Proje, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ve 5 üniversitenin katılımıyla hayata geçirildi.
Hedef, Türkiye’deki OSB’leri döngüsel ekonomiye kazandırarak sürdürülebilir sanayi modeline geçişi sağlamak.
Atıklardan ham maddeye
Yapılan analizlerde AOSB’deki 22 firmaya ait 24 sanayi tesisinde üretilen atıklar mercek altına alındı. Enerji tüketimi, su kullanımı ve atık türlerinin detaylıca incelenmesi sonucu çay posası, meyve küspesi, sebze atıkları, çinko külü, kağıt, karton, alçı taşı, tekstil ve plastik atıklar gibi 35 farklı atığın, çeşitli sektörlerde yeniden hammadde olarak kullanılabileceği belirlendi.
Tarım, inşaat, enerji ve kimya sektörleri için yeni kaynak
Tespit edilen atıkların tarım, inşaat, enerji ve kimya gibi sektörlerde yeniden değerlendirilme potansiyelinin yüksek olduğu ifade edildi.
Potansiyel hayata geçirilirse, yılda yaklaşık 224 bin 640 ton ham madde tasarrufu sağlanabileceği öngörülüyor.
“Atığı hammaddeye dönüştürmek kaynakları korur”
Projenin “Döngüsel Ekonomi ve Endüstriyel Simbiyoz” iş paketi sorumlusu, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Çevre Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Ali Küçüker, konuyla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.
Küçüker, doğal kaynakların sınırlı olduğunu vurgulayarak, “Dünya Limit Aşım Günü geçen yıl 1 Ağustos’tu. Bu, gezegenin 1 yıl için sunduğu kaynakların yalnızca 7 ayda tükendiği anlamına geliyor” dedi.
“Endüstriyel simbiyoz, çevresel etkileri azaltır”
Atıkların başka bir firmanın hammaddesi olarak kullanılması anlamına gelen endüstriyel simbiyoz uygulamalarıyla hem doğaya hem de sanayiye büyük katkı sağlandığını vurgulayan Küçüker, şunları söyledi:
“Projemizde 22 firmada yaptığımız incelemeler sonucu 35 endüstriyel simbiyoz örneği tespit ettik. Bu uygulamalar hayata geçirilseydi, 225 bin tonluk ham madde tüketimi azaltılabilirdi.
Ham madde üretimi esnasında büyük miktarda enerji harcanıyor ve en fazla karbondioksit salımı da bu süreçte gerçekleşiyor.”
Proje verileri bakanlıklarla paylaşıldı
Elde edilen verilerin ilgili bakanlık ve kurumlarla paylaşıldığını belirten Küçüker, OSB’lerde döngüsel ekonomiye geçişin hem çevresel hem ekonomik açıdan büyük fırsatlar sunduğunu ifade etti.