EKONOMİ HABERLERİ

Mübaşir Maaşı 2024 Yılında Ne Kadar? Devlet Memuru Mu? Ne İş Yapar?

Mübaşir maaşı 2024 yılında ne kadar? Adliyelerde önemli bir görev üstlenen mübaşirler hakkında merak edilenleri paylaştık!

Mübaşirler adalet ve yargı organlarından biri olan adliyelerde oldukça önemli bir görev üstleniyor. Mübaşirler gerek yaptıkları iş kapsamında gerekse aldıkları maaş konusunda sıklıkla araştırılyıor. Bu konu nezdinde karşımıza çıkan mübaşir maaşı, görev tanımı ve merak edilen diğer detayları derledik!

Mübaşir Maaşı 2024

Bilindiği üzere 2024 yılı Temmuz ayında asgari ücrete ve devlet memuru maaşlarına yeniden zam gelmiştir. Maaşlara yansıyan bu zam oranı ise hangi meslek grubunun ne kadar kazandığını büyük merak konusu yapmıştır.

Maaşı merak edilen mesleklerden biri de mahkemelerde görev yapan mübaşirleridir. Mübaşir maaşı 2024 yılı için, çalışanın görev yaptığı mahkemeye, yaşadığı şehre, eğitimine ve deneyimine göre değişiklik göstermektedir. Peki mübaşir maaşları 2024 yılı için ne kadar olmuştur?

Mübaşir maaşı 2024 yılı güncel verilerine göre ve ortalama olarak aşağıda yer almaktadır:

  • Mübaşir maaşları 2024 yılında 35.700 TL ile 53.600 TL arasında değişiklik göstermektedir.

Mübaşir Maaşları Devlette Ne Kadar?

Mübaşir maaşları hakkında en çok merak edilen konulardan biri de kadrolu çalışanların aldığı ücrettir. 2024 yılı için kadrolu mübaşir maaşları devlette, aşağıda yer alan ücret skalasında seyretmektedir:

  • Devlette çalışan mübaşirler 42.700 TL ile 53.600 TL arasında maaş almaktadır.

Sözleşmeli Mübaşir Maaşları Ne Kadar?

Mübaşir olarak görev yapan kişiler kadroya geçmeden önce, belirli bir süre sözleşmeli personel olarak görev yapmaktadır. Peki sözleşmeli mübaşir maaşları ne kadardır?

Sözleşmeli mübaşir maaşı 2024 yılı için ve ortalama olarak aşağıdaki gibidir:

  • Kamuda sözleşmeli olarak çalışan mübaşirler, 2024 yılı için ortalama olarak 35.000 TL maaş almaktadır.

Yeni Başlayan Mübaşir Maaşı Ne Kadar?

Mübaşir maaşlarını etkileyen faktörlerden birinin deneyim ve kıdem olduğunu söylemiştik. Bu kapsamda meslek hayatına yeni atılacak olan vatandaşların en çok merak ettiği konu ise yeni başlayan mübaşir maaşının ne kadar olduğudur.

Mesleğe yeni başlayacak olan mübaşir maaşları ise 2024 yılı güncel verilerine göre aşağıda yer almaktadır:

  • Yeni başlayan mübaşir maaşı 46.000 TL ile 53.600 TL arasında değişiklik arz etmektedir.       

Eğitimine Göre Mübaşir Maaşı Ne Kadar?

Mübaşir maaşlarını etkileyen bir diğer faktör ise çalışanın eğitim seviyesidir. Bu kapsamda lisans mezunu mübaşir maaşı ile lise mezunu mübaşir maaşı arasında farklılıklar gözlemlenmektedir. Çalışanın eğitim düzeyine göre değişen mübaşir maaşları ise aşağıdaki tabloda yer almaktadır:

Eğitim Düzeyi

Mübaşir Maaşı 2024

Lisans Mezunu Mübaşir Maaşı

48.000 TL ile 54.000 TL

Ön Lisans Mübaşir Maaşı

42.500 TL ile 45.000 TL

Lise Mezunu Mübaşir Maaşı

40.500 TL ile 43.000 TL

Emekli Mübaşir Maaşı Ne Kadar?

Emekli mübaşir maaşı memurun kıdemine göre değişiklik göstermektedir. Uzun yıllar çalışmış olan bir emekli mübaşir yaklaşık 22.000 TL maaş almaktadır.

