Son Mühür / Gamze Eskiköy - Milli Eğitim Bakanlığı’nın proje okullarına yönelik öğretmen atamaları, kamuoyunda tartışılmaya devam ediyor. Son olarak İzmir Atatürk Lisesi önünde toplanan öğrenci velileri, “liyakat dışı ve adaletsiz atamaları” protesto ederek yürüyüş gerçekleştirdi. Kalabalık grup, okuldan Cumhuriyet Meydanı’na kadar sloganlar eşliğinde yürüdü.
“Bu daha başlangıç, mücadeleye devam!”
Yürüyüş boyunca “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam”, “Susma, sustukça sıra sana gelecek” sloganları atıldı. Eylemde taşıdıkları pankartlarla öğretmenlerine sahip çıkan veliler, proje okul sisteminin eğitimdeki eşitlik ilkesine zarar verdiğini vurguladı.
Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan basın açıklamasını öğrenci velisi Halis Çalık okudu. Çalık, yapılan atamaların eğitimde niteliği düşüreceğini belirterek, “Çocuklarımızın geleceği deneme tahtası değildir” dedi.
Siyasi destek ve imza kampanyası
Velilerin eylemine, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, CHP İzmir Milletvekilleri Ümit Özlale ve Yüksel Taşkın’ın yanı sıra Eğitim-İş, Eğitim-Sen ve Veli-Der İzmir temsilcileri ile çok sayıda üniversite öğrencisi de destek verdi.
“Şeffaflıktan uzak”
Basın açıklamasını okuyan Çalık, “Milli eğitim bakanlığı 8 nisan Salı günü proje okullarına öğretmen atama sonuçlarını açıklamıştır. Görünen odur ki, İzmir Atatürk Lisesine ve daha birçok proje okuluna yapılan atamalar şeffaflıktan uzak ve liyakat ilkesini hiçe sayan bir anlayışla gerçekleştirilmiştir. Yapılan atamalarda süreç; somut, ölçülebilir ve nesnel hiçbir kritere dayanmamakta; tamamen siyasi ve idari takdirle şekillendiği anlaşılmaktadır. Bakanlığın; herhangi bir kriter ilanı yapmadan; kıdem, hizmet puanı ya da mesleki yeterlilik gibi objektif göstergelere bakmadan, istediği öğretmeni proje okullarına atadığı anlaşılıyor. Bu uygulama, eğitimde adalet ve hakkaniyet duygusunu ciddi anlamda zedelemekte; emek, birikim ve mesleki yetkinliği yok saymaktadır.
Yapılan bu atamalar sonucunda; bizlerin de çocuklarımızın okumakta olduğu İzmir Atatürk Lisesinde; yıllardır bu okulun kültürünün oluşmasında ve gelişmesinde emeği olan elli (50) öğretmenimize tekrar görev verilmemiş ve norm kadrosu fazlası duruma düşürülmüştür” dedi.
“Kabul edilemez”
Görev verilmeyen elli öğretmen İzmir Atatürk Lisesi öğretmen toplamının üçte ikisini oluşturmaktadır” diyen Çalık, “Biz İzmir Atatürk Lisesi velileri olarak bir okuldaki öğretmenlerin üçte ikisinin bir anda okuldaki görevinden alınmasını teknik, sıradan bir öğretmen ataması olarak görmüyoruz. Bu atama biçimi bu okulun onlarca hatta okulumuz adına 150 yıllık laik, bilimsel, çağdaş ve sorgulayan birey yetiştirme kültürünü sıfırlama amacı güttüğü ve çocuklarımızın eğitim alma hakkından çok siyasi saiklerle yapılan bir uygulama olduğunu görüyoruz ve bu adaletsiz uygulamanın bir an önce durdurulması için ses veriyoruz. Bu uygulama öyle bir uyulama ki, çocuklarımız eylül ayında okula başladıklarında bu okulun öğrencisine yabancı, bu okulun kültürüne yabancı bir öğretmen topluluğu ile karşı karşıya kalacaklardır. Bu eğitim öğretim sürecinin bütünselliğine tamamen ters, bilimin ve pedagojinin hiçbir ilkesi ile açıklanabilir bir durum değildir” ifadelerine yer verdi.
