2024 yılında 7 Temmuz Pazar günü başlayan Muharrem ayı, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlenen takvimle birlikte müminlerin gündeminde yer alıyor. Bu özel ayda yapılacak ibadetler, namazlar, tespihler ve dualar merakla araştırılıyor. İşte, Muharrem ayının ilk 10 günü boyunca yapılacak ibadetler ve detayları:

Muharrem Ayı ve Hicri Yılbaşı

Muharrem Ayı ve Hicri Yılbaşı

Hicri takvime göre, 1 Muharrem Hicri yılbaşı olarak kabul edilir. Bu ay, "Allah'ın ayı" olarak bilinir ve İlahi bereketin, Rabbani ihsanın ve keremin bolca görüldüğü bir dönemdir. 2024 yılında Muharrem ayı, 7 Temmuz Pazar günü başlamaktadır.

Muharrem Ayı Namazı ve Diğer İbadetler

Muharrem Ayı Namazı ve Diğer İbadetler

Muharrem ayında özel olarak kılınması gereken bir namaz yoktur. Ancak kaza namazı olanların bu dönemde kaza namazlarını kılmaları, Kur'an-ı Kerim okumaları ve anlamaları, dini eserlerden faydalanmaları, zikir ve salavatlarla meşgul olmaları tavsiye edilir. Muharrem ayında oruç tutmak da müstehab olarak kabul edilir. Bu ayın başında, sonunda veya ortasında yani 13, 14, 15. günlerinde ya da 9, 10 veya 10 ve 11. günlerinde oruç tutulabilir.

Resûl-i Ekrem (s.a.s.) bu konuda şöyle buyurmuştur: "Ramazan orucu dışında en faziletli oruç, Allah'ın ayı Muharremde tutulan oruçtur. Farzlar dışında en faziletli namaz da gece namazıdır." (Müslim, Sıyâm, 202-203; Ebû Dâvûd, Savm 55; Tirmizî, Salât, 212; Nesâî, Kıyâmü'l-leyl, 6)

Aşure Günü ve Oruç

Aşure Günü ve Oruç

Muharrem ayının onuncu günü, âşûrâ günü olarak bilinir. Bu günde oruç tutmanın fazileti, Hz. Peygamber (s.a.s.) tarafından özellikle vurgulanmıştır: "Âşûrâ günü orucunun önceki yılın (küçük) günahlarına keffâret olacağını umarım." (Tirmizî, Savm, 48). İbn Abbâs (r.a.)'ın rivayetine göre, Resûlullah (s.a.s.) Medine'ye geldiğinde Yahûdilerin âşûrâ günü oruç tuttuklarını görmüş ve bunun nedenini sorduğunda, Yahûdiler bu günün salih bir gün olduğunu ve Allah'ın İsrâiloğullarını düşmanlarından kurtardığı bir gün olduğunu belirtmişlerdir. Bunun üzerine Hz. Peygamber (s.a.s.), "Ben Mûsâ'ya sizden daha yakınım" buyurarak o gün oruç tutmuş ve Müslümanlara da oruç tutmalarını tavsiye etmiştir (Buhârî, Savm, 69; Müslim, Sıyâm 127; Ebû Dâvûd, Savm, 65).

Muharrem Ayı İbadetleri

Muharrem ayının birinci gününde akşam ve yatsı arasında 2 rekat namaz kılınır. Bu gecede tesbih namazı kılınarak, Allah'tan mağfiret, rızâ ve hidayet talep edilir. Ayrıca, bu ayın birinci gününde 1000 kere İhlas Suresi okunarak kul haklarının affedileceğine inanılır. Sıla-i rahim yapmak, yani akrabaları ziyaret edip gönüllerini almak, ilim öğrenmek ve dini eserlerden faydalanmak bu ayda önemli ibadetler arasında yer alır.

Sonuç olarak, Muharrem ayı, Müslümanlar için manevi bir arınma ve ibadet dönemidir. Bu özel ayda yapılan ibadetler, kişinin manevi hayatına derinlik kazandırır ve Hicri yılbaşını anlamlı kılar.

Kaynak: Haber Merkezi