Mübaşir Nedir? Ne İş Yapar?

Mübaşir maaşı 2024 yılında ne oldu sorusuna detaylı bir cevap verdik. Şimdi de bu mesleği biraz yakından tanıyalım… İlk olarak vatandaşın sıkça araştırdığı mübaşir nedir sorusunu cevaplayalım.

Mübaşir olarak görev yapan kişiler, mahkemelerde oldukça önemli roller üstlenen kamu görevlileridir. Bu kapsamdaki asli görevleri, mahkeme süreçlerinin düzgün bir şekilde yürütülmesine yardımcı olmaktır. Peki mübaşir ne iş yapar?

Mübaşirlerin görev tanımları aşağıdaki gibidir:

  • Mübaşirler mahkeme salonlarının düzeninden sorumludur. Bu kapsamda duruşma salonunu ve duruşma için gerekli belgeleri hazırlamakla yükümlüdür.
  • Duruşma için gerekli belgeleri hazırlayan mübaşirler, bu belgeleri ilgili taraflara sunar.
  • Mahkeme salonun gerçekleşecek olan duruşmanın güvenliğini sağlamak da mübaşirlerin görev tanımları içerisinde yer almaktadır. Bu kapsamda ise duruşmaya katılan kişilerin kimlik bilgilerini kontrol ederler.
  • Mübaşirler tanıkları duruşmaya çağırmakla ve onları mahkemeye yönlendirmekle yükümlüdür.
  • Mübaşirlerin bir diğer görevi ise mahkeme kararlarının tebliğ işlemlerini yürütmektir. Bu kapsamda ise dava süreci içerisinde aktif bir rol alır.
  • Mübaşirler dava dosyalarını düzenler ve kanuni süre boyunca saklar.
  • Mahkeme salonlarının düzeninden sorumlu olan mübaşirler, dava sonrası salonun temizliğini yapar.

Mübaşir Nasıl Olunur?

Mübaşir maaşı 2024 yılında ne oldu ve görev tanımı dışında merak edilen bir diğer konu, mübaşir nasıl olunur sorusu olarak karşımıza çıkmaktadır. Mübaşir olmanın ilk şartı eğitimdir. Bu kapsamda mübaşir olmak isteyen bir kişinin en az lise mezunu olması gerekmektedir.

Bununla birlikte adalet lisesi ve adalet meslek yüksek okullarından mezun olanlar, mübaşirlik için yapılan mülakatlarda büyük önem arz eder. Eğitim aşamasının ardından kişi, T.C. Adalet Bakanlığı’nın hazırlamış olduğu sınavlara girer.

Bu sınavda başarılı olanlar ise yazılı ve sözlü mülakatlara tabii olurlar. Mülakat aşamasını da başarıyla tamamlayanlar, mübaşir olarak göreve başlayabilmektedir.

Sık Sorulan Sorular

Mübaşir maaşı 2024 bilgilerine dair sık sorulan soruları yanıtladık!

Adliyede Mübaşir Maaşları Ne Kadar?

Mübaşirlerin en temel çalışma alanı mahkeme salonlarıdır. Ancak büyük şehirlerde yer alan büyük mahkemelerin bulunduğu adliye binalarında da mübaşirler görev almaktadır. Temel görevleri ise adliye binasının düzeninden sorumlu olmaktır. Bu kapsamda görev yapan mübaşirler, 37.000 TL ile 45.000 TL arasında maaş almaktadır.

Mübaşir Devlet Memuru Mu?

Mübaşirler, T.C. Adalet Bakanlığı’na bağlı görev yapan kamu personelleridir. Dolayısıyla devlet memuru statüsünde çalışmaktadır.

Mübaşir Olma Şartları Nelerdir?

Mübaşir olmak isteyen kişilerin taşıması gereken şartlar aşağıda yer almaktadır:

  • T.C. vatandaşı olmak
  • En fazla 35 yaşında olmak
  • Adli sicil kaydı bulundurmamak
  • Erkek adaylar için askerliği tamamlamış olmak
  • En az lise mezunu olmak
  • Sınavlarda, sözlü ve yazılı mülakatlarda başarılı olmak
  • Psikolojik ve fiziki engeli bulunmamak