Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü'nün güncellenen deprem haritasına göre, 58 ilde 5.5 ve üzeri deprem üretebilecek 485 diri fay bulunuyor. 1999'daki büyük Marmara depreminin yaralarının sarıldığının düşünüldüğü dönemde 6 Şubat depremleriyle sarsılan Türkiye'de deprem gerçeği o günden sonr da sık sık kendini hatırlatmayı başarıyor. Diri fay haritasını güncelleyen Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü'ne göre ülkemizde 58 ilde 5.5 ve üzeri yıkıcı deprem üretebilecek 485 diri fay bulunuyor.

Türkiye'nin ez az riskli illeri hangileri?

MTA diri fay hatlarını beş grupta sınıflandırıyor. Buna göre dördüncü ve beşinci ve en az riskli bölgelerin bulunduğu risk gruplarında 13 il bulunuyor. Başkent Ankara'nın da içinde bulunduğu riski düşük iller Giresun, Sinop, Artvin, Rize, Trabzon, Edirne, Kırklareli, Niğde, Nevşehir, Konya, Karaman, Aksaray. 

En riskli bölgeler hangileri?

MTA diri fay haritasına göre, Türkiye'de birinci derece deprem riski bulunan 32 il var.
30 Ekim depreminde 117 canını depreme kurban veren İzmir dışında, Tunceli, Erzincan, Balıkesir, Manisa, Çanakkale, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Tokat, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Siirt, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Amasya,  Bingöl, Muş, Hakkâri, Osmaniye, Kırıkkale bulunuyor.


Haritaya göre ikinci derece riskli 25 il var...

Bu iller, Tekirdağ, İstanbul, Bitlis, Çorum, Kahramanmaraş, Van, Kars, Adıyaman, Şırnak, Zonguldak, Afyonkarahisar, Samsun, Antalya, Erzurum,  Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı.

MTA haritasına göre üçüncü derece risk altında 24 il var...

Bu iller; Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne,  Kastamonu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana ve Gaziantep'in bazı bölgeleri ile Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Mersin ve Nevşehir.
 

Muhabir: Bünyamin Dobrucalı