Son Mühür / Ayşegül Koç - Muğla Büyükşehir Belediyesi'nin Oyuncak Kütüphanesi ve Eğitim Merkezi, çocukların bilişsel, duygusal ve sosyal gelişimlerini desteklemek amacıyla çeşitli etkinlikler sunuyor. 

Merkez ile anne-çocuk atölyelerinin yanı sıra, çocuklara yönelik farkındalık eğitimleri aracılığıyla miniklerin gelişimine katkı sağlanıyor. 

Dört temel alanda hizmetMuğla Oyuncak Kütüphanesi

Oyuncak Kütüphanesi, dört temel alanda hizmet veriyor. İlk alan, çocukların çeşitli oyuncakları belirli bir süreyle ödünç alıp sonra geri getirdiği sistemle çalışıyor. Bu uygulama, paylaşım ve sorumluluk bilincini artırmaya yardımcı olurken, ikinci alan ise, grup etkinlikleri ve atölye çalışmalarına ev sahipliği yaparak eğitim ve etkinlik alanı olarak kullanılıyor. 

Üçüncü alanda ise uzmanlar tarafından sunulan psikolojik danışmanlık hizmetleri ile çocukların bireysel ihtiyaçları karşılanıyor. Son olarak, oyun terapisi uygulamalarıyla, çocukların duygusal gelişimlerini güçlendiren yapılandırılmış oyun seansları gerçekleştiriliyor. 

“İhtiyaç sahibi ailelere ve depremzede çocuklara ulaştırılıyor”

Klinik Psikolog Öyküm İlhan, merkezde sunulan hizmetler hakkında açıklama yaparak, “Merkezimizin ilk bölümü psikolojik danışmanlık hizmetlerine ayrılmış durumda. Burada iki psikolog olarak görev yapıyoruz ve çocuklar ile ailelerine yönelik bireysel seanslar ve danışmanlık hizmetleri sunuyoruz. 

Oyuncak Kütüphanesi alanımızda çocuklar, oyuncakları iki haftalık süreyle ödünç alarak oynayabiliyor. Böylece sürekli yeni oyuncak alma ihtiyacı duymadan farklı oyuncaklarla vakit geçirme imkânı buluyorlar. 

Bağış bölümümüzde, kırık veya eksik parçası bulunmayan, şiddet unsuru içermeyen oyuncakları kabul ediyoruz. Bu oyuncaklar, sosyal hizmet uzmanlarımız tarafından belirlenen ihtiyaç sahibi ailelere ve depremzede çocuklara ulaştırılıyor.” diye konuştu.

Mahremiyet eğitimi veriliyorMuğla Büyükşehir Oyuncak Kütüphanesi

Öyküm İlhan, “Eğitim ve etkinlikler için ayrılan alanda, çocuk gelişim uzmanımız ile birlikte anne-çocuk atölyeleri düzenliyor, çeşitli etkinlikler gerçekleştiriyoruz. Ayrıca, çocuklara yönelik eğitimler veriyoruz. 

Bugüne kadar mahremiyet eğitimi, akran zorbalığı, teknoloji bağımlılığı gibi konularda toplam 79 eğitim düzenledik ve yaklaşık 1000 çocuğa ulaştık. Son olarak, bugün de okullardan gelen talepler doğrultusunda akran zorbalığı eğitimi verdik. 25 çocuğun katıldığı bu etkinlik, keyifli ve öğretici bir deneyim oldu.” dedi.

“Çocuklarımız geleceğimizin teminatıdır”

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, çocukların gelişimine verdikleri önemi vurgulayarak, “Çocuklarımız geleceğimizin teminatıdır. Onların sadece akademik değil sosyal ihtiyaçlarını da karşılamamız gerekiyor. Bu açıdan Oyuncak Kütüphanemiz çok kıymetli bir işlev üstleniyor.

Çocuklarımız hem oyuncaklarla oynuyor hem de oyuncak ödünç alıp veriyor. Bu onların aynı zamanda paylaşma duygusunu da geliştiriyor. Ayrıca Oyuncak Kütüphanemizin birçok işlevi alanı var. Bu anlarda ailelere ve çocuklara yönelik atölyeler düzenliyoruz. Çocuklarımızın hayatına dokunmaya devam edeceğiz, çünkü onlar bizim geleceğimiz.” ifadelerini kullandı.

Muhabir: AYŞEGÜL KOÇ