SON MÜHÜR - OSMAN GÜNDEN / DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, mutfak tüpüne son bir yıl içinde yapılan zamlarla ilgili sert açıklamalarda bulundu. Karal, mutfak tüpünün fiyatının 590 liradan 965 liraya yükseldiğini belirterek, “Mutfak tüpüne 1 yılda 21 kez zam yapan hükümet, vatandaşın ocağını söndürdü. Hayat pahalılığı yüzünden vatandaş çarşıda pazarda satılanı alamaz, aldığını pişirip yiyemez oldu” dedi.
Mutfak tüpüne son 10 günde iki kez zam yapıldı
Hasan Karal, Türkiye’deki ekonomik sıkıntıların her geçen gün daha da derinleştiğine dikkat çekti ve Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon verilerinin gerçeği yansıtmadığını vurguladı. Özellikle dar gelirli vatandaşların alım gücünün hızla düştüğünü söyleyen Karal, emekliler ve asgari ücretliler başta olmak üzere, birçok kişinin “komik” zamlara mahkum olduğunu belirtti.
Karal açıklamasında, mutfak tüpüne yapılan zamlara da değindi. Son 10 gün içinde mutfak tüpüne iki kez zam yapıldığını söyleyen Karal, “Son olarak 1 Ocak’ta zam gelen mutfak tüpüne 8 gün aradan sonra yeni bir zam daha geldi ve 12 kg’lık mutfak tüpü 965 liraya yükseldi. Bu zamla birlikte mutfak tüpüne son 1 yılda tam 21 kez zam yapılmış oldu” dedi.
Karal, hükümetin enflasyonu düşürme yönünde övündüğünü, ancak vatandaşın en temel ihtiyaçlarını dahi karşılamakta zorlandığı bir ekonomik tabloyla karşı karşıya bırakıldığını ifade etti.
Zamlar asgari ücretin gerisinde kaldı
Hasan Karal, hükümetin zamları yalnızca temel ihtiyaçlara uygulamakla kalmadığını, asgari ücrete, emekliye ve memura yapılan zamların da yetersiz olduğunu dile getirdi. “Ne yazık ki asgari ücrete yüzde 30, memura yüzde 11, emekliye yüzde 15 zam veren hükümet, en temel ihtiyaçlara en az yüzde 50 zam yapmakta hiçbir sakınca görmüyor” diyen Karal, ekonomik kriz ve hayat pahalılığının vatandaş üzerinde yarattığı büyük yükü vurguladı.
Karal, hükümetin zamları sadece mutfak tüpü ile sınırlı tutmadığını, hayat pahalılığına yol açan diğer birçok ürünün de fiyatlarının arttığını belirtti. Bu durumun dar gelirli aileler için her geçen gün daha zor bir hale geldiğini söyledi.
“Vatandaş çarşıda pazarda satılanı alamaz, aldığını pişirip yiyemez oldu”
Karal, hükümetin ekonomik politikalarının vatandaşların günlük hayatını nasıl olumsuz etkilediğine dikkat çekti. “Hükümet uyguladığı ekonomik politikalarıyla vatandaşın ocağını söndürdü. Hayat pahalılığı yüzünden vatandaş çarşıda pazarda satılanı alamaz, aldığını pişirip yiyemez oldu, vatandaşın dayanacak gücü kalmadı” şeklinde konuşan Karal, mevcut durumun, vatandaşların yaşam standartlarını her geçen gün daha da aşağıya çektiğini ifade etti.
Karal, hükümetin enflasyonun düşürülmesi yönünde yaptığı açıklamalara da tepki gösterdi. “Hükümet bir yandan enflasyonu düşürdüğünü iddia ederken, diğer yandan vatandaşın en temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamayacağı bir maliyet tablosu ile karşı karşıya bırakıyor. Mutfak tüpü gibi temel ihtiyaç maddelerine uygulanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Katma Değer Vergisi (KDV) oranları zaten yüksek olan fiyatları daha da artırıyor. Bu durum, vatandaşın hayatını her geçen gün daha zor hale getiriyor” dedi.
Mutfakları ve sofraları kurtaracak adımlar atılmalı
Son olarak Karal, hükümetin enflasyonu yalnızca “kağıt üzerinde” düşürmekle övünmek yerine, gerçek çözümler geliştirmesi gerektiğinin altını çizdi. “Bu tabloyu tersine döndürecek, vatandaşın mutfağını, sofrasını kurtaracak adımlar atılmalı” diyen Karal, hükümetin, günlük hayatı doğrudan etkileyen fiyat artışları ve yaşam pahalılığı karşısında daha somut çözümler üretmesi gerektiğini ifade etti.
Hasan Karal, açıklamalarında hayat pahalılığının vatandaşların temel ihtiyaçlarını karşılamada yarattığı zorluklara dikkat çekerek, hükümete çağrıda bulundu ve ekonomik reformlar ile halkın alım gücünü artırmayı amaçlayan politikaların hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.