Masal Festivali Organizasyon Komitesi Üyesi ve Masal Anlatıcısı Nuray Önoğlu, Son Mühür TV'de yayınlanan Sıcak Bakış programında Ayşegül Koç’un sorularını yanıtladı. Önoğlu, festivalin etkinlikler, masal anlatımları, kozmetik, sağlık ve sürdürülebilirlik atölyeleri, sokak oyunları ve söyleşilerle dolu dolu iki gün sunacağını belirtti. Ayrıca, katılımcıların kendi krem ve kokularını yapabileceklerini de ekledi.
Masal Festivali başlıyor
LABER Kimya’nın düzenlediği Masal Fabrikada Festivali hakkında bilgi veren Önoğlu; “Levent Kahrıman’ın ev sahipliği yaptığı festivalimiz, 27-29 Eylül 2024 tarihlerinde İzmir Torbalı Karakuyu Köyü’nde gerçekleşecek. 2021 yılından bu yana geleneksel hale gelen festivalimiz, bu yıl da zengin bir programla katılımcılarını ağırlayacak. Festivalin bu yılki teması ‘Koku ve Bellek’ olarak belirlendi” dedi. Festival, etkinlikler, masal anlatımları, kozmetik, sağlık ve sürdürülebilirlik atölyeleri, sokak oyunları ve söyleşilerle katılımcılara dolu dolu iki gün yaşatacak” diyen Önoğlu, katılımcıların kendi krem ve kokularını da yapabileceklerini söyledi. Önoğlu; “Her yıl gelişen içeriği ve büyüyen katılımcı desteği ile geleneksel hale gelen festival, Sadık İleri Bulvarı’nda yapılacak kortejin ardından, Metropolis Antik Kenti’nde açılış töreni ve iki önemli masal anlatıcısının performansı ile başlayacak. Dolu dolu bir program katılımcılarımızı bekliyor. Hem katılımcılar hem de stant açmak isteyenler, sosyal medya hesaplarımızda program detaylarına ulaşabilirler. Festivalimizi önümüzdeki dönemde de uluslararası arenaya taşıma hedefimiz var” dedi.
“Masal ‘Cini’ kanıma girdi”
Masal anlatıcılığına nasıl başladığını da anlatan Önoğlu; “Arkadaşım, masal anlatıcısı Asuman Memen sebep oldu. Yerdeniz Kitapçısı’nın kapılarını yeni açmıştık. Gelip bir akşam okurlarımıza masal anlatacaktı. Beni kendisiyle birlikte masal anlatmaya zorladı. Etkinlik için benim de bir masal anlatmamı şart koştu. Onu kırmamak için bir masal çalıştım ve anlattım. O gün bugündür masal ‘cini’ kanıma girdi. Masal okuyor, çeviriyor ve anlatıyorum” dedi.
“Masala herkesin ihtiyacı var”
Masallara herkesin ihtiyacı var diyen Önoğlu; “Geleneksel olarak sadece çocuklara anlatılan bir şey değil. Eskiden dağ köylerinde, kış akşamlarında erişkinler oturup masal anlatır, masal dinler, türküler söylermiş. Bir eğlence ve sosyalleşme aracıymış” dedi. Masal anlatmanın sadece eğlence olmadığını, aynı zamanda bilgi ve deneyim aktarmanın güçlü bir yolu olduğunu belirten Önoğlu, masalların işlevsel bir ihtiyaca cevap verdiğini söyledi. İnsanlık tarihinin en eski dönemlerinden bu yana masal ve hikâyelerin bu amaçla kullanıldığını ifade eden Önoğlu, masalların insan ilişkileri üzerindeki olumlu etkilerine dikkat çekti. Önoğlu; “Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, birlikte bir şey dinlemek ve paylaşmak insanlar arasında güçlü bağlar oluşturuyor. Masal anlatılırken insanlar birbirlerine sandıklarından çok daha fazla yaklaşıyorlar. Bu da empati kurma yeteneğini artırıyor” dedi. Hikâye anlatıcılığının, hem bilim hem de iş dünyasında gittikçe daha fazla önem kazandığını dile getiren Önoğlu, masalların ve hikâyelerin yalnızca geçmişte değil, günümüzde de toplumsal ilişkileri güçlendiren önemli bir araç olduğuna dikkat çekti.