SON MÜHÜR- The Guardian'dan Hannah Newton'a konuşan Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, hayatına ve hayallerine dair açıklamalarda bulundu.
Pamuk'un röportajında öne çıkan detaylar şöyle...
Sadece babam dedi...
Orta sınıf, burjuva, laik bir ailede büyüdüm . Babamın büyük bir kütüphanesi vardı. Sanat ve kültürle ilgileniyordu, Jean-Paul Sartre'dan bahsederdi.
Ama arkadaşlarımın evlerini ziyaret ettiğimde, pek fazla kitapları olmadığını keşfettim. Babaları, onların büyüyüp paşa, zengin devlet adamı, hatta din kahramanı olmalarını istiyordu.
Babam dışında kimse "Hayal gücü olan bir yazar veya sanatçı ol" demedi.
Babam şair olmak isteyen bir hayalperestti. Annem ise gerçekçiydi. "Canım, eğer gerçekten romancı olmak istiyorsan para kazanamazsın. Mimar olsan iyi olur." derdi.
22 yaşındayken anneme "Ben ressam olmayacağım. Yazar olacağım." dedim. Ve içimdeki ressamı öldürdüm. Sonunda, sanırım görsel romancı oldum.
Kitap yazarken çok daha kontrollüyüm...
Resim yaparken duşta şarkı söyleyen bir adam gibi davranıyorum. Beni kimin dinlediğini umursamıyorum, kimse korkunç sesimi duymayacak, orada mutluyum.
Ama bir roman yazdığımda sadece sessizlik oluyor. Satranç oynayan, kelimeleri toplayan, kafasını kaşıyan bir adam gibiyim. Çok daha kontrollü ve beyinselim.
Öğrencilerime, "Boş bir kağıt parçası alın ve yazın" dersem, panikleyeceklerdir.
Ancak, "En çok neyden nefret ediyorsunuz? Bu sabah ne yediniz?" dersem, bunu hayal edebilirler. Bildiğiniz şeylere odaklanın ve sonra hayal gücünüzün çalışmasına izin verin.
Sadece Türkiye'nin sorunu değil...
Modernlik ve gelenek sadece bir Türk sorunu değil, küresel insanlığın sorunudur. Ancak üçüncü dünya veya sömürge sonrası bir ülke diyebileceğiniz yerde daha görünürdür çünkü çelişki daha belirgindir. Bunun özünde, herkes modernliği ister ancak aynı zamanda yerel kültüre saygı duymak da ister ki bu imkansızdır. Modernlik geleneksel kültürün bir kısmını iptal eder. Bu şeyler hakkında yazmayı severim.
İlk kitabımın yayınlandığı an...
İstanbul anılarımın bir endeksi – hayatımın tamamını burada yaşadım. Şehirle fiziksel bir ilişkim var. Bir çeşmenin veya köprünün yanından geçerken olan şeyleri hatırlıyorum – kıskançlıklar, başarısızlıklar, aşık olmalar, ilk kitabımın yayınlandığı ve onu bir kitapçının vitrininde gördüğüm an. Şehir, anıları uyandıran ve onları canlı tutan bir mekanizma haline geliyor.
Birçok şeyden korkuyorum: Bana karşı kampanyalar, fiziksel saldırılar, hükümet görevlilerinin kitaplarımı yasaklaması. Hayatım boyunca baskıyı kabul etmemek ve tehlike arasında slalom yaptım. Biraz şöhretim var, bu yüzden başkalarının söyleyemediği şeyleri söyleyebilirim. Bu bir ayrıcalıktı.
Edebiyat yalnızca baskıyı kayda geçirmekle ilgili değildir ; aynı zamanda baskının altında insanlığın yattığını keşfetmekle ilgilidir.
İnsan karakteri nedir? İşte bu, tüm edebiyatın konusudur.
Yemek yapmayı seviyorum...
Yemek yapmayı severim. Kadınların savunucusu olmak, feminist olmak, Ortadoğu'da bir erkeğin feminist olabildiği kadar, o zaman mutfakta çalışmalı ve aileniz için yemek yapmalısınız.
Benim durumumda, bu, karıma, bir süre yemek yapacağım demek anlamına geliyor.
Babam Osmanlı şiiri okurdu. Çok güçlü bir hafızası vardı. Türkiye milli briç takımının bir üyesiydi. Briçte iyi olmak, parlak bir kısa süreli hafızaya sahip olmaya dayanır.
İyi niyetli bir yazar, güzel kitaplar yazmış, sanat yapmış düzgün bir adam... Ben böyle hatırlanmak istiyorum.