GAMZE ESKİKÖY- İzmir Barosu seçimlerine sayılı günler kala, Mücadeleci Avukatlar Grubu’nun başkan adayı Av. Tacettin Çolak, mevcut baro yönetimine sert eleştirilerde bulundu. Mevcut yönetimin adaletsiz uygulamalarıyla baro üyeleri arasında ayrımcılık yapıldığını, baro yönetimine ait harcamaların şüpheli bulduğunu iddia etti. 2022 yılında yaşadıkları afiş yasağının ardından, bu yıl da SMS sansürüne maruz kaldıklarını belirten Çolak, bu tür engellemeleri 'korkaklık' olarak nitelendirirken, seçimde kararlılıkla mücadele edeceğini vurguladı.
“Siyasi iktidar eşittir ‘mevcut baro’ yönetimi”
Türkiye’de ki siyasal iklim olduğu gibi barolara yansıdığını belirten Av. Çolak, “Artık çoğunluk elinde ‘Sen benim çizdiğim sınırlar içinde muhalefet yaparsın’ diyip muhalefeti de kendi dizayn ediyor. Siyasi iktidar memleketi yangın yerine döndürdü, aklını kullanmaktan yoksun halde olan insanlar bu siyasi iktidardan vazgeçmiyor. Bu grupçuluk barolada yansıdı. Yıllardır mevcut gruba aidiyet duygusu duyan insanlar sorgusuz sualsiz yine de o gruba oy veriyor. Sözde demokrat ve Cumhuriyetçiler’in yapmış olduğu haksızlıktan, vurdum duymazlıktan, adaletsizlikten vazgeçin! Biz Mücadeleci Avukatlar olarak buradayız” dedi.
“Genç avukatların önerilerini ciddiye almadılar”
Av. Çolak, mevcut yönetimin gençlerin önüne kestiğini ve adaletsizlik yaptığında dair çarpıcı bilgiler paylaştı: “Geçen dönemlerde Baro Yönetimi Genç Avukatlar Merkez’inde genç arkadaşlarımız genel kurul yapıp öneri sunuluyor. ‘Sözde Çağdaş’ grubu seçilen genç avukatların önerilerini ciddiye almadılar. Siz kendinizi paralel yönetim olarak görüyorsunuz kabul edemeyiz dediler. Kendi grubundan gençler seçilmediği için o gençlere çalışma olanağı tanımıyor” dedi. Şimdiye kadar yapmış olduğu çalışmalarda özellikle genç meslektaşlardan olumlu yanıt aldıklarını ama Baro yönetiminde adaletsizlik yaşanmasa bu seçimin daha da rahat kazanacağını belirten Av. Çolak, kendisine "gönlümüzün başkanısın" diyen meslektaşlarına, “Coşku vermenize gerek yok, oy verin!” diye çağrıda bulundu.
“Kuşkulu bulduğumuz harcamalar var”
Bilançoyu incelediğinde şüpheli harcamalarının olduğunu söyleyen Av. Çolak, “Çalışma raporunu geç yayınlıyorlar. Bilançoyu inceledik. Kuşkulu bulduğumuz harcamalar var. Örneğin baro bahçesinin zarar ettiiğini gösteriyor. Zarar edecek görüntüsü yok. Başka ikna edecek şeyleri varsa onları bilelim. Keyfi iş yapıyorlar. Hesapların 2 yılda bir değilde 2 ay da bir yayınlanması denetime açık olması gerekiyor” dedi. “Baro da ki çıkarttıkları bildirgilerde baro yönetimi olarak yapmış oldukları faaliyetleri sanki grup etkinliğiymiş gibi insanlara yansıtıyorlar. Örneğin bizim grubumuzda aday olan avukat arkadaşımız Çağdaş bey ile baronun düzenlenmiş olduğu eğitime gittik. Bu eylemde Çağdaş beyin fotoğrafını çekip, çalışma raporuna yayınlamışlar. Ama aynı fotoğrafı gidip grup bildirgesinde kullanıyorlar. Bu saygısızlık! Sen yönetimsin, faaliyet yapacaksın elbette. Ama bununla grup faaliyetiymiş gibi övünmeyeceksin” dedi.
“Korkuyorlar, korksunlar”
Ayrıca başta Baro başkanı olmak üzere seçimlere giderken başkan adayları arasında yapılan anlaşmaya aykırı işlemler yapıldığını belirten Av. Çolak, rakip grubu ‘korkak’ olarak nitelendirdi şu sözlere yer verdi: “2022 yılı seçimlerinde afişimize engel oldular. Bu yılda da yolladığımız ‘sms’ mesajına sansür uyguladılar. Sorduğumuzda ise hiçbir şekilde yanıt alamadık. Ayrımcılık hatsafha”
“Saygınlık yeniden kazanılacak”
Mücadeleci Avukatlar Başkan adayı Av. Taceddin’e ‘Mevcut yönetimin yerinde olsaydınız, ne yapardınız diye sorduk. Başkan Adayı Av. Çolak, seçim vaatlerini anlattı:
Avukatlık mesleğini geçmişe nazaran saygınlığının kaybolduğunu ve bunun sebebin Siyasi iktidar olduğunu söyleyen Çolak, avukatlık mesleğinin saygınlığını yeniden tahsis eden baro bırakacağını vaat etti. Mücadeleci Avukatlar başkan adayı Av. Tacettin Çolak, “Gencinden yaşlısına, deneyimliden deneyimsiz avukata kadar bütün meslektaşlarıma eşit davranacağım” dedi ve sözlerinin devamını şöyle sürdürdü: “Sürekli siyasi iktidar tarafından yapılan müdahaleler toplumun önemli mesleklerin dejenere edilmesine neden oldu. Baroların en önemli görevi mesleğin saygınlığı yeniden kazanmak olmalıdır. Şuanda 181 tane hukuk fakültesi var birçok fakülte merdiven altı eğitim veriyor. Onbinlerce insan bir anda mezun oluyor. İzmir’ de aktif olan 13.805 avukat oy kullanacak var. Ama ruhsatını bekleyenlerle birlikte 20.000. Böylesine devasa kitlede genç avukatların sömürüsü söz konusu. 20 yıllık avukat ile yeni mezun avukatların arasında hiçbir fark yoktur. Genç arkadaşlarımız kanundaki yazılan eşitliğine rağmen eşitsiz bir mesleki faaliyet içerisindedir. Üzücü bir şekilde asgari ücretin altında çalışan avukatlarımız var biz bunların yanında olacağız”