“Çocuklarımız kurumsal kimliğini tercih etti”
Çalık, “Okul, sadece bina demek değildir. Öğretmeniyle, öğrencisiyle, tarihiyle, kültürü ile gelenekleriyle bir kurumdur okul. Bizim çocuklarımız okulumuzun sadece binasını değil, kurumsal kimliğini tercih etti. O kimliğin parçası olmak için gecesini gündüzüne katarak çalıştılar. Emek harcadılar. Hiçbir kriter olmaksızın, tamamen keyfi, kayırmacı bir anlayışla İzmir Atatürk Lisesi'nden 50 öğretmenin, diğer okullardan da onlarca öğretmenin uzaklaştırılmasını kabul etmiyoruz. Bu haksız uygulama sonucunda bizim çocuklarımızın tercih ettiği okul ortadan kalkmış olacaktır. Bu durumu kabul etmeyeceğiz” diye konuştu.
“Kabul etmeyeceğiz”
Çalık, “Çocuklarımızın aydınlık geleceği için, aklın bilimin yolunda kendilerini geliştirmeleri ve ülkemizin aydınlık geleceğinde yer almaları için her şeyimizi ortaya koyduk. Okulumuzdan bir anda onlarca öğretmenin uzaklaştırılması çocuklarımızın adeta farklı bir okulla yüzleşmelerine neden olacaktır. Okul kültürünün taşıyıcı unsuru öğretmenlerimizin hiçbir kriter olmadan okuldan uzaklaştırılmasını kabul etmeyeceğiz. Biz İzmir Atatürk Lisesi velileri olarak yalnızca İzmir Atatürk Lisesinde değil proje okullarının tamamında yaşanan haksız, adaletsiz ve şeffaflıktan yoksun atamaların karşısındayız.
“Öğretmen ayağı ortadan kaldırılmak istenmektedir”
Proje okullarının önemi yalnızca verdikleri eğitimle, binalarıyla, puanlarla, sıralamalarla ölçülemez; bu okulların yıllardan gelen ve çocukların bir parçası olmaktan gurur duydukları okul kültürleri vardır. Bizim çocuklarımızın birçoğu İzmir’de ve başka illerde daha yüksek sıralamalarla öğrenci alan başka okullara da yerleşebilecekken öğretmenlerimiz, öğrencilerimiz ve mezunlar sayesinde oluşan İzmir Atatürk Liseli olmak bu kültürle anılmak istedikleri için bu okulu seçmişlerdir.
Şimdi yapılan bu hukuksuz atamayla bu kültürün öğretmen ayağı ortadan kaldırılmak istenmektedir. Bugün bu okulların kıymetli öğretmenleri; yıllardır çatısı altında eğitim öğretim yaptıkları yalnızca öğrencilere ders vermekle değil memlekete faydalı, hayatı bilen, cumhuriyet değerlerine bağlı iyi insanlar yetiştirmekle de mükellef oldukları hissi ve bilinciyle yol aldıkları okullarından, hakkının gözetilmediği, kriterleri belirsiz olan, liyakat ve şeffaflık ilkelerinden uzak, adalete ters düşen yöntemlerle bırakın başka okullara atanmayı norm fazlası durumunda bırakılıp İzmir’in bir ucundan bir başka ucundaki okullara tayin istemesi dayatması ile karşı karşıya bırakılmıştır” diye belirtti.
“İptal edilmesini talep ediyoruz”
Taleplerini açıklayan Çalık, “Yapılan bu hukuksuz atamaların durdurulması ve yeni yapılacak atamaların şeffaf, kriterleri belirlenmiş ve açıkça beyan edilmiş olarak, adaletli ve liyakatli bir anlayışla yapılmasıdır. Biz, okulları, eğitimi, çocukların geleceğini değil; siyasi emelleri gözeten anlayışın karşısında; laik ve bilimsel eğitimin, liyakat ilkesinin, hak ve adaletin yanındayız.
Eğitimde laik, bilimsel, demokratik ve adil anlayıştan vazgeçmediğimizin altını çizerek eğitimin ve çocuklarımızın gelecekleri için “öğretmenime dokunma” diyoruz. Yapılan bu hukuksuz atamaların derhal iptal edilmesini talep ediyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.