Moody's, 16 Ocak'ta gerçekleştirdiği periyodik değerlendirme ile ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada, Türkiye'nin kredi notlarının, ülkenin geniş, çeşitlendirilmiş ve dirençli ekonomisi, ılımlı kamu borç oranı ve gelişen para ile makroekonomik politika etkinliği sayesinde desteklendiği ifade edildi. Ayrıca, sıkılaştırılmış para politikasının yurt içi kredi büyümesini sınırladığı, Türk lirasına olan güveni artırdığı, ekonominin yeniden dengelenmesine katkıda bulunduğu, enflasyonist baskıları azalttığı, cari açığı daralttığı ve yabancı sermaye girişini teşvik ettiği vurgulandı.
Enflasyonun bu yıl da düşmeye devam ederek yıl sonunda yaklaşık yüzde 30 seviyesine inmesinin beklendiği belirtilirken, swaplar hariç merkez bankası döviz rezervlerinin artık pozitif seviyede olduğu ve dış kırılganlık risklerini azalttığına dikkat çekildi. Mali politikanın bu yıl daha sıkı bir yapıya bürüneceği öngörülerek, bunun ekonominin yeniden dengelenmesini ve enflasyonun düşmesini destekleyeceği kaydedildi.
Moody's açıklamasında, makroekonomik istikrarı yeniden sağlayan, enflasyonu kalıcı şekilde düşüren, ekonomiyi dolara bağımlılıktan arındıran ve büyümeyi kredi odaklı iç talep yerine daha sürdürülebilir bir zemine taşıyan politikaların etkin bir şekilde sürdürülmesi durumunda Türkiye'nin kredi notunun artırılabileceği ifade edildi.
En son artırmaya karar vermişti
Moody's, 19 Temmuz 2024'te Türkiye'nin kredi notunu iki kademe artırarak "B3"ten "B1"e yükseltmiş ve kredi notu görünümünü "pozitif" olarak korumuştu. Kuruluşun bu yıla ait takvimine göre, Türkiye için ilk kredi notu değerlendirme tarihi 24 Ocak olarak belirlenmişti. Ancak uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının yıllık takvimlerinde belirtilen tarihler, kredi notu ve görünüm güncellemesi yapılacağını kesin olarak garanti etmemektedir. Kredi derecelendirme kuruluşları, belirlenen tarihler dışında da değerlendirme yapabilir. Moody's'in Türkiye'ye yönelik bir sonraki planlı değerlendirmesinin ise 25 Temmuz’da yapılması bekleniyor.