Cumhuriyet Halk Partisi Muğla Milletvekili Avukat Gizem Özcan, Bodrum’un Göl Mahallesi’nde yapılması planlanan imar değişiklikleri hakkında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a sert eleştirilerde bulundu. Özcan, Meclis’e sunduğu soru önergesinde, Bodrum’daki orman alanlarının yapılaşmaya açılmasını ve plan değişikliklerini gündeme taşıdı.
Özcan, 2 Ağustos 2024 tarihinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylanan ve 30 gün süreyle askıya çıkan “Türkbükü Doğusu Turizm Merkezi IV. Etap” için hazırlanan koruma amaçlı nazım imar planı değişikliklerine dikkat çekti. Özcan’a göre, mevcut planlarda orman alanı olarak belirlenen bölgeler, sahil şeridini de kapsayacak şekilde ‘Konaklamalı Turizm Tesis Alanı’na dönüştürülmüş durumda. Özcan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a yönelik hazırladığı 12 maddelik sorularla bu durumu sorguladı.

Mahkeme süreci ile çelişiyor mu?

Özcan, bu plan değişikliklerinin mahkeme süreciyle çeliştiğini vurguladı ve şöyle dedi: “Bütüncül Türkbükü Doğusu Turizm Merkezi kapsamında, Muğla İli, Bodrum İlçesi, Göl Mahallesi, Çomça Mevkii IV. Etap 1/25.000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım, 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı Bakanlığınızca 28.03.2022 tarihinde onaylanmıştır. Ancak Muğla 2. İdare Mahkemesi, 23.03.2023 tarihinde verdiği kararla, bu plana dair yürütmenin durdurulmasına karar vermiş ve dava süreci devam etmektedir. Yürütmeyi durdurma kararı sonrasında tekrar hazırlanan planlar, Bakanlığınızca 18.01.2024 tarihinde onaylanmış, bu planlara askı süresi içinde Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından itiraz edilmiştir. İtirazın reddine dair yürütmenin durdurulması ve iptali talepli planlara ilişkin dava açılmış, 09.05.2024 tarihinde bilirkişi keşfi yapılmıştır ve dava süreci devam etmektedir” 

G I Z E M O Z C A NPlan değişikliği neden yapılıyor?

Özcan, plan değişikliklerinin neden yapıldığını ve mevcut yasal düzenlemelere aykırılıkları sorgulamak amacıyla Bakan Kurum’a şu soruları yöneltti:

1- Söz konusu plan değişikliği teklifinin Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanma Alanı, 2. Derece Arkeolojik Sit Alanı ve Orman Alanı sınırları dahilinde kalması nedeniyle korunması gereken bir alan iken, neden yapılaşmaya açıldığı açıklanabilir mi?
2- Kıyı Kanunu’na aykırı olarak ilk 50 ve ikinci 50 metrenin Turizm Tesis Alanı olarak planlanarak, alanın yapılaşmaya açılması ve yapılaşma hakkının artırılması neden yapılmıştır?
3- Bu işlem Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgelerinde ve Turizm Merkezlerinde Planlamaya ve Uygulamaya İlişkin Yönetmeliğe ve 28.03.2022 tarihli onaylı ana plana açılan davanın mahkeme kararına aykırı değil midir?
4- Plan değişikliğinde tesis içerisinde bırakılan kamusal alanlara ve kıyıya ulaşan ulaşım bağlantısının önerilmediği; bu nedenle teklifin kıyı mevzuatına aykırı olduğu açık değil midir?
5- Yürütmeyi durdurma alan planlarda iyileştirme yapılması beklenirken aksine turizm tesis alanlarının genişletilmesinin gerekçesi nedir?
6- Plan değişikliği ile bölgenin yapılaşma baskısı ile karşı karşıya kalacağı ve koruma kullanma dengesinin bozulacağı, şehircilik ilkeleri ve planlama esaslarına aykırı bir planlama yaklaşımıyla planların onaylandığı ve mahkeme kararlarının gereklerinin yerine getirilmediği belirtilmektedir. Bunun gerekçesi nedir?
7- Son yıllarda Muğla genelinde artan orman yangınlarında yaşanan kayıplar göz önünde bulundurulduğunda, plan değişikliğinin Orman Alanı olması nedeniyle mevcut kayıplara yenisinin ekleneceği ve ekosistemin olumsuz etkileneceği hususunda görüşünüz nedir?
8- Artacak nüfus kaynaklı katı atık miktarında artış olacağı açıktır. Atık karakterizasyonu, artış karşısında alınacak önlemler ve bertaraf yöntemleri gibi konularda detaylı projeksiyon çalışması yapılmadan plan değişikliğinin askıya çıkarılmasının gerekçesi nedir?
9- Bodrum İlçesi yaz aylarında yoğun olarak tercih edilen bir turistik bölge olup, artacak nüfus mevcut alt yapı ve üst yapı projelerini olumsuz yönde etkileyebilir. Bu durumun değerlendirilip değerlendirilmediği açık mıdır?
10- Bölgede bulunan arkeolojik alanların yapılaşma ile zarar göreceği, Lelegler ve Karyalılar’dan kalma tarihi ve kültürel zenginliklerin korunması için herhangi bir çalışma yapılıp yapılmadığı belirtilmiş midir?
11- İmar planı çalışmasına konu alan, 10 Nisan 2021 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Kesin Korunacak Hassas Alan olarak ilan edilmiştir. Yasal koruma gerekliliklerinin yok sayılmasının nedeni nedir?
12- Gölköy hurması, dünya üzerindeki yegâne yaşam alanına sahip bir endemik bitki türüdür. Yapılacak plan değişikliği, bu türün yok olmasına sebep olabilir. Bu ekolojik tahribatın göze alınmasının nedeni nedir?

Muhabir: Atakan Başpehlivan