı yalıtım malzemesinin yangını yaydığının tespiti yapılmıştı. Bolu yangınında da ahşap malzemenin neyle kaplı olduğunun tespit edilmesi gerekir. Her iki yangında da 'binalar ahşap olduğu için yandı' şeklinde beyanda bulunmak doğru değil. Ahşap yansa dahi mukavemetini uzunca bir süre korur ve yangından kaçışa olanak da sağlar" ifadelerine yer verdi. 

ASIL SEBEP DENETİMSİZLİK 

Bolu'da yaşanan faciada asıl sebebin 'denetimsizlik' olduğuna dikkat çeken Uğur Yıldırım, " Ön bilgilendirme raporlarında mutfak bacasının alev alması sonucu yangının yayıldığı belirtiliyor. Yangın ikaz sistemlerinin devreye girmemesi sonucu ve söndürme sisteminin olmaması sebebiyle insanlar yangın başladıktan saatler sonra yangını tespit ediyorlar, yangından kaçamıyorlar. Yangının faciaya dönüşmesinin sebebi cephedeki ahşap malzeme değil, esas sebebi denetimsizlik. Hangi malzemeyi kullanırsak kullanalım, yöntem ve nitelik önemli. Ülkemizde yapı denetim kamusal bakış açısıyla ele alınmıyor. Kamusal bakış açısıyla ele alınan daha nitelikli projelerle ve nitelikli denetimlerle bu tür faciaların önüne geçebiliriz. Ülke olarak bu konuda yol alamıyoruz. İstanbul'da bir tadilat sırasında 29 vatandaşımızı kaybettik. Araya zaman girmeden Bolu'da tatil yapmak için orada bulunan yurttaşlarımız yanarak can verdiler" ifadelerini kullandı. 

FİYATIN İNSAN HAYATIYLA ALAKASI YOK! 

Grand Kartal Oteli'nin tek gecelik fiyatının gündem olmasına yönelik açıklamalarda bulunan Yıldırım, "Otel fiyatının insan hayatıyla alakası yoktur. Bu otel gecelik 100 TL olan otel de olsa yurttaşların can güvenliğini sağlamak zorundadır. Otelin de devlet tarafından denetlenmesi gerekiyor. İşletmenin yerine getirmediği sorumlulukları var. Yangın yönetmeliği değişir. Bakanlığın ve ilgili kişilerin yangın yönetmeliğinin 1990 yılından itibaren nasıl ve ne sebeple değiştiğini kamuoyuna açık bir şekilde açıklaması gerekir. Her yapı yeni çıkan yönetmeliğe cevap veremeyebilir ancak tedbirleri almak zorundadır" dedi. 

YEREL YÖNETİMLER YETKİSİZ 

Denetleme yetkisinin Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda olduğuna dikkat çeken Uğur Yıldırım, "Burası bir turizm tesisi olduğu için denetim yetkisi Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndadır. Ön bilgilendirmede bakanlığın 2024 yılında tesisten yangın güvenliğine ilişkin belge istediği ancak bu belgenin sağlıklı bir şekilde sağlanamadığına dair ön bilgilendirme mevcut. Bazı özel alanlarda, kültür ve turizm yapılarında yerel yönetimler yetkisiz kalıyor. Bu tür alanlarda projeler bakanlık üzerinden gerçekleşiyor. Burada esas sorumlu, Turizm tesisi olması sebebiyle bakanlıktır. Verdiğiniz turizm belgesinin gerekliliklerinin yerine getirilip getirilmediğini denetlemek zorundasınız. Bu denetimler sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmiş olsaydı bu facia yaşanmayabilirdi. Yerel yönetimlerin de sorumluluğu yoktur diyemeyiz. Yurttaşların can güvenliğinden kamu idarelerinin tamamı sorumludur. Kendi üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmeleri gerek" ifadelerine yer verdi.