DÜNYA HABERLERİ

NASA, Boeing Starliner’ı astronotsuz olarak Dünya'ya geri gönderecek

NASA Cumartesi günü yaptığı açıklamada Boeing'in Starliner'ını astronotlar Butch Wilmore ve Suni Williams olmadan Dünya'ya geri göndereceğini duyurdu.

Cumartesi günü NASA, Boeing’in geliştirdiği Starliner uzay aracını, mürettebatsız olarak Dünya’ya geri göndereceğini duyurdu. Bu karar, NASA ve Boeing’in Starliner’ın dönüş uçuşunu, mürettebat için risk oluşturmadan test edebilmesine olanak tanıyacak.

NASA tarafından yapılan açıklamaya göre, Starliner’ın mürettebatsız dönüşü, aracın performansını test etmek ve gerekli verileri toplamak için kritik bir fırsat sunacak. Bu süreçte, NASA ve Boeing, aracın güvenliğini ve performansını değerlendirmek için detaylı testler yapacaklar. Aynı zamanda, mürettebatın gereksiz riskler altına girmesi engellenecek.

Haziran ayında, Starliner uzay aracı, NASA’nın Boeing Mürettebat Uçuş Testi kapsamında Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) başarılı bir şekilde gönderilmişti. Astronotlar Butch Wilmore ve Suni Williams, istasyonda geçirdikleri süre boyunca birçok önemli görev üstlenmişti. Bu görevler arasında istasyon araştırmaları, bakım çalışmaları ve Starliner sistem testleri ve veri analizleri yer alıyordu.

NASA Yöneticisi Bill Nelson, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Uzay uçuşları en güvenli ve en rutin hallerinde bile risklidir. Test uçuşları ise doğası gereği hem güvenli hem de rutin değildir. Butch ve Suni'yi Uluslararası Uzay İstasyonu'nda tutma ve Boeing’in Starliner’ını mürettebatsız olarak eve getirme kararı, güvenliğe olan bağlılığımızın bir göstergesidir. Hem NASA hem de Boeing ekiplerine bu inanılmaz ve detaylı çalışmalar için minnettarım” dedi.

Wilmore ve Williams, Starliner’ın dönüşünden sonra da görevlerine devam edecek. Şubat 2025’e kadar Expedition 71/72 mürettebatının bir parçası olarak ISS’de kalmaya devam edecekler. Ayrıca, SpaceX’in Crew-9 görevine atanan diğer iki mürettebat üyesiyle birlikte, bir Dragon uzay aracı ile Dünya’ya dönecekler. Starliner’ın ISS’den ayrılması ve Eylül ayı başlarında güvenli, kontrollü bir şekilde otonom iniş yapması bekleniyor.