SON MÜHÜR - BALAMİR YILDIZ / Balıkesir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, otizm spektrum bozukluğu (OSB) olan bireylerde sıkça görülen beslenme sorunlarına dair önemli açıklamalarda bulundu. OSB’li bireylerde normal gelişim gösteren çocuklara göre beslenme sorunlarının daha yaygın olduğunu vurgulayan Keskin, çocuklarda beslenme sorunlarının %90 oranında görüldüğünü belirtti.
Besin seçiciliği ve yeme davranışı bozuklukları
Dr. Keskin, OSB’li çocuklarda sıklıkla görülen beslenme sorunlarının başında besin seçiciliği, yeme davranış bozuklukları ve gastrointestinal sorunların yer aldığını dile getirdi. "Otizmli çocuklarda sıklıkla görülen besin seçiciliği, ısrarla tercih edilen tek bir besinin sıkça tüketilmesi, diğer besinlerin reddedilmesi şeklinde kendini gösteriyor." diyen Dr. Keskin, "Bu çocuklar, belirli sıcaklık, renk, şekil gerektiren besinlere ya da ticari markalara karşı özel beslenme alışkanlıkları geliştirebiliyorlar. Bilimsel yayınlar da bu durumu sıkça rapor etmektedir. OSB’li çocukların yaklaşık %80’i, besin seçici olarak tanımlanmaktadır." ifadelerini kullandı.
Vitamin ve mineral yetersizlikleri
Otizmli çocukların besin seçiciliği ve kısıtlamalarının, beslenme durumlarını bozarak büyümelerini olumsuz yönde etkileyebileceğini belirten Dr. Keskin, bu çocukların genellikle demir, kalsiyum, iyot, A vitamini, B12 vitamini, C ve D vitaminleri, çinko, folat ve lif gibi besin ögelerinin yetersizliğinden muzdarip olabileceğine dikkat çekti. Ayrıca, besin yetersizliklerinin tespit edilmesi durumunda mikro besin öğeleri takviyesinin gerekip gerekmediğinin değerlendirilmesi için bir sağlık profesyoneline başvurulması gerektiğinin altını çizdi.
Gastrointestinal sorunlar
Dr. Keskin, OSB’li çocuklarda görülen gastrointestinal sorunların da önemli bir beslenme problemi oluşturduğunu belirtti. "Otizmli çocuklarda, sıklıkla kronik ishal, aşırı gaz, kabızlık, besin intoleransı, gastroözafajiyel reflü, kusma, karın şişliği ve ağrısı gibi şikayetler görülebilmektedir. Bu tür gastrointestinal bozukluklar, tıbbi müdahale gerektirecek düzeye gelebilir ve çocuğun beslenme durumunu ciddi şekilde etkileyebilir." dedi. Ayrıca, bu çocukların şekerli yiyecekler, atıştırmalıklar ve basit karbonhidrat içeriği yüksek besinleri tercih etmeleri, lif içeriği yüksek sebze ve meyve tüketimlerinin düşük olması gibi alışkanlıkların gastrointestinal sorunları artırabildiğini ifade etti.
Obezite riski
Dr. Keskin, yapılan araştırmaların, otizmli çocukların sağlıklı yaşıtlarına kıyasla daha yüksek oranda vücut ağırlığı artışı ve obezite riski taşıdığını gösterdiğini söyledi. Ülkemizde yapılan bir çalışmada OSB’li çocuklar arasında obezite oranının %46,6 olduğu saptandığını belirten Keskin, gereğinden fazla enerji alımı ve düşük fiziksel aktivitenin obeziteye yol açabileceğini vurguladı.
Beslenme tedavisi ve diyetisyen hizmeti
OSB’li çocukların beslenmesinde, öncelikle çocuğun beslenme durumu ve gastrointestinal semptomlarının doğru bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Dr. Keskin, diyetisyen ve beslenme uzmanlarının bu çocuklar için tıbbi beslenme tedavisini yaş grubuna uygun olarak düzenlediklerini belirtti. "Eğer çocukta seçici ve tek yönlü beslenme varsa ya da bakım veren kişiler tarafından beslenme kısıtlamaları ve müdahaleleri yapılıyorsa, bu çocuklarda büyüme gelişme geriliği ve besin ögeleri yetersizliği yaşanabilir. Bu nedenle, enerji ve besin ögesi alımlarının tıbbi beslenme tedavisine uygunluğu değerlendirilmeli ve buna göre çözüm önerileri geliştirilip uygulanmalıdır." dedi.
Dr. Keskin, ek beslenme sorunları ve gastrointestinal problemleri olan çocuklarda tıbbi beslenme tedavisinin erken yaşlarda başlatılmasının büyük önem taşıdığını da vurguladı.
İlçe Sağlık Müdürlüklerinde beslenme tedavisi
Son olarak, Balıkesir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, il genelinde OSB’li bireyler için İlçe Sağlık Müdürlüklerinde bulunan Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Birimleri’nde diyetisyen hizmeti sunulduğunu açıkladı. "İlimizde OSB olan bireyler için beslenme tedavisine yönelik olarak İlçe Sağlık Müdürlüklerimizde diyetisyen hizmeti sunulmaktadır. Bu hizmetler, çocuğun beslenme durumu ve sağlık durumu gözetilerek profesyonel bir şekilde sunulmaktadır." dedi.
Keskin, bu tür tedavi ve müdahalelerin, otizmli çocukların sağlıklı bir şekilde büyüyüp gelişebilmeleri için büyük önem taşıdığını belirterek, ailelere beslenme konusunda gereken duyarlılığı göstermeleri gerektiğini hatırlattı.